COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Un număr record de pui de kakapo, specie din Noua Zeelandă ameninţată cu dispariţia, au eclozat în timpul sezonului de împerechere neobişnuit de lung din acest an, contribuind la creşterea considerabilă a populaţiei acestei păsări cunoscută sub numele de bufniţa-papagal, relatează Reuters.

Peste 70 de pui au ieşit din ouă, potrivit Departamentului pentru Conservare (DOC) din Noua Zeelandă.

Deşi nu toţi puii au şanse să atingă maturitatea, populaţia actuală de 147 de adulţi va spori considerabil.

Aceste păsări se împerechează doar o dată la doi-patru ani, când copacii nativi rimu produc fructe, iar sezonul din acest an a fost unul neobişnuit de lung, existând şanse să se înregistreze un record.

''Continuă de ceva vreme... prima împerechere a fost înainte de Crăciun, iar primul pui a eclozat la 30 ianuarie, cel mai devreme dintre toţi puii de până acum'', a declarat pentru un podcast al Radio New Zealand Andrew Digby, consilier ştiinţific în cadrul ''Kakapo Recovery Programme'' al DOC.

Kakapo este cea mai greoaie specie de papagal din lume - femelele cântăresc circa 1,4 kilograme, iar masculii ajung la 2,2 kilograme.

Aceste păsări sunt vulnerabile în faţa atacurilor prădătorilor, iar populaţia lor a fost decimată de pisicile şi hermelinele introduse de coloniştii europeni în secolul al XIX-lea.

Până la mijlocul anilor '90, kakapo a devenit o specie pe cale de dispariţie, însă programele de înmulţire susţinute de Guvern au dat roade contribuind la creşterea numărului de exemplare.

Digby a declarat pentru Radio New Zealand că puii care au eclozat în acest sezon sunt îngrijiţi de personalul specializat care îi învaţă să exploreze şi să se descurce în sălbăticie astfel încât să reuşească în final să urce în copacii de 30 de metri înălţime din rezervaţiile de pe insulă.

Kakapo (Strigops habroptila), o pasăre nativă din Noua Zeelandă, cunoscută sub numele de bufniţa-papagal datorită aspectului său neobişnuit care împrumută caracteristici de la aceste două specii, se află pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature, IUCN) care cuprinde vieţuitoarele ameninţate cu dispariţia.

Caracteristica deosebită a sa este incapacitatea de zbura, unul dintre principalele motive pentru care efectivele sale sunt în prezent ameninţate cu dispariţia.

Cântecul masculilor, care seamănă cu un "bum" repetat, se aude de multe ori la o distanţă chiar şi de 5 kilometri, în special în perioada de reproducere care durează trei-cinci luni şi are loc o dată la doi-cinci ani. Femelele, care au nevoie de 5-11 ani pentru a ajunge la vârsta reproducerii, se ocupă singure de cele unu până la patru ouă depuse.

Kakapo are o durată de viaţă de cel puţin 60 de ani.

Kakapo este o specie protejată prin lege în Noua Zeelandă şi este listată în apendicele 1 al CITES - Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie. Toate exemplarele care mai trăiesc azi sunt urmărite în permanenţă cu ajutorul sistemelor de localizare, iar fiecare cuib este monitorizat prin camere de luat vederi cu infraroşu şi senzori de proximitate. În plus, toate speciile invazive, precum şobolanii şi pisicile, de care kakapo nu se poate apăra din cauza incapacităţii sale de a zbura, au fost eradicate din regiunile în care trăieşte această pasăre.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.