COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Adrian Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, în Beiuş, şi a copilărit în localitatea natală şi la Oradea. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti în 1979, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Primele roluri au fost la Teatrul Nottara, unde a jucat personaje ca Oedip (1977, în piesa în "Oedip salvat" de Radu Stanca), Romeo (1978), Ahile (1981), Henric al lV-lea (1990) etc. La Teatrul Bulandra a debutat cu rolul Treplev în "Pescăruşul" de A. P. Cehov, în regia lui Liviu Ciulei. La teatru a fost remarcat de regizori celebri şi distribuit în film.

Debutul cinematografic a fost în 1978, în drama de război "Între oglinzi paralele", regia Mircea Veroiu, alături de nume mari ca Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin şi Fory Etterle.

La finalul anilor '80 a devenit asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", la clasa Olgăi Tudorache, iar după ce marea doamnă a teatrului s-a pensionat, Adrian Pintea a devenit titular pe postul de profesor universitar, predând, din 1990, actorie.

 


Foto: (c) Armand Rosenthal / Arhiva istorică AGERPRES


În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în domeniul teatru, cu lucrarea "Hamlet sau actorul lucid", iar în anul 2004 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", la secţia regie film, clasa Elisabeta Bostan, precizează site-ul amintit.

A jucat zeci de roluri pe scenele multor teatre, între care amintim: Alexei - "Memoriile unui necunoscut" de F.M. Dostoievski, regia Ion Cojar, la Teatrul Naţional Bucureşti; Ahile - "Ifigenia" de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, Teatrul Naţional Bucureşti, 1981; Jean - "Domnişoara Iulia" de August Strindberg, regia Liana Ceterchi, la Studioul Casandra; Henric - "Henric al lV-lea" de Luigi Pirandello, regia Dominic Dembinski, la Teatrul Nottara, 1990; Val - "Orfeu în infern" de Tenessee Williams, regia Adrian Pintea, la Teatrul Româno-American; Eddie - "Nebun din dragoste" de Sam Shepard, regia Adrian Pintea, Teatrul Româno-American; Hamlet - "Hamlet" de William Shakespeare, regia Tompa Gabor, la Teatrul Naţional Craiova.

 


Foto: (c) Armand Rosenthal / Arhiva istorică AGERPRES


A fost distribuit în numeroase roluri în piese de teatru TV şi film TV: Zeno ("Lumini şi umbre", regia Andrei Blaier, serial TV), Romeo ("Romeo şi Julieta", regia Cătălina Buzoianu), Henric ("Henric al lV-lea", regia Dominic Dembinski) sau Don Juan ("Don Juan" de Fr. Durrenmatt, regia Eugen Todoran).

 


Foto: (c) Alex Tudor / AGERPRES FOTO


De asemenea, a fost una dintre vocile constante ale teatrului radiofonic - "Departe de lumea dezlănţuită", "Fântâna Blanduziei", "Fraţii Jderi", "Gaiţele", "Geniu pustiu".

 


Ca regizor, a pus în scenă piesele "Orfeu în infern" de Tennessee Williams, "Nebun din dragoste" de Sam Shepard, "Repetiţie cu Barrymore" de William Luce, la Teatrul Bulandra. La teatrul radiofonic a semnat regia pentru piesele "Peter Rugg dispărut" (1994) de William Austin, "Joc cu fantasme" (1996) de Cristian Munteanu.

Din bogata lui filmografie amintim: "Iancu Jianu, zapciul" (1980), "Iancu Jianu, haiducul" (1981), "Vulcanul stins" (1987), "Pădureanca" (1988), "Mircea" (1989), "Cei care plătesc cu viaţa" (1991), "Moartea unui artist" (1991), "Trandafirul şi coroana" (1991), "Nostradamus" (1994), "Ochii care nu se văd" (1994), "Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie" (1997), "Vlad" (2003), "Femeia visurilor" (2005), "Natasha" (2007).

 


A avut roluri în producţii sau coproducţii internaţionale pentru marele ecran: "Lurking Fear" (SUA, 1994), "Domnişoara Christina" (România-Franţa, 1996), "Duşmanul duşmanului meu" (SUA, 1999), sau "Tinereţe fără tinereţe" (SUA-Germania-Italia-Franţa-România, 2007).

 


Foto: (c) Bogdan Maran / Arhiva foto AGERPRES


A fost pasionat de literatură, în special de poezie, pe care nu doar a recitat-o, ci a şi scris-o. În 1996 a publicat volumul "Pământul americanului" (nuvele), doi ani mai târziu i-a apărut volumul de poezie "Umbrit", iar în 2002 a publicat "Hamlet sau actorul lucid" (eseul său de doctorat).

 


Foto: (c) Alex Tudor / Arhiva foto AGERPRES


Dintre premiile şi distincţiile care i-au fost acordate amintim: Ordinul Meritul cultural în Grad de Comandor (1 martie 2004), Premiul Criticii pentru cel mai bun actor (rolul Hamlet, în regia lui Tompa Gabor), Premiul de excelenţă VIP 2005, Premiul Arte VIP 2006 pentru regia spectacolului "Jesus Christ Superstar" de Andrew Lloyd Webber.

Actorul Adrian Pintea a murit la 8 iunie 2007. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Daniela Juncu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.