

COD GALBEN: 12-06-2025 Intre 05:20 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;
Vinul de coacăze negre care a fost medaliat internaţional cu argint, produs de Matyas Gyarmati din satul Icland, după o tehnologie pe baza unei reţete a bunicilor, a fost vedeta Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare, care s-a derulat la Târgu Mureş.
"Anul acesta am participat la o degustare de vin în Slovacia, unde vinul nostru de anul trecut a câştigat o medalie de argint. În chimb, pălinca din coacăze negre a avut succes naţional, la degustarea de la Festivalul Vâltoarea de la Târgu Mureş, unde în acest an am câştigat o medalie de bronz. Coacăzele negre le producem noi, avem o plantaţie de 40 de ari la Icland, la 13 kilometri de Târgu Mureş, şi tot ce înseamnă produs îl prelucrăm noi, nu vindem fructele, totul este procesat de noi. Vinul din coacăze este un pic interesant ca tehnologie de fabricaţie. Ca grad de dulceaţă coacăzele au undeva la 5-6%, în rest au un grad ridicat de acid, undeva la 13-17%. Astfel, trebuie să cobori gradul de aciditate undeva la 6-7% şi trebuie ridicat cel al zahărului până la 19-20%. Este un proces de echilibru şi necesită multă atenţie. În rest, ca şi vinul normal din struguri, se pune la fermentat şi apoi e gata de băut", a declarat, pentru AGERPRES, Matyas Gyarmati.
Producătorul de vin din coacăze negre a spus că după ce a obţinut medalia de argint în Slovacia a început să crească cererea pentru acest vin, care a intrat în ultimii ani într-un con de umbră, deşi în trecut era destul de popular.
"Lumea nu prea s-a întâlnit în ultima perioadă cu vinul de coacăze, doar cu cel din struguri, dar cei mai în vârstă îl cunosc. Eu îl ştiu de la bunici, dar a venit o vreme în care s-a cam uitat de coacăzele negre. Reţeta este de la bunici, dar e îmbunătăţită, e al treilea an când facem acest vin şi ne reglăm pe parcurs ceea ce trebuie să îmbunătăţim. Anul acesta a fost o producţie foarte bună, a fost un an bun, a fost un început de an ploios, fructul s-a format foarte bine, iar la cules a fost cald, ceea ce ne-a ajutat foarte mult", a subliniat producătorul.
Matyas Gyarmati a prezentat la cea de-a doua Expoziţie de Produse Agroalimentare Româneşti de la Târgu Mureş şi alte produse din coacăze negre, cum ar fi zeama presată la rece, cu adaos de apă şi zahăr concentrat şi pălinca de coacăze negre.
"După ce se culeg fructele imediat se spală, se macină, se presează cu o hidropresă, după care se face pasteurizarea. De la culegerea fructului până când e gata sucul durează trei-patru zile. Este un fruct foarte casant, nu se poate ţine foarte mult, fie trebuie cameră frigorifică, fie trebuie urgentată procesarea. Este căutat din ce în ce mai mult, lumea începe să caute produse naturale. Coacăzele negre sunt foarte bogate în vitamina C, ajută la anemie, este un antioxidant foarte bun. Ca şi produs este în regulă, conţine vitamina C de 5-6 ori mai mult decât lămâia", a arătat Matyas Gyarmati. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.
< | june 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
< | july 2025 | > | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
su | mo | tu | we | th | fr | sa |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |