COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Vechiul composesorat Borşa din Munţii Maramureşului avea o întindere de peste 6.000 hectare de teren împădurit şi nu 17.000 hectare aşa cum solicită administraţia Asociaţiei Composesorale Borşa, în urma unui lanţ de procese de procese care durează de peste 25 de ani, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş.

"Situaţia reală în privinţa terenurilor care s-au aflat în gestiunea fostului Composesorat Nobil Borşa a venit în urma identificării unor documente găsite recent în timp ce se demola vechea casă în care a funcţionat încă doi ani după al Doilea Război Mondial sediul composesoratului din oraş. Dintr-o citire sumară a documentelor găsite, majoritatea scrise în limba maghiară, dar şi română, am stabilit că vechii deţinători aveau, conform documentelor datate pe perioada anilor 1933- 1947, doar 6.036 hectare de suprafaţă deţinută şi nicidecum peste 17.000 ha aşa cum au solicitat din partea statului de-a lungul unor lungi procese", a spus Sorin Timiş.

Primarul oraşului Borşa a mai arătat că sacii cu documente găsite în clădirea demolată care a aparţinut până în anul 1947 fostului Composesorat Nobil Borşa urmează a fi triaţi, documentele traduse şi făcută publică situaţia reală.

"Avem câţiva saci de documente găsite, câteva le-am tradus, însă urmează să traducem toate documentele în limba maghiară pentru a avea o imagine cât mai precisă în privinţa fostului domeniu composesoral. Până în acest moment, numai din documentele întocmite în limba română ne-am edificat asupra suprafeţelor de teren deţinute de fiecare membru, dar şi cui au fost transmise drepturile de membru moştenitor în urma decesului acestor membri (...) Consider că din acest moment putem avea o altă abordare în relaţia statului cu actuala Asociaţie Composesorală Borşa, renumită pentru revendicările uriaşe de terenuri împădurite, în ultimii ani", a mai spus Sorin Timiş.

Vechiul domeniu deţinut de Composesoratului Nobil Borşa se întindea pe o suprafaţă de mai multe mii de hectare de pădure, de la gura Cislişoarei până la Poiana 3 Râuri. AGERPRES / (A - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.