

COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
Preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe (FRKC), Ioan Bîrlădeanu, a dat un calificativ între bine şi foarte bine pentru bilanţul anului 2018, dar marea nerealizare a rămas ratarea unei medalii la Mondiale într-o probă olimpică.
Leonid Carp şi Victor Mihalachi, campioni şi vicecampioni europeni la 500, respectiv 1.000 m în barca de canoe dublu, erau cotaţi cu mari şanse de medalii la Mondiale, dar nu şi-au atins obiectivul principal din cauza unor circumstanţe deosebite.
''Aş zice că a fost un an bun, între bine şi foarte bine, la bine cu plus să zicem. La competiţiile majore, cum a fost Campionatul European, ne-am îndeplinit ce ne-am propus. La Campionatul Mondial, în schimb, nu ne-a ieşit o medalie, cum ne doream, în probă olimpică. La juniori, la Campionatele Mondiale, am mers cam slăbuţ, dar la Campionatele Europene de juniori şi de tineret, tineretul a fost de excepţie şi avem perspective bune. Sportivii de la tineret, până în 23 ani, intră şi în lotul seniorilor. La Mondiale a fost un aspect nedorit, la barca de canoe dublu, pentru că s-a îmbolnăvit Victor Mihalachi. Cu o lună de zile înainte a făcut pneumonie, şi a fost în tratament. Iar antrenorul Florin Popescu nu a avut curaj să încerce cu ceilalţi tineri, Ştefan Strat, Constantin Dîba sau Cătălin Chirilă, alături de Leonid Carp, chiar dacă, recunosc, nu erau de aceaşi valoare. Eu le-am propus să iasă din competiţie după proba de 1.000 m, când am văzut cum s-au prezentat, dar nu au vrut. Au tras şi proba de 500 m până la urmă. Categoric, putea fi un rezultat mai bun sau mai slab, pentru că aceşti tineri nu au încă experienţă. Păcat că s-a întâmplat aşa şi Mihalachi nu s-a putut recupera în totalitate, iar pregătirea lui a fost dirijată să se adapteze stării lui'', a declarat Bîrlădeanu pentru AGERPRES.
Sursa foto: CSA Steaua / Facebook
Leonid Carp şi Victor Mihalachi au ocupat locul 9 în finala probei de 1.000 m, respectiv locul 7 în finala probei de 500 m, la canoe dublu. Cele mai bune rezultate ale românilor la Mondialele din Portugalia sunt locurile 5 ocupate de echipajul masculin de canoe-4 pe 500 m (Cătălin Chirilă, Gheorghe Stoian, Constantin Dîba şi Ştefan Strat) şi de echipajul format din Roxana Borha Ciur şi Elena Meroniac, în finala probei de kaiac-2 pe 1.000 m. La Mondialele de paracanoe, România a obţinut o medalie de bronz la kaiac, prin Mihaela Lulea, care a repetat performanţa de la Europene.
Leonid Carp şi Victor Mihalachi rămân deocamdată cei mai valoroşi sportivi la canoe dublu, cu şanse chiar la o medalie olimpică dacă se vor califica la Tokyo, dar 2019 se anunţă un an al provocărilor din partea celor mai tineri.
''Ideea noastră e să rămână în această componenţă, fără discuţie, şi în 2019, dar nu le va fi uşor. Mai avem încă o canoe care vine tare din urmă şi e posibil să fie trei canoe la bătaie. Dacă toate sunt la egalitate, nu e bine, pentru că nu putem să afirmăm că avem trei echipaje de medalie la Mondiale. Atunci se mai pot schimba între ei, ca să facem una foarte bună. Important e că avem şase sportivi care candidează în proba de canoe dublu, ceea ce e un lucru bun. Din păcate, nu se întâmplă acelaşi lucru la kaiac-4 băieţi (1.000 m), unde au pierdut de puţin în semifinale, deşi aveau obiectiv să prindă finala. Nu şi-au făcut cursa lor, dar în serii şi în finala B a fost OK evoluţia lor, au tras la valoarea lor. Dar de atunci s-au lăsat doi sportivi, Răzvan Albişoru şi Sorin Cical, i-am înlocuit cu alţi doi şi lucrurile par să fie pozitive până în momentul acesta de pregătire'', a adăugat preşedintele FRKC.
La CM de juniori şi Under-23 de la Plovdiv, Cătălin Chirilă şi Ştefan Andrei Strat au cucerit argintul în proba de canoe dublu la 1.000 m, în competiţia de tineret.
La CE de juniori şi de tineret de la Auronzo (Italia), Laura Pleşca a obţinut aurul în proba de kaiac-1 pe 1.000 m, iar Cristian Baccela, Angelo Mercur, Alexandru Pătraşcu şi Răzvan Batagui au ocupat locul al treilea la canoe-4 pe 500 m (categoria juniori). La categoria Under-23, Cătălin Chirilă şi Ştefan Strat au câştigat medaliile de aur în proba de canoe-2 pe 1.000 m, iar Leonid Carp a adus o medalie de argint României, în proba de canoe-1 pe 1.000 m.
Pentru prima oară, FR de Kaiac Canoe a decis să trimită la pregătire la apă caldă, toată iarna, un echipaj de kaiac fete în SUA.
Sursa foto: FRKC / Facebook
''La fete avem o noutate, Roxana Borha Ciur şi Elena Meroniac se pregătesc încontinuu la apă caldă cu Claudiu Ciur în America, la Atlanta şi de acum s-au mutat în Florida. E o experienţă nouă pentru noi şi vrem să vedem ce iese când te pregăteşti toată iarna pe apă caldă. Se vor întoarce în aprilie. Le-am propus băieţilor să meargă şi ei, dar nu au vrut pentru că sunt prea multe necunoscute, dar o să-i trimitem la pregătire în Italia la apă caldă, la Sabaudia, unde am mai fost cu mulţi ani în urmă şi vor sta cam 36 de zile, de la jumătatea lui februarie până la sfârşitul lui martie, cu ajutorul COSR. Vom merge cu 8 canoişti, cei cinci din lotul olimpic şi trei de la tineret, şi 4 kaiacişti, alături de antrenori, asistent medical, un masor, un şofer'', a spus medaliatul cu bronz olimpic la JO 1980 de la Moscova.
Foto: Roxana Ciur / Facebook
Cea mai bună performanţă din 2018 la FRKC a fost reuşită la Campionatele Europene de seniori de la Belgrad, de Leonid Carp şi Victor Mihalachi, care au cucerit aurul în proba de 500 m şi argintul în proba olimpică de 1.000 m (canoe dublu). Cei doi sunt şi cei mai buni sportivi ai anului la FR de Kaiac-Canoe.
În 2019 încep calificările pentru JO 2020, iar FRKC şi-a propus să califice 3-4 echipaje la Tokyo.
''La anul, CM de seniori de la Szeged (Ungaria), din august, oferă şi calificări directe la Jocurile Olimpice. În funcţie de probă, primii 4-6 sau 10, cum e la kaiac-4, se califică la Olimpiadă. Avem apoi ca importanţă Jocurile Europene de la Minsk, Campionatele Mondiale de juniori şi de tineret de la noi, de la Bascov, şi Campionatele Europene de juniori şi de tineret. Cine nu se califică direct la Olimpiadă, mai are o şansă în 2020, o regată de calificare la Duisburg, şi apoi o etapă de Cupă Mondială, cu ultimele bilete. Noi sperăm să calificăm barca de canoe dublu (1.000 m), un kaiac dublu la fete şi un kaiac 4 de fete, la 500 m, dar acesta e cu semnul întrebării, şi barca de kaiac-4 băieţi (500 m)'', a punctat Ioan Bîrlădeanu.
Baza nautică de la Bascov va găzdui în 2019 o nouă competiţie internaţională de anvergură, Campionatele Mondiale de juniori şi tineret, iar lucrările sunt în grafic, cu excepţia unui minihotel pentru sportivii cu dizabilităţi.
Sursa foto: FRKC / Facebook
''În momentul de faţă se lucrează la mărirea turnului de la baza Bascov, pentru că ni s-a spus că e incomplet, se fac reparaţii în rest. Dar o să avem o problemă foarte mare, din punctul meu de vedere, să vedem de unde o să facem rost de bani, cu construcţia unor spaţii de cazare, numai pe parter, cam 40 de camere, pentru sportivii cu dizabilităţi. Vor fi circa 80 de sportivi cu dizabilităţi, dintre care 40 în cărucior cu rotile şi Piteştiul nu are condiţii de cazare de acest gen. Şi atunci trebuie propus MTS-ului, sau din alte surse, să facem un minihotel, motel tip bungalow, o construcţie doar cu parter şi cu ieşire directă prin terasă, către un pat în cameră, special pentru aceşti sportivi. După care va intra în folosinţa noastră, a sportivilor noştri. E nevoie de o investiţie de cam un milion de euro, pentru 1.600 mp de construcţie uşoară, din panouri, cu aer condiţionat, cu toalete speciale. În rest, suntem în grafic, cu experienţa care o avem, ştim ce avem de făcut'', a adăugat fostul kaiacist.
Florin Popescu, actualul antrenor al lotului de canoe seniori, şi Mitică Pricop au adus în 2.000, la Sydney, ultimele medalii olimpice pentru România în acest sport, un aur şi un bronz în probele canoe dublu la 1.000, respectiv 500 m.
''Obligatoriu ne asumăm o medalie la JO, pentru că suntem datori. Dacă nu ne-o dorim, de ce mai stăm pe aici! Şi avem şanse, asta e important. Concursul e concurs. COSR a făcut un lucru extraordinar, la ce indemnizaţii iau acum sportivii şi antrenorii. E un semn bun, adică toată lumea e motivată şi nu ar mai trebui să zică pentru ce muncim. Au de ce'', a concluzionat Bîrlădeanu. AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.