COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:20 si 06:30 se va semnala Descărcări electrice, averse care vor acumula 15...20 l/mp, intensificări ale vântului. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;
La începutul şedinţei Executivului din 17 iulie 2019, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile pentru portofoliile de la Interne, Externe şi funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice şi că aşteaptă un răspuns de la şeful statului. La 15 iulie 2019, în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a hotărât schimbarea din funcţie a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru cele două portofolii fiind validaţi ca propuneri senatorul Nicolae Moga şi fostul europarlamentar Ramona Mănescu. Totodată, senatorul Mihai Fifor a fost propus pentru a ocupa funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice.
***
Constituţia României şi Legea nr. 90 din 26 martie 2001 de organizare şi funcţionare a Guvernului României şi a ministerelor disting între mai multe tipuri de încetare a calităţii de membru al Guvernului: demisie, revocare (remaniere), pierderea drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces, demitere.
Potrivit art. 106 din Constituţia României, funcţia de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
Cu privire la remanierea guvernamentală, art. 85, alineatele 2, 3 din Constituţie arată că Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai guvernului.
Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a guvernului, Preşedintele României îi va putea numi şi revoca pe noii membri ai executivului, numai pe baza aprobării parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru, se arată în art. 85, alineate 2, 3 din Constituţie.
Remanierea guvernamentală care are ca efect schimbarea structurii sau a compoziţiei politice a Guvernului este definită şi de Curtea Constituţională, în Decizia nr. 128 din 8 martie 2014. Astfel, schimbarea compoziţiei politice intervine, potrivit Deciziei Curţii, ''în situaţia în care prin remanierea guvernamentală sunt cooptate sau, după caz, scoase de la guvernare un partid politic sau mai multe''. Restructurarea guvernului se face atunci când primul-ministru cere parlamentului modificarea structurii guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere (art. 37, alin. 1, Legea nr. 90/2001). În ambele cazuri remanierea trebuie aprobată de către parlament.
În cazul vacantării funcţiei de membru al guvernului, primul-ministru propune preşedintelui o persoană pentru numirea în funcţia de membru al guvernului, în termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatată vacanţa funcţiei (art. 47 din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicat în Monitorul Oficial din 5 iulie 2019).
Potrivit Codului administrativ, intrat recent în vigoare, Preşedintele României trebuie să numească în funcţie persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii. De asemenea, în cazul refuzului propunerii, preşedintele trebuie să motiveze, să îi comunice prim-ministrului şi să facă public refuzul numirii în funcţie.
Preşedintele poate refuza, motivat, orice propunere a prim-ministrului pentru numirea în funcţia de membru al guvernului în situaţia în care persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile generale de ocupare a acestei funcţii: are cetăţenia română şi domiciliul în ţară; se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; nu a suferit condamnări penale. Preşedintele poate refuza motivat, o singură dată, o propunere a prim-ministrului, când consideră că persoana propusă nu corespunde funcţiei respective. (art. 47, alin. 4, Codul administrativ).
Dacă preşedintele refuză, premierul îi transmite acestuia o nouă propunere în acelaşi termen de 5 zile de la data la care preşedintele a comunicat refuzul propunerii anterioare. Preşedintele are un nou termen de zece zile pentru a răspunde premierului.
În situaţia în care Preşedintele României sau primul-ministru sesizează Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, apărut cu ocazia numirii unui membru al guvernului, răspunsul este trimis de preşedinte după publicarea deciziei Curţii.
Revocarea din funcţia de membru al guvernului, care are loc în caz de remaniere guvernamentală (art. 7, Legea nr. 90/2001), se face de către preşedinte, prin decret.
Demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii (art. 6 din Legea nr. 90/2001).
Demiterea intervine atunci când un membru al guvernului este condamnat penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau atunci când averea sa a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă. În acest caz, membrul guvernului este demis de către Preşedintele României, la propunerea primului-ministru (art. 8, alin. 2, din Legea nr. 90/2001). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Daniel Olteanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.