COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului
Simfonia a IX-a op.125, cunoscută şi sub denumirea "Simfonia corală", este ultima simfonie completă scrisă de compozitorul german Ludwig van Beethoven (1770-1827).
Capodopera a fost concepută între 1822 şi 1824, la solicitarea din 1817 a Societăţii Filarmonicii Londoneze. A avut premiera la Viena, la 7 mai 1824, în prezenţa compozitorului.
Este considerată opera de căpătâi a lui Beethoven şi este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate compoziţii din repertoriul clasic occidental, realizări cu atât mai impresionante cu cât acesta îşi pierduse complet auzul în anii în care a scris-o.
Prin Simfonia a IX-a, Beethoven a rămas în istorie şi ca primul compozitor important care a folosit vocile într-o simfonie. Cuvintele sunt cântate în timpul ultimei mişcări, cea de-a patra, versurile aparţinând, cu mici modificări, poemului "Odă bucuriei" (An die Freude) al lui Friedrich Schiller (1759-1805). "Tema bucuriei îşi face, astfel, o intrare discretă, aproape tandră, la corzile grave şi îşi începe expansiunea. Această temă, cea mai cunoscută întregii lumi din muzica tuturor timpurilor, a fost obiectul unor cercetări neobosite din partea compozitorului; sunt cunoscute două sute de stadii prin care aceasta a trecut", indică ''Dicţionarul marilor muzicieni'' (Ed. Univers Enciclopedic, 2006).
În 1972, un extras din Simfonia a IX-a a devenit imnul Consiliului Europei, iar în 1985, liderii europeni au adoptat fragmentul muzical ca imn oficial al Uniunii Europene, conform www.europa.eu. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.