COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a fost sâmbătă gazda unei întâlniri informale organizate de misiunea diplomatică, prilej cu care le-a povestit celor prezenţi despre activitatea sa, despre istoricul clădirii ambasadei sau despre locurile "cu parfum" britanic din Bucureşti.

Participanţii la întâlnirea cu diplomatul, studenţi din diferite facultăţi, membri ai comunităţii britanice de la Bucureşti şi simpli oameni pasionaţi de istoria relaţiilor româno-britanice, au putut viziona o colecţie de fotografii de arhivă cu momente din relaţiile bilaterale, precum şi telegrame diplomatice care arată influenţa Marii Britanii în anumite momente istorice cheie pentru România.

Un exemplu în acest sens este că, la negocierile de pace pentru semnarea Tratatului de la Versailles, Regina Maria a venit şi a ajutat la finalizarea acestor negocieri în beneficiul României. Alte telegrame se referă la perioada abdicării Regelui Mihai I şi la faptul că Legaţia britanică era pregătită să ofere azil politic în eventualitatea în care Suveranul şi Regina mamă ar fi solicitat acest lucru. De asemenea, din colecţie fac parte şi materiale care se referă la vizita de stat efectuată de Nicolae Ceauşescu în Marea Britanie, în anul 1978.

Vizitatorii de sâmbătă au fost invitaţi şi în pub-ul ambasadei, unde au fost făcute prezentări despre viaţa de zi cu zi a ambasadorului, despre programul de internship al misiunii diplomatice, iar Paul Brummell şi un istoric român au povestit despre clădirile "cu parfum" britanic din Bucureşti, precum Biserica Anglicană, British Council sau Podul Grant care s-a construit pe fosta proprietate Golescu Grant, proprietate ce se afla în centrul zonei care a devenit cartierul Grant. Podul a preluat numele proprietarului care a cumpărat zona respectivă.

"Effingham Grant, diplomat, om de afaceri şi filantrop, care s-a născut în Marea Britanie şi s-a stabilit ulterior în România, a început ca diplomat în Bucureşti şi după aceea s-a aşezat ca om de afaceri, căsătorindu-se local şi devenind şi proprietar de pământ. Este cel care înfiinţat prima turnătorie industrială a Bucureştiului, donând de asemenea terenuri pentru construcţia a ceea ce va deveni Podul Grant. Celebrul Pod Grant are o relaţie britanică", a explicat Valentin Mandache, istoric de arhitectură.

El a povestit că sora industriaşului englez, Marie Grant, cea care s-a căsătorit cu C. A. Rosetti, "este celebra Maria Rosetti, al cărei nume de stradă este în Bucureşti".

Potrivit istoricului, relaţiile româno-britanice datează de 2.000 de ani. "Legăturile noastre vin cu mult timp în urmă, chiar înainte de existenţa statelor naţionale, în perioada romană, când Dacia a fost cucerită de o armată romană ce conţinea şi britanici, iar zidul lui Hadrian (împărat roman - n.r.) de la graniţa cu ceea ce va deveni Scoţia o mie de ani mai târziu a fost păzit câteva sute de ani într-un anumit sector de o cohortă dacică", a dezvăluit istoricul.

Istoria clădirii ambasadei este şi ea foarte interesantă. Construcţia clădirii ambasadei a fost finalizată în anul 1900, pe str. Julles Michelet, unde a stat consulul britanic, după care a fost achiziţionată de Guvernul britanic, transformată în legaţie şi ulterior în ambasadă, în anul 1963.

"Prezentăm în cancelarie, în clădirea principală, la parter, colecţia de fotografii de arhivă cu anumite momente ale relaţiei bilaterale, pozele cu prinţul Charles al Marii Britanii în diferitele vizite în România, de la început până în momentul de faţă. În sala de conferinţe am proiectat filmul documentar cu vizita de stat a preşedintelui Nicolae Ceauşescu, în 1978. Au fost expuse şi o serie de panouri în care sunt descrise vieţile unor femei speciale britanice şi românce, care au spart stereotipurile începând cu Primul Război Mondial şi până astăzi. Unele dintre ele au făcut voluntariat în cele două războaie mondiale. Altă poveste este a primei femei din serviciul diplomatic britanic", a precizat Raluca Brăgărea, şeful Secţiei de presă a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti.

Ea a vorbit şi despre biroul unde ambasadorul Paul Brummell îşi desfăşoară zilnic activitatea. "Biroul ambasadorului este impunător, un loc şi cu un pic de mister, ilustrat cu tablouri din colecţia Ministerului Britanic de Externe. Acolo se desfăşoară întâlnirile cu reprezentanţii altor misiuni diplomatice, cu reprezentanţi ai Guvernului României, cu oameni de afaceri şi multe întâlniri interne cu personalul ambasadei", a arătat oficialul ambasadei.

În cadrul întâlnirii, gazdele au prezentat o campanie a Guvernului britanic, care promovează în afara ţării principalele atuuri ale economiei şi societăţii britanice: bussines, educaţie, cultură etc. AGERPRES/(A - autor: Sorin Peneş, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.