COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
"Simfonia fantastică", cu subtitlul "Un episod din viaţa unui artist... în cinci părţi" ("Symphonie fantastique: Épisode de la vie d'un artiste ... en cinq parties") este semnată de compozitorul francez Hector Berlioz (1803-1869).
Lucrarea este considerată un exemplu strălucit ale perioadei romantice timpurii. A fost scrisă în 1830 şi a avut premiera în acelaşi an, la Conservatorul din Paris, în ziua de 5 decembrie. A fost dedicată Împăratului Rusiei, Nicolae I.
Cele cinci părţi sunt intitulate: "Vise şi pasiuni", "Balul", "Scenă câmpenească", "Marşul spre supliciu" şi "Visul unei nopţi de sabat". Simfonia este una programatică, cele cinci episoade alcătuind, împreună, o poveste de dragoste neîmpărtăşită, cu urmări neaşteptate.
Muzica descrie trăirile unui tânăr muzician amorezat, acestea începând cu stări de reverie, de bucurie exuberantă, transformate, treptat, în stări de îngrijorare apăsătoare, dezamăgire şi chiar delir cauzat de consumul de opium, conform site-ului hberlioz.com.
Cel mai probabil, tânărul este chiar autorul, muzica descriind tumultul său interior provocat de pasiunea pentru actriţa irlandeză Harriet Smithson. De altfel, se pare că "Simfonia fantastică" a fost scrisă special pentru Harriet, deşi aceasta avea să o asculte de abia doi ani mai târziu de la data premierei, potrivit classical-music.com. Impresionată de frumuseţea muzicii, Harriet acceptă cererea în căsătorie a compozitorului, ceremonia având loc în octombrie 1833.
În 1831, Berlioz a compus o continuare a "Simfoniei fantastice", cu titlul "Lelio sau întoarcerea la viaţă". Cântată pentru prima dată la Conservatorul din Paris în decembrie 1832, "Lelio", nu a avut parte de aprecierea şi popularitatea celei dintâi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Explicatie fotografie din deschidere: Spectacolul Simfonia Fantastică, realizat de coregraful Gigi Căciuleanu, după muzica lui Hector Berlioz; protagonoştii spectacolului au fost balerina Corina Dumitrescu, balerinul Răzvan Mazilu şi actorul Dan Puric
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.