COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:20 si 06:30 se va semnala Descărcări electrice, averse care vor acumula 15...20 l/mp, intensificări ale vântului. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;
Noul refugiu montan din Vârful Gărgălău din Munţii Pietrosul Rodnei a fost dat în folosinţă şi va putea fi folosit de turiştii români şi străini care ajung pe munte, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş.
"Toată acţiunea de construcţie a refugiului a fost realizată cu sprijinul echipelor Salvamont din Borşa şi Bistriţa-Năsăud, cu implicarea Asociaţiei 'Hai pe munte' din Iaşi, dar şi a altor voluntari, oameni iubitori ai muntelui. Fiind o operaţiune dificilă, majoritatea materialelor au fost transportate pe munte cu ajutorul unui elicopter MI-17, pus la dispoziţie de MAI. (...) Principalii beneficiari vor fi turiştii români şi străini care, indiferent de sezon, vor ajunge în Munţii Pietrosul Rodnei, şi sincer ne dorim ca refugiul să fie păstrat în condiţii cât mai bune, şi nu distrus cum s-a întâmplat în alte zone din ţară. Pentru cine ajunge la altitudini de peste 2.000 de metri, unde vremea se poate schimba în decurs de câteva ore, refugiul este principalul loc de salvare, dar şi de odihnă", a spus Sorin Timiş.
Potrivit acestuia, refugiului montan este amplasat la 2.000 de metri altitudine în vecinătatea unui traseu de creastă frecventat.
"Refugiul a fost ridicat la aproximativ 2.000 de metri altitudine, în apropierea unui traseu de creastă destul de circulat de turişti. (...) Aproape 10 tone de materiale au intrat în construcţia refugiului, panouri sandwich, lemn, nisip şi alte materiale. Fără ajutorul elicopterului aceste materiale cred că nu fi fost posibil să fie urcate pe munte", a declarat Sorin Timiş.
Turiştii urcă în Munţii Pietrosul Rodnei tot timpul anului, îndeosebi în Parcul Naţional care funcţionează în cadrul aceluiaşi perimetru alpin între judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Zona este apreciată pentru diversitatea florei şi faunei montane, dar şi habitatului specific pentru capra neagră, râsul şi ursul brun. AGERPRES/(A-autor: Leontin Cupar, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.