Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Intervenţia preşedintelui PNL, Ludovic Orban, la evenimentul PNL 'Români care mişcă România'


Sărut mâna! Bună seara!

Vă mulţumesc foarte mult că sunteţi prezenţi în această seară. Cu o parte dintre dumneavoastră ne-am văzut în nişte formate de întâlniri în care am încercat să înţeleg problemele cu care vă confruntaţi dumneavoastră, natura business-ului, modul în care vă afectează reglementările, ce credeţi că trebuie schimbat în bine, cum ar putea fi stimulată iniţiativa economică, cum ar putea fi stimulată mişcarea oamenilor spre lucruri noi, cum ar putea fi stimulată călcarea pe un teren nebătut, cum ar putea fi stimulată această dorinţă a omului de a face lucruri noi, de a experimenta, de a crea, de a găsi soluţii inovative, şi până la urmă de a pune pe picioare o afacere.

Să nu uităm, afacere înseamnă "a face". Verbul la modă în politica românească este "a da". Când te duci în orice localitate rurală sau prin urbanul mic, uneori şi pe la periferiile oraşelor mari, să faci campanie sau să nu faci campanie, să te duci la nişte evenimente, prima întrebare este: Ce ne daţi, domnul Orban?

Asta s-a întâmplat în 30 de ani, oamenii s-au obişnuit că politicienii vin şi le dau ceva, ca şi cum politicienii ar avea ceva de acasă, vin ei cu bani de acasă să le dea la oameni ceva. Sigur că s-a dat şpagă în alegeri, s-au dat bani grei, bani furaţi, evident că nimeni nu dă bani câştigaţi din muncă cinstită, din propria afacere sau din salariul pe care l-a obţinut muncind cinstit şi corect.

Sigur că dacă stai şi te uiţi la promisiunile de campanie, recunosc că uneori şi pe la noi, pentru că, la un moment dat, nu poţi să faci faţă competiţiei, în viaţa politică, fără să mai dai şi tu câte ceva sau măcar să nu iei.

De regulă, la întrebarea asta, când mă întreabă cineva: Ce ne daţi, domnul Orban? Zic: Eu vă garantez un lucru, că nu vă dau ţeapă şi că o să încerc să vă iau cât mai puţin, pentru că în realitate, orice Guvern nu dă de acasă, orice premier, dă din ce strânge de la oameni, de la oamenii de afaceri, de la cei care lucrează, de la angajaţi şi trebuie să aibă o mare răspundere şi o mare etică în utilizarea acestor bani pe care îi primeşte din munca oamenilor, din iniţiativa, din efortul, din asumarea de răspunderi pe care şi-o iau oamenii de afaceri, managerii, oamenii care lucrează, în special în sectorul privat.

Eu vă spun sincer, la noi s-a ajuns la nişte aberaţii absolut incredibile. Cum să ai salariul în sectorul public cu 60% mai mare decât salariul mediu în privat? Aproape 60%. Adică şi aşa este criză pe piaţa forţei de muncă şi aşa omul stă şi se uită pe afară, că stai îl pregăteşti, îl înveţi o meserie, că sistemul de educaţie nu mai este capabil să furnizeze meseriaşi care să facă faţă, cu adevărat, unor meserii de înaltă calificare sau de medie calificare. Îl pregăteşti şi el stă cu un ochi afară şi cu un ochii la stat, şi acuma, un întreg campionat de a prinde un loc bun la stat, care este un loc sigur, bine plătit şi unde, munceşti nu munceşti, ca în comunism: Noi ne facem că muncim, leafa merge.

Vă spun sincer, politica ultimilor 30 de ani este dominată de populism, egalitarism, de iluzii care sunt acordate oamenilor simplii care îşi imaginează că poate să crească pensia în mod real dacă nu cresc numărul de locuri de muncă sau dacă nu creşte salariul mediu, lucru care se bazează numai pe o creştere economică sănătoasă care este dată de afaceri, de intensitatea afacerilor şi iniţiativelor, de banii care sunt investiţi, care sunt mobilizaţi pentru a fi investiţi în a crea lucruri noi, în a furniza servicii noi, în a genera cu adevărat prosperitate, ori vă spun sincer, am comandat nişte sondaje imediat după ce am fost ales ca preşedinte pentru a vedea mentalităţi, percepţii.

Încă trăim cu nişte mentalităţi care mai degrabă ţin de regimul trecut. Am pus o întrebare, de exemplu. Cei care au reuşit în afaceri. Care sunt motivele care credeţi că i-au determinat să reuşească în afaceri? N-am să vă dau răspunsul, dar vă dau numai aşa, că 86% dintre ei au spus cu siguranţă, fie prin relaţii sau prin alte lucruri.

Avem o poezie, Mioriţa. Am auzit cererea de a fi scoasă din programa şcolară. O susţin, vă spun sincer. Nu numai fatalismul care există, ci faptul că un om, deşi este înştiinţat că urmează să i se întâmple ceva rău şi nu face nimic, mai sunt şi alte lucruri care nu cad bine (..) Sunt nişte chestiuni acolo, care intră în subconştientul copilului care învaţă această poezie, că aşa era...acum probabil nu se mai învaţă poezia, dar pe vremea noastră trebuia să învăţăm poezia, care într-un fel reflectă o mentalitate care este contrară unei societăţi care trebuie să evolueze, care trebuie să se dezvolte, care trebuie să bată cărări nebătute, care trebuie să recupereze un decalaj pe care l-a moştenit, nu din cauza noastră, ci pentru că România când era pe punctul de a exploda şi de a deveni cu adevărat un tigru european, au venit peste noi tancurile sovietice, împotriva voinţei noastre şi acum a trebuit, după '90 să o reluăm de la capăt şi trebuie să recuperăm nişte decalaje incredibile, care s-au produs în toată perioada asta.

Cred că dacă v-aş întreba în particular, dacă nu vă pare aşa un pic rău că v-aţi apucat de afaceri, poate unii dintre dumneavoastră aţi recunoaşte că la câte obstacole aţi întâlnit, la câtă invidie, la câte probleme pe care nu vi le-aţi fi imaginat niciodată că pot să apară în derularea businessului, cred că, aşa, un pic de regret aveţi.

Sigur că omul când se apucă de afaceri nu se apucă neapărat de afaceri dintr-o tendinţă generoasă de a da de lucru la alţi oameni. Se apucă de afaceri pentru că poate vrea să câştige mai bine sau poate că nu vrea să aibă şefi deasupra lui. Sunt mulţi oameni care se apucă de afaceri pentru că nu le place să aibă şefi deasupra lor, să lucreze la alţii. Numai când te apuci şi faci afaceri îţi dai seama că dacă eşti angajat într-o firmă, probabil ai un şef sau doi şefi, pe când, în momentul în care eşti antreprenor îţi devine şef şi cel de la poliţia comunitară, care vine să te controleze, îţi devine şef şi cel de la ANAF, îţi devine şef şi cel de la Protecţia Consumatorului, îţi devine şef şi mai ştiu eu, cel de la Direcţia Sanitar Veterinară, dacă ai domenii în asta.

Eu cred că în România avem cel mai mare număr de entităţi care se ocupă cu controale, că asta e activitatea de bază. În România se controlează. Eu vă spun sincer, eu nu am auzit prin alte ţări, că îi întreb pe tot felul de oameni de afaceri, la voi vin aşa peste voi când li se năzare, tot felul de funcţionari care vin să vă controleze pe voi? Şi îmi spun ca nu există aşa ceva. Cum să existe aşa ceva? Sigur, probabil e un control de fond care se face periodic, iar o firmă care îşi plăteşte taxele şi impozitele, o firmă care se derulează în cadrul legal nu e deranjată de nimeni, dimpotrivă, fiscul german , fiscul american sunt mai degrabă consultanţi fiscali pentru firme, multe din firme aflate în dificultate, pentru că ei au minte să îşi dea seama că nu rezolvi nimic dacă omori vaca, dacă are o perioadă când nu poate să dea lapte, dimpotrivă trebuie să ajuţi ca să poată să dea lapte în continuare.

Să revenim la o stare de normalitate. Este nevoie în România ca decizia să ajungă pe mâna unor oameni care au capul pe umeri, care au picioarele pe pământ, care înţeleg foarte bine cum funcţionează economia şi care să facă cu adevărat lucruri care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea acestei societăţi şi fac o paranteză, dezvoltarea unei societăţi rareori pleacă de la administraţie, foarte rar. Deşi, noi ar trebui să ne gândim că şi în administraţie trebuie să construim o administraţie antreprenorială, care să aibă iniţiative, care să fie manager, care să aibă proiecte şi programe serioase pe care să le urmărească şi să le ducă la bun sfârşit.

Dacă ne uităm în administraţiile locale, o să vedem că există astfel de administratori şi că ei, în general, sunt de la noi, de la Partidul Naţional Liberal. Unde s-au construit planuri de afaceri, s-au dezvoltat proiecte de investiţii, au fost atrase fonduri europene, s-au realizat proiecte. În general, unde ai avut primari care au o mentalitate antreprenorială, primari care vor să construiască ceva, care vor să facă ceva şi de regulă, acolo unde există astfel de primari există şi o deschidere spre relaţia cu mediul de afaceri, care de cele mai multe ori creează un cadru propice pentru mediul de afaceri.

Am să vă spun un lucru, marea problemă pe care am avut-o în România este că oamenii de afaceri nu s-au unit. Nu au reuşit să genereze o voce puternică, care să poată să influenţeze decizii.

Dacă stăm şi ne uităm, avem foarte multe patronate, avem tot felul de structuri patronale pe diferite domenii. Unii sunt mai influenţi, alţii sunt mai puţin influenţi, dar în realitate nu a existat niciodată o voce puternică, care atunci când bate cu pumnul în masă să împiedice un Guvern să facă prostii.

Numărul imens de aberaţii, care a fost produs în ultimii 2 ani şi jumătate, dar nu este doar în ultimii 2 ani şi jumătate. Este plină istoria ultimilor 30 de ani de tot felul de năzdrăvănii şi de licenţe legislative, care nu au făcut altceva decât să dezavantajeze mediul de afaceri, ca să nu mai spun de alte şi alte decizii. Dacă stăm şi ne uităm de ce regresează capitalul autohton, vedem că în mare parte capitalul autohton regresează mai puţin din cauza competiţiei cu capitalul străin, cât din cauza faptului că Guvernul faultează capitalul autohton. Pentru că unei firme mari îi este mult mai uşor să se adapteze la modificările legislative decât unei firme mici sau medii.

De regulă, firmele străine sunt susţinute şi de fiecare dată există lobby pentru ei, mai ales dacă sunt firme mari pentru au capacitatea de a degaja un lobby. În timp ce capitaliştii români sunt de multe ori lipsiţi aproape de apărare, pot să cadă pradă, victimă unor abuzuri ale administraţiei în orice fel de moment, care au fost cu nemiluita. Că nu li se plătesc contractele la timp, că rambursarea TVA-ului se face când vor muşchii funcţionarului de la finanţe, până îţi obţii o autorizaţie de construcţie mai bine îţi tragi un glonţ în cap. În România, ca să obţii un certificat de urbanism, în Bucureşti vă dau exemplu, nu vă dau exemplu de localităţi din România, luptându-te şi împingând şi deschizând uşa cu capul. Dacă iei certificatul de urbanism în 6 luni de zile este bine.

Este nevoie de o schimbare profundă, inclusiv, în educaţie. Am să-i spun lui Sebi că şi băiatul meu, în clasa a XII-a, a vrut să plece la studii în străinătate şi am avut o luptă în casă, de peste 6 luni de zile în care am refuzat să cedez şi pe urmă l-am convins. A rămas în România, a dat la facultate, la Universitate, la matematică şi chiar dacă nu este foarte mulţumit, să ştiţi că tinerii au dreptate. Calitatea învăţământului universitar românesc este destul de slabă pentru că noi, în loc să dezvoltăm acele universităţi de tradiţie, care aveau potenţial de evoluţie, să creăm nişte Universităţi performante, care să furnizeze pregătire de calitate pentru copiii noştri, pentru studenţi, noi am fabricat tot felul de universităţi, şi aici nu mă refer la cele private, mă refer la cele de stat. Dacă ai Universitate, dacă ai centrul universitar în Bucureşti, ai Universitate la Piteşti, mai ai o Universitate la Ploieşti, de ce să mai faci Universitate la Târgovişte, care este făcută din pix, care nici măcar nu avea cadre universitare. Au fost făcuţi pe puncte. Să ştiţi că mulţi dintre cei făcuţi pe puncte, pe care îi vedem prin funcţii publice astăzi, sunt de fapt, produsele acestor Universităţi pe puncte, care au fost făcute prin decizia politică, la lobby-ul unui baron sau pentru diferite interese.

Mă uit la domnul Dan Vîlceanu cu Universitatea de la Târgul Jiu, nu zic, sunt câteva cadre interesante acolo şi care, într-adevăr, au performanţe, dar pe termen mediu şi lung nu poţi să risipeşti resursele, în loc să concentrezi resursele spre performanţă, spre meritocraţie, aici este vorba de copiii tăi, că altfel, ajungem în situaţia ca peste 70% din absolvenţii de facultate, din România, să nu lucreze în meseria pentru care şi-au luat diploma. Au făcut-o pentru că aşa au vrut părinţii, i-au ajutat părinţii să facă şi ei un studiu universitar, imaginându-şi că o să-şi ducă întreaga viaţă cu gulere albe, în condiţiile în care ei nu aveau vocaţie, nu aveam pregătire şi nu îţi profesează meseria pentru care s-au pregătit în facultate.

Trebuie schimbate foarte multe lucruri, lucruri profunde care generează o disfuncţionalitate majoră în aproape toate sistemele din România. Uitaţi-vă ce se întâmplă în economie, ăştia au făcut praf complet toate echilibrele economice şi vă spun, nu-mi place să zic lucrurile acestea dar cred că dacă ăştia mai stau mult, ne îndreptăm spre criză. Uitaţi-vă la semnalele de alarmă care provin din indicatorii economici. Sunt semnale extrem de serioase, producţia pe stoc, volumul arieratelor, reducerea producţiei industriale, toate aceste lucruri sunt exact nişte semnale, asta în condiţiile în care nu există o criză pe afară. Eu vă spun, dacă izbucneşte o criză internaţională, România va fi şi mai nepregătită decât a fost în 2008 la criza internaţională.

Să pierzi o asemenea fereastră, să ai cinci ani o fereastră de oportunitate în care să nu trebuiască să faci altceva decât să laşi economia să se dezvolte, să laşi oamenii de afaceri să-şi crească afacerile, să-şi folosească banii pentru dezvoltare, să stai să produci atâtea obstacole, atâtea idioţenii, atâtea prostii, care nu au făcut altceva decât să creeze probleme suplimentare oamenilor de afaceri, era greu de imaginat.

Vă mulţumesc că sunteţi în seara aceasta aici, vreau să vă garantez un lucru, că dau cartea mea de vizită, numărul meu de telefon mobil este numărul de telefon de când l-am avut prima oară. De regulă răspund la telefon şi dacă nu pot să răspund la telefon, sun înapoi. Sunt foarte atent la orice problemă care îmi este reliefată pentru că una dintre marile probleme pe care le-au avut oamenii politici este că nu au stat cu picioarele pe pământ, că au rupt legătura cu realitatea şi că au ajuns să fie împachetaţi de cei din jurul lor, fie colegi din partide, fie funcţionari, au fost împachetaţi, rupţi de realitate şi au ajuns să ia decizii care nu au mai avut nicio legătură cu tot ceea ce înseamnă realitatea economică.

Dorinţa mea este să creăm un parteneriat pe termen lung între mediul de afaceri, între oamenii de afaceri români şi decidenţii politici. Poate mulţi dintre dumneavoastră, la un moment dat, veţi ajunge în situaţia, dacă nu de a decide, de a ocupa poziţii de decizie, să consiliaţi măcar decidenţii, în cazul în care nu vă permite afacerea. Pentru că, capacitatea administrativă a României, cea mai mare problemă din România, astăzi, este distrugerea capacităţii administrative din România, atât la palierul politic, decizional, cât şi la palierul funcţionarilor publici.

De vreo 15 ani de zile, în administraţie, funcţionarii publici de carieră, funcţionarii publici care respectau nişte reguli, care aveau un cod de conduită şi care şi acum duc greul pe spinarea lor, au fost uşor, uşor alungaţi sau trecuţi pe funcţii de execuţie iar administraţia s-a umplut de tot felul de beizadele şi de habarnişti care au fost băgaţi pe uşa din dos, pe criterii politice, care nu ştiu despre ce este vorba, nu înţeleg despre ce este vorba, îşi iau leafa de pomană şi nu fac altceva decât să încerce să se îmbogăţească în funcţiile pe care le deţin. Iar palierul politic care este de fapt fundamental, palierul politic iar a avut de suferit. Să nu vă întrebaţi cum au ajuns în funcţii de decizie nişte oameni care au nici cea mai mică cădere, nici cea mai mică calitate. S-a ajuns în situaţia asta pentru că, din păcate, din cauza campaniilor media, din cauza unei înţelegeri greşite a fenomenului de conducere a societăţii, toţi au ajuns să spună astăzi: Politica, o curvă, politica este naşpa. "Clasa politică", să nu mai folosiţi niciodată termenul de "clasă politică", nu există clasă politică.

Fiecare om politic este diferit. Fiecare partid trebuie judecat individual. În momentul în care pui ştampila "clasă politică", tu, de fapt, îi arunci în jos şi îi sancţionezi exact pe puţinii oameni care sunt merituoşi şi care într-adevăr pot să facă ceva. La fel cum fiecare om de afaceri trebuie judecat individual dacă respectă sau nu respectă legea, dacă este competitiv sau nu este competitiv, la fel, fiecare om politic şi fiecare partid trebuie judecat.

Vreau să facem un parteneriat pe termen lung, vreau să fiţi implicaţi în deciziile care se iau la nivelul societăţii, indiferent că se iau la nivel naţional, la nivel judeţean, la nivel local şi vreau să faceţi lucrul asta pentru a ajuta deciziile care se iau la nivel naţional, pentru că România are un potenţial imens pe care n-are capacitatea să şi-l fructifice.

Le spuneam la Buzău, că avem Vulcanii Noroioşi. I-am întrebat câţi turişti vin la Vulcanii Noroioşi, fenomen unic în Europa. Nu cred că vin zece mii de turişti să vadă Vulcanii Noroioşi, pentru că nu suntem în stare să-i promovăm, nu suntem în stare să facem infrastructura până la Vulcanii Noroioşi, că nu facem o poveste frumoasă, astfel încât să reuşim să creăm un punct de atracţie, pentru că toată lumea se plictiseşte în lumea asta şi caută chestii interesante.

Numai zic că îl avem pe Dracula, nu ştim să îl folosim. Avem Castrul Roman de la Polorissum, vă spuneam, pentru mine a fost ceva incredibil. Castrul Roman Polorissum este lângă Zalău. De la drumul naţional până la Castru ,este un drum comunal, care este mai prost decât partea de drum care a rămas conservată din drumul roman care duce până la Castrul de la Polorissum, care a fost Castru de la graniţa cea mai de Nord-Est. Nu mai vorbesc de multe şi alte minuni pe care sunt diamante, pe care nu le folosim pentru că sunt îngropate în noroi şi pentru că cei care ajung din când în când la butoane nu au ce să caute pe acolo.

Vă mulţumesc că sunteţi astăzi aici, contaţi pe colaborarea noastră deplină, pe buna noastră credinţă şi fiţi convinşi că dacă vă implicaţi în viaţa publică, dacă decideţi să fiţi alături de noi, veţi avea întotdeauna un partener şi veţi avea ocazia să participaţi la un proiect care poate să facă bine acestei ţări.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.