

COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;
Ana Baniciu este tânără, frumoasă, talentată. Tatăl, renumitul artist Mircea Baniciu, este cel care a încurajat-o să se apropie de muzică şi de la care a moştenit talentul artistic.
A început să cânte împreună cu tatăl său, în spectacolele acestuia, apoi a jucat în filme, iar în ultimul an a lansat mai multe videoclipuri. De multă vreme îşi doreşte să scoată un album împreună.
***
Ana Baniciu s-a născut la 28 ianuarie 1993. A studiat la Colegiul German, apoi la SNSPA, potrivit biografiei postate pe pagina de facebook a Anei - https://www.facebook.com/baniciu.ana.
A început să studieze pianul când era copil, după ce a primit instrumentul de la tatăl ei. A intrat, când era adolescentă, în LaLa Band, apoi a jucat în serialul "Pariu cu viaţa" (2011) şi în "O nouă viaţă (2014) şi ''Generaţia LaLa: de la serial la fenomen'' (2012), precizează site-ul imdb.com. A apărut în show-urile "Asia Express", "Te cunosc de undeva", şi pe coloana sonoră a filmului "Faci sau taci", în regia lui Iura Luncaşu.
În 2017 a lansat videoclipurile "CSF, n-ai CSF" şi "Am crezut", iar în aprilie 2019 - "Tu, inima".
***
Mircea Baniciu s-a născut la Timişoara, la 31 iulie 1949. A început să cânte la 7 ani, studiind pianul până la 14 ani, când a hotărât să se apropie de studiul chitarei. Prima apariţie a fost pe scena Teatrului German din Timişoara, unde cânta folk, melodii preluate de la Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, dar şi încercări de compoziţii proprii. Pentru scurt timp a făcut parte din trupa Clasic XX. Ulterior a apărut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timişoara, unde din când în când cânta trupa Phoenix, rămasă fără solist vocal după plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost văzut de Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci să-l asculte, potrivit site-ului www.mirceabaniciu.ro.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
În primul an de facultate, când era student la Arhitectură, a fost cooptat în trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care i-a schimbat cursul vieţii. Intrarea sa în trupă a avut loc în 1971, iar în 1972, Nicu Covaci i-a cooptat pe Josef Kappl şi Costin Petrescu, creându-se astfel nucleul de bază al trupei care avea să lanseze celebrele melodii "Nunta", "Negru Vodă", "Mugur de fluier", "Andrii Popa". Au urmat şapte ani ani împreună cu grupul Phoenix, timp în care au fost imprimate patru albume: "Cei ce ne-au dat nume" (1972), "Meşterul Manole" (1973), "Mugur de fluier" (1974), "Cantafabule" (1975). În 1975, înainte de înregistrarea albumului "Cantafabule", în locul lui Costin Petrescu, la tobe a apărut Ovidiu Lipan Ţăndărică.
În 1977, la 31 mai, colegii săi din trupa Phoenix părăsesc ţara, trecând frontiera ilegal, ascunşi în boxele Marshal ale instalaţiei de sunet pe care Nicu Covaci dorea să o transporte în Germania. Mircea Baniciu, rămas în ţară, continuă cariera muzicală şi în 1979 înregistrează primul EP, care conţinea piese precum "Hanul ulciorului nesecat", "Călătorie", "Dacă ai ghici" şi "Joc".
Al doilea album este lansat în 1981, conţinând piese ca "Vara la ţară", "Tristeţi provinciale", "În tren", "Rânduri pentru păsările călătoare", "Amintire". Baniciu a început să susţină concerte singur, cu multe spectacole în ţară. A urmat albumul "Ploaia", apărut în 1984, cu melodiile "Scrisoare de bun rămas", "Ploaia", "Magazinul de vise", "Alb", precizează site-ul www.mirceabaniciu.ro.
Albumul "Secunda 1", lansat în 1988, avea muzica scrisă pe versurile lui Dan Verona. În 1990 apare albumul "Secunda 2", la care colaborează pentru prima oară cu Vlady Cnejevici pentru orchestraţii. Acest album conţine piese precum "Întoarcerea la Orient", "Dealul cu dor" sau "Pisica neagra".
În 1992 a scos, împreună cu trupa Phoenix, albumul ''Phoenix 36'', în care au fost reluate piese de succes, cum ar fi ''Nunta'', ''Negru Vodă'', ''Anule Hanule'', ''Mugur de Fluier'', ''Andrii Popa''. Aproape acelaşi material a mai fost imprimat şi pe albumul ''SymPhoenix'' (1994). Sfârşitul anului 1992 aduce formarea trupei Pasărea Colibri, din care făceau parte Mircea Baniciu, Florian Pittiş, Mircea Vintilă şi ulterior, Vlady Cnejevici. În 1995 apare primul album cu grupul Pasărea Colibri, ''În căutarea cuibului pierdut'', în care îşi aduce contribuţia cu câteva dintre cele mai mari succese ale sale. Povestea continuă cu ''Ciripituri'' (1997) şi ''Cântece de Bivuac'' (1999), ''Încă 2000 de ani'' (2002) şi ''10 ani'' (vol. I şi II, 2003). În 2003, Pasărea Colibri se reuneşte pentru un ultim concert în formula completă: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Marius Baţu, Vlady Cnejevici şi Florian Pittiş, care este înregistrat şi în urma căruia apare un dublu album ''Pasărea Colibri - 10 ani'', şi, de asemenea, primul DVD al unei trupe româneşti, care poartă acelaşi nume.
În aprilie 2002, Mircea Baniciu apare în spectacolul ''Tandreţuri mici pentru doamne şi gagici'' împreună cu Mircea Vintilă, Alexandru Andrieş şi Nicu Alifantis, ideea continuată în 2003 cu ''Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei'' şi în 2005 cu ''Tandreţuri...'' unde apar şi trupele Holograf şi Timpuri Noi. În 2005, a scos împreună cu membrii trupei Phoenix, albumul ''Baba Novak''. S-a despărţit de aceştia în 2007.
A efectuat turnee în ţară şi peste hotare, numele său fiind legat de istoria şi începuturile rock-ului românesc. A avut, de asemenea, numeroase apariţii la televiziune, la emisiuni de radio. Din creaţia sa mai putem enumera: "Cu tine-n gând", "Eşarfă în dar", "Marea", "De soare", "Adelina", "Gândiţi-vă la toate" (piese proprii), "Săptămâna" etc. În 2008, artistul imprimă şi lansează primul volum al colecţiei Best of Mircea Baniciu, numit sugestiv ''Eşarfa'', prima apariţie discografică a artistului în formulă solo, după 17 ani. Volumul este o colecţie a celor mai bune balade compuse şi interpretate de Mircea Baniciu, printre care ''Eşarfă în dar'', ''Dacă ai ghici'', ''Scrisoare de bun rămas'' ş.a. Tot în 2008 a colaborat la realizarea albumului ''Şapte'' al trupei timişorene ABRA.
Sursa foto deschidere: Facebook.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.