COD GALBEN: 30-10-2020 ora 13 Intre 31 octombrie, ora 02:00 - 31 o se va semnala zona Carpaților Meridionali și OrientaliFenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

DOCUMENT- MOŢIUNE SIMPLĂ 'S.O.S SECTORUL ENERGETIC! PSD ŞI ALDE DUC ROMANIA ÎN BEZNĂ!'

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a depus, astăzi, 10 aprilie 2019, moţiunea simplă "S.O.S sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România în beznă!"

Mai jos, textul moţiunii

MOŢIUNE SIMPLĂ

"S.O.S sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România în beznă!"

Domnule Preşedinte de şedinţă,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Domnule Ministru al Energiei, Anton Anton

Partidul Naţional Liberal (PNL) este profund îngrijorat de situaţia sectorului energetic. Preţurile la energie au crescut mult în ultimii ani, iar securitatea energetică a ţării este în pericol, în principal din cauza lipsei investiţiilor în sector. România a început să importe tot mai multă energie electrică şi gaz natural. Ne dorim ca prin moţiunea "S.O.S. sectorul energetic! PSD şi ALDE duc Romania în beznă!" să generăm o dezbatere consistentă în Parlamentul României în legătură cu situaţia sectorului energetic, un domeniu strategic pentru economia ţării noastre.

Este nevoie de sinceritate şi nu de minciună! PSD şi ALDE trebuie să înceteze să mai mintă, aşa cum au făcut în programul de guvernare 2018-2020! Este nevoie de un moment al adevărului!

La pagina 153 a programului de guvernare PSD-ALDE 2018-2020, de exemplu, se spune: "sistemul energetic romanesc trebuie să fie integrat la nivel continental, bazat pe concurenţă, pe utilizarea optimă a resurselor şi susţinut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent şi eficace, atât pentru pieţele de energie, cât şi pentru operatori şi consumatori". Aceste principii sunt corecte, însă complet diferite de faptele alianţei PSD-ALDE.

Cum să fie integrat sectorul energetic românesc în cel european când avem un număr record de proceduri de încălcare a legislaţiei Uniunii Europene chiar şi în timpul primei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene?

Cum să fie sectorul energetic românesc unul bazat pe concurenţă când alianţa PSD-ALDE îngheaţă, într-o manieră comunistă şi în profund dispreţ faţă de Constituţia României, preţurile la energie la un nivel ridicat pe care consumatorii cu venituri mici nu şi-l pot permite?

Cum să fie sistemul energetic românesc reglementat autonom şi independent când guvernul PSD-ALDE intervine în activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi creşte netransparent, pe spatele românilor, cu 20% profiturile companiilor de distribuţie de energie electrică şi gaz natural, culmea, multinaţionalele pe care le acuzau cu o săptămâna înainte că repatriază profiturile?

Terminaţi cu minciunile şi ipocrizia! Cum să fie sistemul energetic eficace când consumatorii vulnerabili de energie nu sunt încă identificaţi şi ajutaţi mult mai mult decât în prezent, din cauza incompetenţei Guvernului PSD-ALDE?

PNL este profund îngrijorat că, la 5 de ani de începerea procesului de revizuire a strategiei energetice a României, acest document încă nu este finalizat, fapt de natură să genereze haos în sectorul energetic.

Un sistem energetic nu poate să funcţioneze fără o linie strategică şi de politici adoptate.
Partidul Naţional Liberal este profund îngrijorat de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaz natural.

Preţurile finale la energie electrică au crescut cu peste 20% în 2018 faţă de nivelul din 2015. Preţurile finale la gaz natural au crescut cu peste 15%. Aceasta este consecinţa faptului că Guvernul PSD-ALDE a crescut taxele, a creat un haos legislativ, iar consumatorii nu îşi cunosc drepturile pe care le au într-o piaţă liberă. Mai grav este că piaţa a fost afectată de distorsiuni majore întrucât atât ANRE, cât şi companiile mari în care statul român este acţionar majoritar sau semnificativ, au fost deprofesionalizate şi politizate prin angajarea "în masă" a unor rude, apropiaţi sau oameni de partid ai liderilor PSD-ALDE.

PNL este profund îngrijorat de securitatea energetică a ţării. Recent, aproape jumătate dintre locuitorii oraşului Braşov au rămas, ore întregi, fără energie electrică după ce o staţie de transformare a cedat, luând pur şi simplu foc, din cauza lipsei investiţiilor la Electrica, companie în care statul are putere de decizie, pentru că deţine 48,8% din acţiuni. În tot acest timp, preocuparea adevăratului ministru al energiei, Daniel Chiţoiu, era cum să mărească la un nivel obraznic indemnizaţiile oamenilor puşi de ALDE în conducerea Electrica SA.

Vorbim despre indemnizaţii de 10 000 - 15 000 de euro pe lună, adică de peste 20 de ori mai mari decât cele ale Enel România sau Engie, în profund dispreţ faţă de milioanele de români şi miile de angajaţi ai Electrica S.A. care supravieţuiesc, de la o lună la alta, cu salariul minim pe economie. Nea Gicu Jupânu' Iorga, şeful clubului de table din Giurgiu şi mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10 000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Şi dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e ruşine?


La Transelectrica situaţia investiţiilor este dezastruoasă. La Transgaz, Guvernul refuză să aprobe revizuirea planului de dezvoltare a reţelei pe 10 ani pentru că firmele controlate de PSD nu au garanţia că vor câştiga contractele de modernizare şi dezvoltare a proiectelor de infrastructură pe care conducerea societăţii se încăpăţânează să le facă, chiar dacă ruşilor nu le sunt pe plac.

O să spuneţi, domnule ministru, că atât Transelectrica, cât şi Transgaz nu sunt în coordonarea ministerului condus de dumneavoastră. Aşa este, dar totul se răsfrânge asupra domeniului pe care îl coordonaţi şi, în final, asupra românilor.

Taxele impuse prin O.U.G. 114/2018 au îngreunat şi mai mult situaţia sectorului energetic. Toate acestea vin în completarea politicii de stoarcere a conturilor marilor companii din domeniu, prin solicitarea de dividende egale cu întreg profitul societăţilor la care statul este acţionar majoritar sau semnificativ, pentru a acoperi "găurile" din bugetul statului. Din ce să mai facă aceste companii investiţii?

În sectorul de cărbune nu sunt bani pentru modernizări şi pentru achiziţia de certificate de CO2. Minele se vor închide pentru că exproprierile nu s-au făcut cum trebuie. Peste 15.000 de oameni vor rămâne în Oltenia şi Valea Jiului fără un loc de muncă.

Sectorul nuclear este pe cale să piardă ciclul nuclear complet, întrucât societăţile din sector nu sunt capabile sa găsească o soluţie de reorganizare. De 5 ani ni se spune că se lucrează la reorganizarea societăţilor şi la negocierile cu chinezii. Chiar şi chinezii, care sunt răbdători, au obosit!

Energiile regenerabile, deşi reprezintă viitorul, au fost puse într-un con de umbră din cauza prostiei celor care conduc. România a instalat regenerabile când erau scumpe. Acum când sunt ieftine, nu mai instalăm.

Sectorul de gaz natural este tratat cu populism şi demagogie, guvernul PSD-ALDE nefiind în stare să vină cu o strategie viabilă de creştere a consumului naţional şi de creare de valoare economică adăugată prin prelucrarea resursei în ţara noastră.

Nevoia mare de gaze naturale reclamă majorarea capacităţilor de consum, prin dezvoltarea de noi infrastructuri de distribuţie a gazelor naturale şi extinderea celor deja existente. Lucrurile sunt simple, dar, din păcate, ne lovim de incompetenţa deja dovedită a Ministerului Energiei, condus de Anton Anton, care, dintr-o lipsă totală de interes sau poate din alte motive încă necunoscute nouă, a blocat şi blochează constant toate demersurile pentru extinderea distribuţiei de gaze naturale.

În condiţiile în care tocmai din anul 2012 nu s-a mai înfiinţat nicio nouă capacitate de distribuţie a gazelor naturale în România, am iniţiat o propunere legislativă care a devenit Legea nr.167 din 10 iulie 2018. În baza acestei legi, extrem de aşteptată de administraţiile publice locale şi de cetăţeni, înfiinţarea şi concesionarea distribuţiei de gaze naturale ar fi trebuit deja să treacă de la Ministerul Energiei la nivelul unităţilor administrativ teritoriale sau asociaţii ale acestora. Dezvoltarea acestor reţele de distribuţie este imperios necesară, deoarece numai o treime din populaţia României are acces la gaze naturale, în vreme ce două treimi dintre români nu sunt conectaţi la reţelele de distribuţie a gazelor naturale!

Cum este şi firesc, o lege nouă este urmată de norme de aplicare, aprobate prin hotărâre a Guvernului. Ori, prin modul în care s-a întârziat adoptarea acestor norme se vede cât de mult le pasă celor care susţin Guvernul PSD-ALDE de creşterea standardului de viaţă al românilor. Astfel, normele metodologice pentru Legea nr.167/2018, o lege aşteptată să fie implementată de către primari, ar fi trebuit să fie elaborate şi aprobate de Guvern în cel mult două luni, adică cel târziu la data de 17 septembrie 2018. Mai avem puţin şi împlinim un an de la adoptarea legii, iar Guvernul nu a publicat aceste norme metodologice. Deşi au trecut peste 7 luni de la expirarea termenului şi peste 9 luni de la promulgarea legii, domnul Ministru Anton Anton nu este deloc interesat de adoptarea acestor norme. Fie că este incompetenţă, fie că este pur dezinteres, prin modul în care se comportă ca ministru, domnul Anton Anton lasă populaţia fără şansa de a se dezvolta. Domnul ministru ia şansa economiei naţionale şi populaţiei de a se bucura de aceste resurse, blocând punerea în aplicare a legii. Domnul Anton Anton pare mai degrabă interesat de exportul acestor resurse, decât de utilizarea lor de către români, la preţuri avantajoase.

Lipsa de predictibilitate şi absenţa unei strategii coerente fac ca mediul privat să fie descurajat să mai investească în energie, iar acest lucru va avea un impact major asupra securităţii energetice a ţării.

Guvernul PSD-ALDE a reuşit contraperformanţa de a bloca cel mai strategic proiect de investiţii al României în domeniul energetic: dezvoltarea proiectelor strategice de exploatare a gazului natural din Marea Neagră.

Importurile la gaz natural au crescut în 2018 cu peste 500% în raport cu anul 2015, ajungând la un nivel de 16,6 TWh, conform datelor publice ale ANRE.

Guvernul PSD-ALDE blochează producţia naţională proprie şi dă ţara pe mâna ruşilor, făcând-o dependentă de resursele din import!

PNL este profund îngrijorat de asaltul PSD-ALDE asupra companiilor energetice.

Singura preocupare a alianţei PSD-ALDE este plasarea de oameni incompetenţi şi obedienţi, fii sau fiice, veri sau verişoare, amante, nore sau gineri în funcţii de decizie în companiile din domeniul energetic şi sifonarea de bani pentru clientela politică a PSD-ALDE.

Aceştia sunt puşi să facă angajări pe care se creează structuri de partid şi să dea contracte aşa cum hotărăşte domnul Daniel Naşu' Chiţoiu.

Ultima şmecherie inventată de ALDE şi PSD în domeniul energetic este angajarea unor oameni pe salarii enorme şi cu penalităţi la întreruperea unilaterală a contractelor de muncă. Apoi, aceştia sunt daţi afară şi mutaţi la alte societăţi, umplând însă buzunarele personale şi ale partidului cu sute de mii de euro.

În curând vom prelua guvernarea. Aşa cum am anunţat, vom solicita audituri financiare şi analize în toate societăţile de stat sau în care statul este acţionar semnificativ. Cei competenţi şi cinstiţi nu au de ce să se teamă. Cei penali se vor duce însă acolo unde le este locul! Şi cei incompetenţi vor pleca! Nu putem tolera nesimţirea şi jefuirea companiilor de stat!

Singurul lucru bun în cazul companiilor de stat este ca jaful naţional pus la cale de Big Daddy Dragnea - crearea Fondului Suveran - a fost, deocamdată, amânat.

PNL este profund îngrijorat de izolarea României la nivel european şi internaţional.

Recent a avut loc, într-un profund climat de anonimat, Consiliul Informal Energie, la care nu au participat foarte mulţi miniştri. Dorinţa ministrului energiei Anton Anton de a organiza Consiliul Informal, la nici o lună de la şedinţa Consiliul formal, a fost total nepotrivită, demonstrând încă o dată nepriceperea actualei guvernări în tot ceea ce înseamnă gestionarea afacerilor europene. Au făcut acest Consiliu informal ca să bifeze că l-au făcut. Preşedinţia României la UE nu şi-a anunţat priorităţi clare în domeniul energetic. De fapt, singura prioritate urmărită - "concluzii ale Consiliului în domeniul securităţii nucleare" - a fost respinsă, inclusiv de ţările care susţin energia nucleară.

Preşedinţia României nu a adus nimic ţării noastre şi Europei în domeniul energetic. Ţara este izolată, devine tot mai dependentă de resurse externe şi nu participăm deloc la tranziţia energetică, proces care surprinde România în rol de spectator.

Ca strategie şi guvernanţă a sectorului, guvernarea PSD-ALDE a întors ţara în timp cu 15-20 de ani. Este vremea să plecaţi!

PNL crede că România poate juca un rol important în energie! Pentru ca acest lucru să se întâmple, PSD şi ALDE trebuie să plece, eventual, în Brazilia, Maldive sau Costa Rica, în vacanţele lor exotice de "patrioţi" moderni!

Sectorul energetic românesc merită mult mai mult decât mizeria şi haosul în care a fost dus de cea mai slabă guvernare din istoria României!

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.