COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă COD GALBEN: 26-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m, Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m;
Cursurile susţinute din fondurile europene în mandatul 2014-2020 pentru educaţia antreprenorilor din turism au fost un eşec şi încercăm să regândim acest proces în următoarea perioadă, 2021-2027, în condiţiile în care aplecarea noastră spre educaţie la toate nivelele din acest sector devine o prioritate, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile.
"Referitor la partea de educaţie a antreprenorilor, din păcate aceste cursuri făcute pe fonduri europene în mandatul 2014-2020 au fost un eşec. Încercăm să o regândim, ca în mandatul 2021-2027 să fie sub altă formă. Noi chiar lansasem la un moment dat o temă în dezbatere: ce ar fi să lansăm nişte vouchere de educaţie, pentru că, să fim conştienţi, din cele 1.600 de hoteluri din România şi din cele 20 şi ceva de mii - 30.000 de locaţii restaurante, baruri, cafenele mai mult de 10% nu îşi alocă bugete pentru formarea managerilor şi angajaţilor. Este un lucru extrem de trist şi nu e lămurit. Nicio formă de bugete. În Franţa există un obicei ca 1,5% din aceste payrolls să meargă întru-un fond de susţinere a educaţiei. Şi, atunci, noi aşteptăm servicii mai bune cu oameni care nu au mers niciodată la cursuri. Aplecarea noastră spre educaţie la toate nivelele din turism devine o prioritate", a afirmat Ile, într-o conferinţă dedicată pieţei berii.
Şeful FIHR a susţinut că România se află încă la prima generaţie de antreprenori, care nu a ajuns la maturitate, ci creşte treptat.
"Aşa cum avem prima generaţie de politicieni, aşa avem şi prima generaţie de antreprenori, care creşte treptat. Încă nu a ajuns la maturitate. Suntem încă acel adolescent care caută drumul. Învăţăm şi noi, managerii şi antreprenorii. Ceea ce recomand, că tot vorbim de educaţie, este să ne implicăm mai mult în partea asta de formare în şcoli. De exemplu, noi am susţinut prin Federaţia Hotelieră o asociaţie a liceelor de turism din România şi am reuşit să facem în doi ani ca de la 600 de elevi care învaţă turism în sistem dual să ajungem la 2.700 şi să creştem acest lucru. Aceşti tineri au nevoie, pentru că sunt în învăţământ dual, şi de profesori din partea industriei, de implicarea industriei. Nu ajunge să mergem noi doar din hoteluri, ci trebuie să meargă din restaurante şi din industriile furnizoare. Aşa că eu cred că fiecare dintre companiile mari şi-ar putea asuma vizite, profesori asociaţi în astfel de şcoli, să îi instruim", a explicat el.
La rândul său, directorul executiv al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Anita Panait, a atras atenţia asupra faptului că lipsa forţei de muncă este o problemă reală cu care se confruntă antreprenorii din sectorul HORECA.
"Forţa de muncă este o problemă foarte reală. Nu este doar o problemă de cifre aici. Managerii de astăzi din restaurate se confruntă cu o problemă de personal în sensul că nu ştii dacă mâine îţi mai vin la muncă, indiferent de forma de contract pe care o au. Mulţi dintre ei nu dorm noaptea pentru că se gândesc: 'Oare mâine vine bucătarul la ora 8:00 în bucătărie? Oare mâine mai am patru ospătari sau am doi?'. Şi, atunci, stresul şi presiunea la care sunt supuşi ei probabil că îi fac să prioritizeze lucrurile diferit. Sigur că este şi rolul lor - şi ei pot ajuta managerii şi proprietarii - şi cu siguranţă, dacă ar exista un dialog mai deschis, puţin timp mai mult alocat şi o deschidere în a lua o parte din bugetul alocat doar pentru partea de branding, signalistică şi promovare şi s-ar sprijini zona de educaţie, toată lumea ar avea de câştigat", a admis Anita Panait.
Jucători pe piaţa berii s-au reunit marţi la conferinţa "Industria berii din România" organizată de Ziarul Financiar şi Asociaţia Berarii României. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.
< | may 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
< | june 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |