Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Formare profesională şi consultanţă pentru firme, în domeniul angajării asistate, prin proiectul LEAD

Fundaţia Health Action Overseas România (HAO) a organizat la Constanţa conferinţa de lansare a proiectului "Labour market Employment for young Adults with a Disability - LEAD". Proiectul se adresează: tinerilor cu dizabilităţi; părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi; companiilor; specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată.

La eveniment au participat, alături de potenţiali beneficiari ai proiectului, reprezentanţi ai: Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Constanţa, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Primăriei Municipiului Constanţa, Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Centrului de Incluziune "Albatros", precum şi ai altor organizaţii neguvernamentale.

În deschiderea conferinţei, dl. Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO şi managerul proiectului LEAD, a vorbit despre serviciile integrate în domeniul angajării asistate oferite prin proiectul LEAD, despre modul în care tinerii cu dizabilităţi pot avea acces la aceste servicii, dar şi despre ceea ce aduce nou pe piaţa românească acest proiect.

"În ţara noastră doar 4,6% dintre adulţii cu dizabilităţi lucrează. Companiile sunt încă reticente în a se implica în procesul de angajare asistată şi ezită să integreze persoane cu dizabilităţi. Prin implementarea acestui proiect, HAO şi-a asumat rolul de facilitator în procesul de comunicare între potenţialul angajat din acest segment social vulnerabil şi angajator. LEAD se concentrează pe transferul de know-how şi a unui model de bună practică în domeniul angajării asistate care şi-a dovedit viabilitatea în Marea Britanie. Datorită acestui proiect, firmele interesate să se implice în îmbunătăţirea situaţiei privind ocuparea tinerilor cu dizabilităţi vor beneficia de informare şi consultanţă în domeniul angajării asistate, de cursuri de formare pentru specialişti în angajare asistată, precum şi de un ghid de bune practici în angajarea tinerilor cu dizabilităţi", a declarat managerul proiectului LEAD.

Potrivit dnei. Adelina Vlad, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Constanţa, modificările recente aduse Legii şomajului sunt favorabile persoanelor cu dizabilităţi aflate în căutarea unui loc de muncă, dar şi firmelor care angajează astfel de persoane. Astfel, companiile pot primi o subvenţie de 2250 lei, lunar, timp de 18 luni, pentru fiecare persoană cu dizabilitate, absolventă a unei instituţii de învăţământ, angajată, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni.

În a doua parte a conferinţei, dna Alina Dobrescu, coordonator program angajare asistată în cadrul proiectului LEAD, a vorbit despre provocarea de lucra cu persoane cu dizabilităţi, dar şi despre satisfacţia personală şi profesională pe care o are de fiecare dată când o persoană cu dizabilitate îşi descoperă potenţialul, este angajată, reuşeşte să-şi păstreze locul de muncă şi devine independentă.

Participanţii la eveniment au avut ocazia să afle de la dl Iulian Gigea, co-fondator al firmei Curăţenie Profi SRL, cum este perceput procesul de angajare asistată din perspectiva angajatorului care dă o şansă persoanelor cu dizabilităţi dispuse să muncească.

Foarte bine primite de public au fost intervenţiile drei Andreea Susanu, diagnosticată la naştere cu parapareză spastică bilaterală, astăzi logoped în cadrul DGASPC Constanţa, dl Iulian Macovei, care a studiat la Universitatea Maritimă Constanţa şi care a fost nevoit să-şi reproiecteze viitorul în urma unui accident şi a dl. Cadâr Ibram, care provine din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Negru Vodă, astăzi angajat şi independent din punct de vedere social.

"Sunt poveşti de viaţă menite să inspire şi să motiveze, dar care reprezintă şi argumente solide că este nevoie de serviciile noastre, că proiectul nostru are sens, substanţă şi reprezintă o şansă la o viaţă împlinită pentru alte persoane cu dizabilităţi", a punctat dl. Nicolae Dobrescu.

Datorită proiectului LEAD, 450 de tineri cu dizabilităţi cu vârsta între 15 şi 29 de ani, dintre care 150 din România, vor beneficia servicii de angajare asistată, vor participa la activităţi de formare profesională şi activităţi de voluntariat, precum si la întâlniri cu potenţiali angajatori. Părinţii şi aparţinătorii tinerilor cu dizabilităţi vor participa, de asemenea, la cursuri de formare în vederea asigurării suportului necesar tinerilor în vederea angajării pe piaţa liberă a muncii şi li se va asigura suport în vederea creării unor grupuri de ajutor reciproc pe aceasta temă.

LEAD este este cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment şi este implementat, în perioada 1 iulie 2018 - 30 iunie 2021, de un consorţiu transnaţional condus de către HAO, din care mai fac parte parteneri din alte 4 ţări: ZGURA-M LTD. (Bulgaria), Consultis - Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia), G.M EuroCy Innovations Ltd, (Cipru) şi Status Employment (Marea Britanie). Obiectivul general al proiectului vizează creşterea accesului tinerilor cu dizabilităţi pe piaţa forţei de muncă, prin aplicarea unor măsuri optime în procesul de ocupare a acestora. Totalul cheltuielilor eligibile se ridică la 1.501.729 euro, din care valoarea grantului este de 1.276.387 euro.

Informaţii suplimentare despre proiect se pot obţine accesând: www.lead-project.eu.

Informaţii de background

Despre HAO
De peste 25 de ani, echipa Fundaţia Health Action Overseas România (HAO) susţine tinerii cu dizabilităţi din instituţii ale statului să se integreze în societate. Îi sprijină să-şi dezvolte abilităţile de care au nevoie pentru a duce o viaţă pe deplin independentă, să-şi facă prieteni, să găsească un loc de muncă. De asemenea, lucrează în comunitate cu tinerii cu dizabilităţi, cu părinţii şi aparţinătorii acestora, dar şi cu firme, dezvoltând programe de angajare asistată. (https://www.hao.org.ro/ro/)

Despre EEA and Norway Grants
EEA and Norway Grants reprezintă contribuţia Islandei, Liechtenstein-ului şi Norvegiei către o Europă ecologică, competitivă şi favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităţilor economice şi sociale în Europa, şi consolidarea relaţiilor bilaterale dintre ţările donatoare şi 15 ţări membre ale Uniunii Europene, din Europa Centrală şi de Sud şi ţările baltice. Cele trei ţări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE). Ţările donatoare au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de subvenţii consecutive între 1994 şi 2014.

Pentru perioada 2014-2021, EEA and Norway Grants se ridică la 2,8 miliarde de euro. Priorităţile pentru această perioadă sunt: inovaţia, cercetarea, educaţia şi competitivitatea; incluziunea socială, ocuparea în rândul tinerilor şi reducerea sărăciei; mediul, energia, schimbările climatice şi reducerea emisiilor de carbon; cultura, societatea civilă, buna guvernare şi drepturile fundamentale; justiţia şi afacerile interne. (www.eeagrants.org)

Biroul de Presă

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.