

COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 21 Intre 21:00 si 00:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;
Bulion care se poate mânca întins pe felia de pâine, lichior de busuioc sau de lavandă, siropuri cu zahăr invertit, dulceaţă de morcovi sau mere recomandate diabeticilor sunt doar câteva din produsele care pot fi achiziţionate de cei care ajung la acest sfârşit de săptămână la Târgul "Apulum Agraria", organizat la Alba Iulia de Consiliul Judeţean (CJ) Alba.
Ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, Târgul "Apulum Agraria", la care participă, de vineri până duminică, peste 100 de producători din Alba, are menirea, potrivit organizatorilor, de a promova agricultura şi gustul tradiţional autentic şi de a susţine economia locală.
Vizitatorii au posibilitatea să cumpere direct de la producători, fie că este vorba de legume, fructe, conserve din legume şi fructe, uleiuri presate la rece, butaşi de trandafiri şi pomi fructiferi, miere şi produse apicole, vin din podgoriile locale, produse lactate, preparate din carne sau produse de panificaţie.
O producătoare din Teiuş, Eleonora Andras, este prezentă la "Apulum Agraria" cu o gamă foarte diversificată de siropuri, dulceţuri, pateuri vegetale şi multe altele, majoritatea preparate după reţetă proprie şi, cele mai multe, nepreparate termic. La standul acesteia, unul foarte "colorat" şi din punct de vedere al esteticii ambalajelor folosite, se pot cumpăra cinci feluri de bulion aromatizat - cu busuioc, cu cimbru şi salvie, cu oregano, cu morcov şi ceapă şi cu usturoi şi ceapă, ultimele două fiind atât de groase încât se pot consuma, la fel ca untul, întinse direct pe pâine.
Eleonora Andras are şi o reţetă proprie de icre de usturoi, pentru care foloseşte seminţele din măciulia usturoiului. Pe standul acesteia erau expuse şi sticle cu lichior de busuioc, lichior de lavandă, lichior de muguri de brad, jeleu de ardei iute, gogonele murate umplute cu ardei şi usturoi, sirop de roiniţă cu mentă şi multe altele.
Ea are o clientelă fidelă, preparatele sale ajungând inclusiv la români din Norvegia, Spania, Anglia, Germania, Italia, dar şi în Timişoara, Botoşani, Bacău, Brăila, Bucureşti. Participă, după cum spune, doar la târgurile de profil organizate de CJ Alba, în rest preferând să-şi popularizeze şi să-şi vândă online produsele.
Tot la internet a apelat pentru a găsi o piaţă de desfacere şi Cornel Baba, care are la Doştat, de 15 ani, o livadă de 1,5 hectare, în care cultivă nouă soiuri de mere.
Acesta este prezent la "Apulum Agraria" cu mere din toate soiurile pe care le cultivă, din care se remarcă cele recomandate cu deosebire diabericilor - "Pătul" şi "Granny Smith". Preţul unui kilogram este de 2,5 lei.
Cornel Baba a menţionat, pentru AGERPRES, că pomii sunt "hrăniţi" cu gunoi de grajd, nu foloseşte ierbicid, optând pentru cositul manual şi irigare prin picurare.
Şi el are mulţi clienţi fideli, care vin în livadă şi îşi culeg merele direct din pom.
"Vin în livadă şi îşi culeg singuri merele, pe care le pun direct în lădiţe. Dacă au nevoie de ajutor, îi sprijin. Mărul pentru iarnă se culege în octombrie, cu mâna, şi se pune în lădiţă. Anul trecut mai puţin, dar acum doi ani am comercializat cam 80% din mere direct din livadă. Clienţii vin cu copiii, la sfârşit de săptămână. Primesc şi câteva kilograme în plus faţă de cele pe care le achită", a explicat bărbatul.
La ediţia actuală a Târgului "Apulum Agraria" sunt prezenţi şi elevi şi profesori de la toate liceele cu profil agricol din ţară, graţie unui proiect dedicat susţinerii învăţământului agricol.
La deschiderea târgului au fost prezenţi vineri preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, subprefectul Nicolae Mera, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia, Voicu Paul, parlamentari de Alba, reprezentanţi ai Ambasadei Olandei şi ai unor asociaţii profesionale de profil.
Târgul "Apulum Agraria", care are loc în spaţiul expoziţional din zona Bazinului Olimpic, este organizat de CJ Alba, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia şi GAL-urile "Pe Mureş şi pe Târnave", "Ţara Secaşelor Alba-Sibiu", "Valea Ampoiului - Valea Mureşului" şi "Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare". AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.