Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat în deschiderea Consfătuirii profesorilor de Religie din Arhiepiscopia Bucureştilor, Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, miercuri, 17 octombrie 2018:

Predarea Religiei în contextul social de azi necesită permanentă pregătire, conştiinţă misionară şi multă dăruire de sine

În societatea de consum din zilele noastre, marcată tot mai mult de tendinţe ideologice individualiste şi secularizante, este necesară intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru a promova valorile permanente şi modelele autentice, care leagă între ele generaţiile trecute, prezente şi viitoare. În acest sens, în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1918, ne amintim cu recunoştinţă de toţi aceia care, de-a lungul veacurilor, prin dragostea lor jertfelnică, au apărat unitatea de credinţă a românilor şi au contribuit la cultivarea şi consolidarea conştiinţei naţionale. Din acest punct de vedere, mesajul educaţional al sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 este acesta: Familia, Biserica şi Şcoala sunt chemate să prezinte copiilor şi tinerilor chipurile luminoase, înţelepciunea şi jertfelnicia făuritorilor Marii Uniri, pentru a preţui virtuţile lor şi a le cultiva în prezent şi în viitor.

În acest efort comun de perfecţionare a actului educaţional, profesorul de Religie trebuie să se remarce prin discursul didactic, adaptat ascultătorilor săi, prin cunoştinţele sale permanent împrospătate, dar şi prin comportamentul autentic creştin. Aceasta pentru că tinerii caută, în Familie, în Biserică şi în Şcoală, modele care să-i ajute să discearnă între provocările actuale şi perspectivele de viitor. De aici reiese imensa responsabilitate şi demnitate a celor care sunt profesori de Religie, mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi luminători ai sufletelor copiilor şi tinerilor. De aceea, exprimăm aici mulţumirea şi recunoştinţa noastră pentru lucrarea misionară pe care o desfăşoară profesoarele şi profesorii de Religie de pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Este îmbucurător faptul că, în pofida noilor reglementări legislative cu privire la ora de Religie, un număr foarte mare de elevi şi părinţi au ales să primească o educaţie creştină în şcolile publice. Iar acest fapt se datorează şi profesorilor de Religie bine pregătiţi şi talentaţi în prezentarea temelor din programele şcolare.

Valorile educaţionale oferite de Biserică, prin educaţia religioasă din şcolile publice, trebuie susţinute şi promovate de toate unităţile bisericeşti, cu prioritate de parohii şi de birourile de cateheză parohială, mai ales în această perioadă de secularizare a societăţii româneşti. De ce? Pentru că aceste valori religios-morale reprezintă pentru tineri un reper spiritual esenţial şi un liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline; ele devin lumină spirituală pentru viaţă, chiar dacă nu sunt imediat percepute ca atare. Întărirea legăturilor de parteneriat dintre Biserică şi Şcoală este azi un deziderat comun, deoarece acţiunile comune ca exemple concrete sunt benefice pentru copii şi tineri. În această privinţă, preoţii de parohii sunt îndemnaţi să sprijine activitatea educaţională a copiilor şi tinerilor din parohiile lor, inclusiv prin asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea costurilor materialelor didactice pentru copiii proveniţi din familii defavorizate. Astfel, în Arhiepiscopia Bucureştilor, pe baza parteneriatului încheiat cu unităţile de învăţământ, există o frumoasă tradiţie ca la început de an şcolar parohiile să ajute cu rechizite şi uniforme şcolare, manuale, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, mai ales pe elevii din familiile sărace sau defavorizate. Anul acesta, s-au implicat în această lucrare 532 de parohii, care au oferit ajutoare financiare pentru 8.678 de beneficiari, suma totală investită pentru ajutorarea copiilor ridicându-se la aproape jumătate de milion de lei (486.682 lei). De asemenea, toate seturile de Fişe de lucru pentru disciplina Religie la clasa 0 (pregătitoare) au fost asigurate copiilor din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova prin contribuţia financiară a parohiilor, care au transmis comenzile, centralizate prin Protoierii, la Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, spre a le trimite acest material didactic tipărit la Tipografia Cărţilor Bisericeşti a Patriarhiei Române.

Parohiile implementează astăzi proiecte educaţionale şi catehetice multiple, în conformitate cu strategia misionară a Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor: Hristos împărtăşit copiilor, Alege şcoala!, Calea mântuirii, Cateheze pentru viaţă, Tabere de tineret etc. Intensificarea preocupării pentru lucrarea educativ-misionară în rândul noii generaţii este determinată de convingerea că toţi copiii şi tinerii crescuţi în credinţă sunt prezentul şi viitorul Bisericii. În plus, revigorarea catehezei parohiale şi intensificarea misiunii profesorului de Religie sunt necesare pentru a oferi copiilor imaginea frumoasă a Şcolii româneşti şi pentru a reda profesorilor prestigiul şi demnitatea socială a profesiei de pedagog, iar părinţilor încrederea că nu există investiţie mai mare pentru viitorul copiilor decât educaţia sănătoasă, ancorată în valorile eterne ale credinţei, cultivate şi transmise în Familie, Şcoală şi Biserică.

În concluzie, dorim să exprimăm preocuparea permanentă a Bisericii de a sprijini şi perfecţiona predarea orei de Religie, ca fiind o valoroasă cooperare a Bisericii cu Şcoala pentru binele poporului român.

DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.