COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 pot transmite cu uşurinţă varianta Delta a coronavirusului contacţilor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă un studiu britanic publicat joi de revista The Lancet, preluată de agenţiile Reuters şi EFE.

Studiul efectuat de Imperial College London arată cum varianta Delta se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate.

Autorii cercetării subliniază însă că această constatare nu slăbeşte nicidecum argumentul că vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe de boală, dar mai observă faptul că sunt necesare dozele booster ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.

O altă concluzie a studiului este că la persoanele vaccinate infecţiile au dispărut mai repede, dar încărcătura lor virală este similară cu cea a nevaccinaţilor.

''Prin prelevarea repetată şi frecventă de probe de la contacţii unor cazuri COVID-19, am descoperit că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în propriul cămin, inclusiv celor vaccinaţi'', spune Anika Singanayagam, coautor al studiului.

Concluziile studiului oferă o explicaţie importantă asupra cauzei ce face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării.

În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.

Contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este conform autorilor studiului o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel.

Referindu-se la situaţia specifică a Marii Britanii, epidemiologul Neil Ferguson consideră pe baza acestui studiu că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puţin probabil ca această ţară să obţină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.

''Dacă actuala transmitere atinge vârful şi apoi începe să scadă, prin definiţie am atins oarecum imunitatea de grup, dar aceasta nu va fi permanentă'', explică Ferguson. ''Imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important'', subliniază epidemiologul britanic.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.