.jpg)
.jpg)
COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 08-05-2025 ora 22 Intre 22:00 si 23:00 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vijelie, averse torențiale (15...20 l/mp), frecvente descărcări electrice. in Județul Giurgiu;
Trimisul special al AGERPRES, George Bănciulea, transmite: România este o ţară unde vrem să rămânem şi să investim, a declarat, joi, Ignacio Jaquotot, Şeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaţionale din cadrul Intesa Sanpaolo, menţionând că vede un viitor promiţător pentru ţara noastră.
"Dacă ne uităm la fundamentele economiei româneşti în ultimul an este ceva unic, o creştere de 7% a PIB într-un an. Ponderea datoriei publice în PIB este de aproximativ 35%, rata şomajului este foarte scăzută, în urmă cu 4 ani sistemul bancar avea un nivel al creditelor neperformante de aproximativ 22%, iar acum este în jur de 8%. Atunci când analizăm o ţară din Europa Centrală şi de Sud-Est facem un exerciţiu. Să ne imaginăm că PIB-ul acestor ţări în anul 2000 era de 100. Ghiciţi cine avea cea mai bună performanţă 17 ani mai târziu? Erau numai două ţări pentru care acest indicator trece de 200. Una este Slovacia cu 204, dar cea mai bună perfomanţă o are România cu un 205. Deci este ceva unic. Acesta este motivul pentru care, în 2005, PIB per capita în România era 23% din media Uniunii Europene, iar azi este 55%. În termeni relativi, eu cred că iarba cea mai verde este în România, dar pentru că sunteţi din România nu realizaţi acesta", a spus Ignacio Jaquotot, într-o conferinţă de presă.
El a spus că din afară lucrurile se văd diferit şi acesta este motivul pentru care grupul crede în piaţa din România şi este prezent aici.
"Acestea explică de ce am confirmat în decursul anilor angajamentul nostru pe termen lung pentru ţara dumneavoastră. De când am preluat poziţia în această divizie am spus, în orice întâlnire cu jurnaliştii, când am fost întrebat dacă vindem sau plecăm din această ţară că nu avem această intenţie. Din contră - considerăm România o piaţă strategică, în care investim şi avem motive bune să facem asta. An după an suntem mai convinşi că acesta este strategia şi vom fi prezenţi pe termen lung în România. Este o ţară unde vrem să rămânem şi să investim. Avem o viziune şi un angajament pe termen lung, şi vedem un viitor promiţător pentru România", a subliniat Jaquotot.
Întrebat despre evoluţia viitoare a economiei din România, Ignacio Jaquotot a afirmat că Guvernul ar trebui să se centreze pe reducerea disparităţilor dintre Bucureşti şi alte cinci mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, pe de altă parte.
În ceea ce priveşte intenţia de a face noi achiziţii, şeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaţionale din cadrul Intesa Sanpaolo susţine că strategia băncii este să crească organic, dar că nu sunt excluse achiziţii dacă se ivesc oportunităţi.
Intesa Sanpolo Bank România a înregistrat în primul semestru o pierdere netă de un milion de euro, România fiind singura ţară din regiune unde bancă a avut pierderi. Banca a raportat în primul semestru din acest an venituri operaţionale de 21 de milioane de euro, depozite de 0,9 miliarde de euro, credite acordate de 0,8 miliarde de euro şi active de 1,3 miliarde de euro.
Din totalul de 0,8 miliarde de euro credite acordate, 17% sunt în zona de retail acordate în moneda locală, iar 22% tot pentru persoane fizice dar în monedă străină. De asemenea, 34% sunt credite corporate în monedă locală şi 27% în monedă străină.
Banca avea credite neperformante în valoare de 12 milioane de euro şi o acoperire a acestora de 65%.
Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, a finalizat în prima parte a acestui an transferul de activitate, constând în active şi pasive, clienţi şi angajaţi, de la Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.