COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Principesa Maria a României şi ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, au vizitat vineri seara Centrul Rezidenţial pentru Mame şi Copii în Dificultate - Fundaţia Hecuba din Iaşi, ele declarându-se impresionate de faptul că există asemenea structuri care protejează persoanele vulnerabile.

'Am fost foarte impresionată de acest centru. Mi se pare că e un loc foarte important. Acest subiect este mai aproape de inima mea', a declarat principesa Maria.

La finalul vizitei, ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a spus că se bucură că există instituţii care protejează femeile aflate în pericol din cauza violenţei în familie.

"Am fost foarte impresionată şi reconfortată pentru că există asemenea structuri care protejează femeile aflate în pericol. Am venit aici deoarece sunt femei ale căror voci sunt ascultate, sunt voci cu rezonanţă. Dorim să le dăm o voce victimelor care nu pot să se exprime, care nu pot să vorbească şi să spunem că aceste violenţe domestice sunt inacceptabile, sunt încălcări inadmisibile ale drepturilor omului", a declarat Michele Ramis.

Ea a menţionat că Ambasada Franţei are un program îndreptat împotriva violenţelor domestice, care are în primul rând forma unei pledoarii, dar şi aceea a unor schimburi de experienţe şi de expertiză. Potrivit ambasadoarei, există o convenţie cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, tocmai pentru a organiza ateliere, schimburi, formări.

"Aceste schimburi de experienţe sunt în două sensuri, adică ne pot îmbogăţi reciproc. Avem multe de învăţat de la România, dar şi România poate să pună în practică soluţii găsite în altă parte", a subliniat Michele Ramis.

Prezentă la eveniment, senatoarea PNL Iuliana Laura Scântei a declarat că nu trebuie tolerate cazurile de violenţă domestică. Ea a apreciat că centrul Hecuba de la Iaşi este şi poate fi un exemplu de bune practici la nivel naţional. Scântei a apreciat de asemenea faptul că regimul de sancţiuni faţă de cei care comit violenţe domestice trebuie continuat şi, mai ales, înăsprit.

'Mesajul este clar: zero toleranţă pentru violenţa domestică. Sunt multe de făcut. Ceea ce am vizitat astăzi arată că lucrurile se mişcă. Din păcate, raportat la numărul de cazuri de violenţă domestică ce afectează deopotrivă femei, tinere fete, dar şi copii minori este mult prea puţin. Legislativ, am putut să văd efectele modificării legislative din luna decembrie anul trecut, în care a fost introdus ordinul de restricţie provizoriu care poate fi dat în prezent direct de poliţist şi emis pentru o durată provizorie de cinci zile. Asta înseamnă îndepărtarea agresorului din domiciliul conjugal, protejarea soţiei, a mamei, a copiilor pentru a urma celelalte proceduri. E un început. Trebuie continuat şi înăsprit regimul sancţionatoriu în România pentru acte violente care au ca victime femeile şi copiii. Ceea ce se face la Iaşi e un bun început şi un bun exemplu', a spus Scântei.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat că deşi de mai bine de zece ani Centrul Rezidenţial pentru Mame şi Copii în Dificultate - Fundaţia Hecuba este un exemplu de bune practici, mai sunt foarte multe probleme de rezolvat, în special de ordin legislativ.

"Ca orice autoritate publică, ne confruntăm şi cu o incoerenţă legislativă în ceea ce priveşte protejarea femeii în calitatea ei de mamă, soţie şi nu numai. Bineînţeles, avem şi o inconsecvenţă a legii în ceea ce priveşte aplicarea cu fermitate a prevederilor ei atunci când trebuie să intervină un poliţist într-o problemă de cuplu. Cred că de aici va trebui să plece un pachet de modificări legislative. Violenţa domestică este în momentul de faţă un fenomen de care trebuie să ţinem cont şi probabil că efortul nostru poate fi completat şi de legislaţia europeană. La Iaşi avem un centru unde preluăm situaţiile grave, adică victimele violenţelor care au avut loc recent, luna trecută am avut în Consiliul Local o decizie de înfiinţare a unei comisii de extragere a victimei din domiciliul conjugal, aplicarea sancţiunii suplimentare de eliberare a domiciliului de către bărbat dacă este cazul. Avem şi acest centru, unde femeile sunt asistate timp de 18 luni, un program educativ pentru copii, pentru ca ei să nu simtă şocul despărţirii familiei, o grădiniţă unde copiii îşi desfăşoară activitatea şi locuinţe unde îi relocăm atunci când trebuie să părăsească centrul. Din păcate, doar unul din zece cazuri de violenţă domestică se cunoaşte. Celelalte nouă cazuri nu sunt aduse în atenţia autorităţilor statului', a afirmat primarul Mihai Chirica.

Potrivit statisticilor, pe parcursul a zece ani, în perioada 2008 - 2018, Centrul Rezidenţial pentru Mame şi Copii în Dificultate a găzduit peste 500 de familii monoparentale, mai bine de 60% din mamele cazate fiind victime ale violenţei domestice, iar 25% au fost instituţionalizate până la împlinirea majoratului. Rezidenţii din centru beneficiază pe parcursul a 18 luni de servicii de asistenţă psihologică, consiliere şi educaţie parentală, consiliere familială, consiliere profesională pentru angajare şi păstrarea locului de muncă, consiliere socială pentru accesarea prestaţiilor sociale şi altor resurse din comunitate, consiliere pentru sănătate, sprijin pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă, îngrijirea şi supravegherea copiilor până când mamele se întorc de la serviciu, precum şi sprijin pentru copii în pregătirea temelor pentru şcoală. Ei mai beneficiază de art terapie. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.