Serviciul SMURD al ISU Banat a primit, joi, două motociclete dotate cu echipament medical de urgenţă, inclusiv cu defibrilator, care pot ajunge cu câteva minute mai devreme decât ambulanţele SMURD în locurile greu accesibile din oraş unde sunt solicitate.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, medicul Raed Arafat, a explicat că Timişoara este cel de-al patrulea oraş, după Bucureşti, Constanţa şi Cluj, în care demarează acest proiect de dotare cu motociclete de intervenţie rapidă, următorul fiind Iaşiul.
Sursa foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
"La Timişoara devin, de astăzi, operative cele două motociclete care vor interveni la urgenţele de cod roşu, de regulă. Acest concept înseamnă reducerea timpului de răspuns, semnificativ, în oraşele aglomerate şi în zonele foarte greu accesibile pentru maşini, până ajunge echipajul unei ambulanţe SMURD sau al Serviciului de ambulanţă, în sprijinul paramedicului care este la faţa locului. Dotarea include un defibrilator semiautomat, pe care paramedicul îl poate folosi imediat, include oxigen, trusa de resuscitare, tot necesarul pentru acordarea primului ajutor imediat unei persoane şi să-i salveze chiar viaţa, până sosesc colegii acestuia", a declarat dr. Raed Arafat.
Pentru a putea folosi "motocicletele-ambulanţă" din Timişoara, zece paramedici ai ISU Banat au urmat deja cursuri de pregătire.
O motocicletă dotată cu necesarul medical costă în jur de 25.000 de euro, dar ele au fost cumpărate cu sprijinul unei companii private şi al Fundaţiei pentru SMURD.
Sursa foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
"Scopul nu este să meargă motocicletele cu viteză mare, ci mai mult să poată trece prin zonele care sunt greu accesibile, printre maşini, şi să ajungă la intervenţii mai rapid decât pot să o facă ambulanţele", a adăugat Arafat.
Potrivit acestuia, conceptul este folosit cu succes, de mult timp, în marile aglomeraţii urbane din străinătate, iar de când funcţionează în România, acestea au fost solicitate în peste 10.000 de cazuri, salvând multe vieţi. Mai mult decât atât, paramedicii de pe motociclete pot analiza rapid, la faţa locului, situaţia şi pot să comunice dacă mai este necesară trimiterea altor echipaje SMURD sau nu. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.