COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă, potrivit AFP şi Reuters.

''Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud'', a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţă de presă online.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ''extrem de ridicat'' de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ''preocupante'' de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.


Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

''Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii'', a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă.

În acest moment, specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei forme de virus.

Apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii ''exponenţiale'' a contaminărilor din ultimele săptămâni, potrivit ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, prezent la conferinţa de presă.

Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud.

Africa de Sud, care se teme de izbucnirea unui nou val de infectări cu noul coronavirus până la sfârşitul anului, este în mod oficial ţara cea mai afectată de pandemie de pe continentul african, înregistrând peste 2,9 milioane de cazuri şi peste 89.600 de decese.

La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.