COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului COD GALBEN: 30-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m, Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Dinu Cocea, regizor şi scenarist, s-a născut la 22 septembrie 1929, în comuna Periş, judeţul Ilfov.

A absolvit Institutul de artă cinematografică din Bucureşti în 1953. În creaţia sa de regizor a avut ca gen predilect filmul de aventuri în costume de epocă, dar a realizat, de asemenea, şi numeroase filme documentare şi utilitare, potrivit volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Din filmografia sa amintim: ''Haiducii'' (1965), ''Răpirea Fecioarelor'' (1968), ''Răzbunarea Haiducilor'' (1968), ''Haiducii lui Şaptecai'' (1970), ''Săptămâna nebunilor'' (1971), ''Zestrea Domniţei Ralu'' (1971), ''Paraşutiştii'' (1972), ''Stejar, extremă urgenţă'' (1974), ''Instanţa amână pronunţarea'' (1976), ''Ecaterina Teodoroiu'' (1979), ''Iancu Jianu, zapciul'' şi ''Iancu Jianu, haiducul'' (1980).

A scris, în colaborare cu scriitorii Eugen Barbu şi Mihai Opriş, scenariile filmelor ''Răzbunarea Haiducilor'', ''Răpirea Fecioarelor'', ''Săptămâna nebunilor'', ''Iancu Jianu, zapciul'' şi ''Iancu Jianu, haiducul''.

A căzut în dizgraţie în perioada regimului comunist din cauza unui proiect de film, ''Pe apa Sâmbetei'', în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş, se arată pe site-ul https://www.cinemagia.ro.

În 1985, regizorul Dinu Cocea a emigrat în Franţa, stabilindu-se la Paris. A continuat să fie preocupat de scenarii pentru filme documentare sau pentru filme publicitare.

În cadrul ediţiei din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010), un moment special şi secţiunea ''Retrospective'' i-au fost dedicate regizorului Dinu Cocea, care a primit cu acest prilej şi Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. Aflat la Iaşi cu acest prilej, regizorul Dinu Cocea le-a explicat studenţilor Universităţii ''Petre Andrei'' cum se făceau filmele în perioada regimului comunist şi
ce anume l-a determinat să facă celebrele filme cu haiduci. ''Veneau cu teme propuse de la studio despre lupta de clasă, cooperativă, aplicarea socialismului ştiinţific la ţară şi apoi puneau scriitorii sau regizorii să scrie scenarii la comandă. Singura modalitate prin care am reuşit să fac film despre altceva a fost să mă îndrept spre teme de legendă, de istorie şi aşa au apărut peliculele cu haiducii'', îşi reamintea cu acel prilej Dinu Cocea.

Regizorul Dinu Cocea s-a stins din viaţă la 26 decembrie 2013, la Paris.AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Cristian Anghelache, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.