COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O eroare de sincronizare apărută la sistemul de navigaţie a afectat deplasarea elicopterului NASA pe Marte, prima problemă majoră apărută de când vehiculul motorizat s-a înălţat întâia dată pe cerul marţian, luna trecută, relatează vineri The Guardian.

Mini-elicopterul experimental, numit Ingenuity, a reuşit să asolizeze în condiţii de siguranţă după apariţia problemei tehnice, au anunţat joi reprezentanţii Jet Propulsion Laboratory (JPL) al agenţiei spaţiale americane NASA.

Problema a apărut la aproximativ un minut de la iniţierea celui de-al şaselea zbor de testare al mini-elicopterului, sâmbătă, la o altitudine de 10 metri. Una dintre numeroasele imagini realizate de o cameră de navigaţie de la bord nu s-a înregistrat în sistem, ceea ce a perturbat dispozitivul cu privire la locaţia sa.

Ingenuity a început să se încline înainte şi înapoi cu până la 20 de grade şi a suferit creşteri ale consumului de energie, potrivit lui Havard Grip, pilot şef al elicopterului.

Un sistem integrat conceput pentru a oferi un plus de stabilitate "a sărit în ajutor", a precizat el într-o actualizare publicată online.

Mini-elicopterul a asolizat la cinci metri de locul de destinaţie prevăzut iniţial.

"Ingenuity a făcut faţă situaţiei şi, deşi zborul a condus la descoperirea unei vulnerabilităţi de sincronizare, care va trebui acum rezolvată, a confirmat de asemenea, în mai multe privinţe, robusteţea sistemului", a scris Grip.

"Deşi nu am planificat în mod intenţionat un zbor atât de stresant, NASA deţine acum date de zbor care testează limitele performanţelor elicopterului", a adăugat el.

"#MarsHelicopter şi-a finalizat cel de-al 6-lea zbor. În ciuda mişcării neaşteptate în urma unei probleme de procesare a imaginii, Ingenuity a răzbit pe ultimii ~65 de metri din călătoria sa de 215 de metri, a aterizat în siguranţă şi este gata să zboare din nou", se arată într-un mesaj publicat joi pe Twitter de JPL.

Ingenuity a devenit prima aeronavă care a efectuat un zbor motorizat pe altă planetă, în luna aprilie, la două luni după asolizarea pe Marte cu roverul Perseverance al NASA.

Mini-elicopterul cu o greutate de 1,8 kilograme, a efectuat cu succes primele cinci zboruri, fiecare mai provocator decât cel precedent.

NASA a fost atât de impresionată de performanţele tehnice observate în cadrul acestui test de 85 de milioane de dolari încât şi-a extins misiunea cu cel puţin o lună. Zborul problematic de sâmbătă a fost primul efectuat în această perioadă suplimentară.

În ultimele zile, inginerii au analizat problema apărută în timpul celui mai recent zbor.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor de viaţă microbiană din trecutul planetei Marte şi studierea climei şi a geologiei acestei planete.

Roverul Perseverance, care cântăreşte aproximativ o tonă şi are dimensiunea unui mic autoturism, a călătorit 472 de milioane de kilometri în 203 zile pentru a ajunge pe "Planeta Roşie". El a asolizat în Craterul Jezero, fundul unui lac demult secat cu diametrul de aproximativ 45 de kilometri, pentru o misiune ştiinţifică ce se va desfăşura timp de cel puţin doi ani. Proiectarea şi construcţia acestui rover a durat opt ani şi a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.