COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Caraş-Severin, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:50 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:35 si 17:30 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:30 si 17:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Brăila, Județul Buzău; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:20 si 17:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, local averse şi descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj, Județul Mehedinţi; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 16 Intre 16:10 si 17:15 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Alba;
Artistul Ionuţ Dolănescu este unul dintre cei mai cunoscuţi tineri interpreţi de muzică populară, dar cântă cu aceeaşi plăcere şi muzică uşoară sau muzică clasică. Fiu al celebrilor Ion Dolănescu şi Maria Ciobanu, a moştenit talentul artistic şi dragostea pentru folclor de la ambii părinţi.
***
Ionuţ Dolănescu s-a născut la 26 februarie 1972, la Bucureşti. A absolvit Academia de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti (1996) şi Conservatorul "Sergei Rachmaninov" din Paris, conform site-ului ionutdolanescu.ro.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES/ FOTO
A înregistrat zece albume de muzică populară, dintre care opt cu orchestra "Lăutarii" din Chişinău. A mai înregistrat un album de muzică uşoară în colaborare cu compozitorul Nicolae Caragia, pe versurile poetului basarabean Grigore Vieru, dar şi un album cu muzică internaţională interpretată la nai, înregistrat în Studiourile PowerHouse din Sydney, Australia (1999).
A prezentat emisiuni de televiziune - "Folclorul contraatacă", "Departamentul vedete", dar şi alte emisiuni de divertisment.
Este fondatorul Fundaţiei Culturale "Ion Dolănescu", al Fundaţiei Culturale "Maria Ciobanu", al Orchestrei Profesioniste "Doina Basarabiei" şi iniţiatorul Festivalului Naţional de Folclor "Ion Dolănescu".
A efectuat numeroase turnee în ţară şi străinătate şi are o bogată activitate concertistică, precizează site-ul ionutdolanescu.ro.
***
Ion Dolănescu s-a născut la 25 ianuarie 1944, în comuna Perşinari, lângă Târgovişte. A început să cânte de când era copil, fiind fascinat de vocea Mariei Lătăreţu. Destinul i-a scos în cale, la început de drum artistic, o altă mare interpretă: Maria Tănase. L-a urmărit din culise, pe scena Casei de Cultură din Târgovişte, şi l-a îndrumat şi încurajat să-şi urmeze cu tărie visul de a deveni un mare artist.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO
A debutat în 1966, ca angajat al Ansamblului "Flacăra Prahovei" din Ploieşti. A plecat să efectueze stagiul militar la o unitate militară din Băneasa, dar în scurt timp a fost mutat la Ansamblul Ciocârlia. Aici a cunoscut-o pe Iustina Băluţeanu, o solistă renumită care i-a îndrumat paşii în cariera artistică şi care apoi i-a devenit soţie. În preajma anului 1970 cei doi artişti au divorţat. A urmat întâlnirea cu artista Maria Ciobanu, la Ansamblul Ciocârlia, alături de care a creat unul dintre cele mai îndrăgite duete din muzica populară românească, conform site-ului https://iondolanescu.art.
Cei doi cântăreţi au format un cuplu şi în viaţa reală, nu doar pe scenă, la scurt timp venind pe lume Ionuţ. După ce părinţii lui s-au despărţit, Ionuţ a locuit cu tată său. "Ion Dolănescu avea o mare calitate: compunea cu mare uşurinţă. Scria versurile, găsea melodia potrivită şi abia aştepta să aibă invitaţi, la o nouă petrecere, ca să-i încânte cu noile sale melodii. A bătut ţara în lung şi-n lat fermecând publicul cu vocea sa, conturată de expresivitatea interpretării. În orice sală de spectacol intra se făcea linişte iar la încheierea recitalului său din rândul spectatorilor porneau aplauze furtunoase şi zeci de buchete de flori. A purtat cântecul popular şi spre sufletele românilor plecaţi peste hotare şi le-a respectat dorinţa de a săruta pământul străbun, la întoarcere", scrie site-ul amintit.
De-a lungul carierei a înregistrat peste 100 de albume pe care a adunat melodii de petrecere, de dor şi de dragoste, balade, doine şi romanţe, care reunesc peste 1.000 de cântece. Artistul a murit la 19 martie 2009, precizează https://iondolanescu.art. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.