COD GALBEN: 12-05-2025 Intre 00:30 si 06:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Gheorghe I. Lahovary s-a născut la 13 iunie 1838, la Râmnicu Vâlcea. Primele cunoştinţe le-a primit în casa părinţilor, după care a urmat cursurile pensionului "Schewitz" din Bucureşti, conform lucrării "Membrii Academiei Române / 1866-2003" (Ed. Enciclopedică, 2003).

După studiile din ţară a urmat cursurile universităţilor din Berlin şi Heidelberg, iar apoi a fost student la Şcoala Politehnică din Karlsruhe. Întors în ţară în 1862, tânărul inginer Lahovary a fost numit director general la Ministerul Lucrărilor Publice iar apoi director general al Poştelor şi Telegrafului, conform sursei citate.

În 1876, a devenit consilier la Înalta Curte de Conturi, iar din 1893 a condus această instituţie în calitate de preşedinte. Gheorghe Lahovary îşi aminteşte: "(...) în anul 1893, cu ocaziunea instalării subsemnatului ca preşedinte al Curţii, d. Menelas Ghermani, atunci ministru de Finanţe, avu ocaziunea de a se convinge de vis, de deplorabila instalaţiune a Curţii, şi promise că de urgenţă se va ocupa a muta Curtea în localul Ministerului de Domenii, de lângă Ministerul de Finanţe." În timpul preşedinţiei sale, ministrul de Finanţe Menelas Ghermani a obţinut votarea de către Parlament a Legii de reorganizare a Curţii de Conturi din 1895, conform lucrării "Istoria Curţii de Conturi a României. 1864-2016" publicată de Curtea de Conturi în anul 2014.

Gheorghe I. Lahovary a avut şi o bogată activitate culturală. A deţinut conducerea Societăţii pentru Învăţătura Poporului Român şi a fost secretar general al Societăţii Geografice Române, instituţie pe care a întemeiat-o împreună cu Al. Cantacuzino. A tipărit "Dicţionarul geografic al jud. Argeş" în 1888, prima lucrare de acest fel de la noi din ţară, iar între 1898 şi 1902 a publicat, în cinci volume, "Marele dicţionar geografic al României" împreună cu Grigore Tocilescu şi cu C. I. Brătianu, mai notează lucrarea "Membrii Academiei Române / 1866-2003".

Din 25 martie 1901 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Activitatea sa a mai inclus publicarea "Dicţionarului geografic al Basarabiei" (1904), traduceri în paginile revistei "Convorbiri literare" (începând cu 1868), povestiri ("Moş Kivu", "Săptămâna Patimilor", "Căpitanul Radu Negru", "Hedwige") precum şi publicarea de documente ( "Hârtii vechi", "Geneza oştirei româneşti"), conform sursei amintite.

Gheorghe I. Lahovary a murit la 25 iunie 1909, la Bucureşti, conform lucrării "Istoria Curţii de Conturi a României. 1864-2016". AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.