COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cu o înălţime de 84,5 metri, Norvegia este pe cale să devină ţara cu cea mai înaltă clădire locuibilă realizată din lemn, un material căutat pentru amprenta scăzută asupra climei şi... rezistenţa la foc, relatează miercuri AFP.

Situat în apropierea lacului Mjosa, care îi inspiră numele, la o sută de kilometri nord de Oslo, Turnul Mjosa (Mjostarnet), căruia în această săptămână i-a fost ataşată ultima grindă, numără în total 18 etaje.

Alegerea materialului permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în comparaţie cu o clădire construită din beton, potrivit dezvoltatorilor.

"Construcţia în lemn ne ajută să respirăm într-o lume mai bună", susţine într-un comunicat omul de afaceri Arthur Buchardt, care a declarat că a fost inspirat în acest proiect de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

''Turnul va produce aceeaşi cantitate de energie pe care o consumă. Acest lucru va putea fi realizat prin intermediul energiei termice solare, a panourilor solare şi a pompelor de căldură direcţionate atât prin pământ cât şi prin apă. Întregul proiect va demonstra 'schimbarea ecologică' pusă în practică'', a explicat Buchardt într-o declaraţie publicată pe site-ul visitnorway.com.

Pentru a dezarma orice temeri, contractanţii principali asigură că această clădire este proiectată să reziste la incendiu.

La inaugurarea programată în martie 2019, turnul va eclipsa clădirea Treet ("arbore" în norvegiană), o clădire de 49 de metri situată în Norvegia, în Bergen (vest), deţinătoarea recordului actual, notează AFP.

Cu apartamente, piscină interioară, hotel, spaţii de birouri, restaurant şi spaţii comune, noua clădire era prevăzută să aibă iniţial o înălţimea de 81 de metri, însă în cele din urmă a câştigat câţiva metri în plus după instalarea unei pergole în zona superioară.

De altfel, această adăugire va permite depăşirea unei alte clădiri aflată în construcţie, Turnul HoHo din Viena care va avea o înălţime de 84 de metri. Spre deosebire de clădirea norvegiană realizată în întregime din lemn, clădirea austriacă are o structură hibridă, conţinând lemn (76%) şi alte materiale.

Potrivit CTBUH, un ONG specializat în design urban durabil, au fost avansate şi alte proiecte mai ambiţioase, precum Turnul Baobab din Paris (120 de metri), care nu a fost adoptat în cele din urmă de primărie - şi Abebe Court Tower din Lagos (87 de metri), aflat încă în faza de proiect.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Mjostarnet / Facebook

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.