COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O echipă de astronomi din Hawaii a revizuit calculele privind traiectoria asteroidului Apophis, luând în considerare efectul Iarkovski - un impuls minuscul produs asupra corpurilor cosmice de lumina solară - pentru a determina riscul de a lovi Terra în 2068, conform unui material publicat de earthsky.org.

În unele cazuri, acceleraţia - o schimbare a vitezei de deplasare şi a direcţiei prin spaţiu - poate contribui la evitarea unei coliziuni. Acesta pare a fi şi cazul asteroidului 99942 Apophis, care ajunge din nou relativ aproape de Pământ pe data de 5 martie acest an. Trecerea lui Apophis prin apropierea Terrei de mai multe ori în decursul acestui secol - în 2021, 2029, 2036 şi 2068 - i-a făcut pe astronomi să-l urmărească cu atenţie.

 


Sursa: earthsky.org


Apophis este un asteroid mare cu o orbită circumsolară aflată în vecinătatea orbitei terestre. Riscul de impact pentru anii 2029 şi 2036 a fost deja exclus de astronomi. Conform calculelor făcute până în februarie 2021, riscul de impact din 2068 este de 1: 380.000 - adică 0,00026%. Un risc subunitar dar totuşi nu egal cu zero. Calculele anterioare, realizate în 2016, au avut rezultate similare, însă riscul de impact, deşi infim, era totuşi de aproape 3 ori mai mare, adică de 1:150.000 (0,00067%)

Această scădere a riscului de impact a fost pusă de astronomi pe seama efectului Iarkovski. Detectată de astronomii de la Universitatea din Hawaii, acceleraţia Iarkovski a redus probabilitatea unui impact în 2068. Astronomul Dave Tholen şi colegii săi de la Universitatea din Hawaii au folosit Telescopul Subaru, Maunakea, Hawaii, pentru cele mai recente observaţii asupra lui Apophis. Concluziile lor sugerează că, sub influenţa efectului Iarkovski, Apophis - al cărui diametru a fost estimat între 340 şi 370 de metri - se distanţează cu aproximativ 170 de metri pe an de poziţia sa care reiese din calcularea orbitei.

 


"Ştim de ceva timp că o ciocnire cu Pământul nu este posibilă în cadrul apropierii orbitale din 2029. Noile observaţii pe care le-am realizat prin intermediul telescopului Subaru de la începutul acestui an au fost suficient de bune pentru a dezvălui (efectul) acceleraţiei Iarkovski asupra lui Apophis şi au arătat că asteroidul se distanţează faţă de orbita gravitaţională pe care am calculat-o iniţial cu aproximativ 170 de metri pe an, ceea ce este suficient pentru a nu exclude complet posibilitatea unui impact în 2068", a declarat Dave Tholen, cel care l-a descoperit pe Apophis la 19 iunie 2004 în urma unor observaţii derulate de la Observatorul Naţional Kitt Peak, din apropiere de Tucson, Arizona.

Astfel de observaţii nu sunt uşor de obţinut şi de analizat. Factori precum distanţa la care se află asteroidul în momentul observării, compoziţia sa, forma şi caracteristicile de la suprafaţă pot influenţa rezultatele.

"Asteroidul Apophis se va apropia foarte mult de Terra la 13 aprilie 2029, când va trece la distanţa de doar 37.725 km (adică aproximativ 10% din distanţa de la Pământ la Lună). Este foarte aproape pentru un asteroid (cu diametrul) de (cel puţin) 340 de metri!", susţine şi Lance Benner cercetător în cadrul NASA/JPL.

Astronomii sunt însă încrezători că până în 2068 vor putea şti cu siguranţă care va fi orbita lui Apophis şi dacă va mai exista un risc de ciocnire. În această primăvară, din luna aprilie, astronomii vor studia acest asteroid folosind telescopul spaţial în spectrul infraroşu NEOWISE, aparţinând NASA - acelaşi telescop care a descoperit în 2020 cometa NEOWISE.

Din cauza perioadei sale orbitale scurte de doar 323,6 zile, asteroidul Apophis trece prin apropierea relativă a Pământului destul de des. În noaptea de 5 martie 2021, uriaşul asteroid va trece la 16.852.369 km distanţă de Terra - de aproximativ 44 de ori distanţa de la Pământ la Lună. În această perioadă, Apophis va fi urmărit de telescoape optice şi va apărea pe sistemele radar ale Observatorului Goldstone din California. Aceste observaţii ne vor oferi noi date despre forma şi rotaţia asteroidului şi vor creşte acurateţea predicţiilor privind întâlnirea din 2068.

Vizita din acest an a asteroidului va fi cea mai apropiată de Terra până la cea din 2029, care va avea loc în data vineri 13 aprilie. Atunci, Apophis va trece atât de aproape încât va fi vizibil cu ochiul liber - ceva extrem de rar pentru asteroizi. Conform NASA, Apophis va deveni vizibil în primă instanţă în Emisfera Sudică şi va arăta ca un punct de lumină care traversează cerul Australiei. În cel mai apropiat punct al vizitei sale din 2029, asteroidul va fi vizibil deasupra oceanului Atlantic. Spre seara acelei zile va fi vizibil şi de pe teritoriul SUA. Calculele indică faptul că asteroidul va avea o magnitudine vizuală de 3,1, comparabilă cu cea a stelelor din Ursa Mică. Va putea fi urmărit cu ochiul liber din unele regiuni din Australia, Asia de Vest, Africa şi Europa.

La fel ca mulţi alţi asteroizi, Apophis a fost clasat de Uniunea Astronomică Internaţională drept un "asteroid potenţial periculos". Conform estimărilor, un asteroid de dimensiunea lui Apophis loveşte Terra o dată la aproximativ 80.000 de ani.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Sursa foto: nasa.gov

 

Citiţi şi:

 

VIDEO Apophis2021: Asteroidul botezat după zeul egiptean al răului şi distrugerii trece iar prin apropierea Pământului

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.