Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cercetătorii de la Facebook au prezentat miercuri o metodă care ar putea permite, graţie inteligenţei artificiale (IA), depistarea ''deepfake-urilor'', imagini trucate hiperrealiste, precum şi determinarea originii acestora, informează AFP.

Trucajele ''deepfake'' sunt problematice în mediul online întrucât ar putea fi folosite pentru manipularea sau defăimarea internauţilor înfăţişând persoane, ce par să facă sau să spună lucruri pe care nu le-au făcut sau spus în realitate. Astfel de montaje au la bază tehnologii de inteligenţă artificială.

''Sistemul nostru va facilita detectarea deepfake-urilor şi localizarea informaţiilor asociate'', au indicat într-un comunicat Tal Hassner şi Xi Yin, doi dintre cercetătorii reţelei de socializare, care au analizat acest subiect în colaborare cu Universitatea din Michigan.



Metoda lor ar trebui să furnizeze ''instrumente pentru a investiga mai bine incidentele de dezinformare coordonată care au recurs la deepfake'', au spus aceştia.

Pentru a pune la punct metoda, ei au utilizat o tehnică denumită ''retro-inginerie'', ce constă în deconstruirea realizării unui produs sau, în acest caz, a unui videoclip sau a unei fotografii. Programul lor depistează imperfecţiunile adăugate montajului, care alterează amprenta digitală a imaginilor.

 



În domeniul fotografiei, această amprentă permite identificarea modelului de aparat foto utilizat. În informatică, ''poate folosi la identificarea sistemului de generare care a servit la producerea trucajului'', au explicat oamenii de ştiinţă.

Microsoft a prezentat anul trecut un program care poate ajuta la depistarea fotografiilor şi materialelor video deepfake, unul dintre numeroasele programe concepute pentru combaterea dezinformării înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

La finalul lui 2019, Google a făcut public mii de clipuri video deepfake realizate de echipele sale pentru a le pune la dispoziţia cercetătorilor care doresc să dezvolte metode de detectare a imaginilor trucate.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: ai.facebook.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.