COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Zgomotul provocat de traficul rutier afectează abilităţile cognitive ale păsărilor cântătoare şi ar putea ameninţa capacitatea lor de adaptare la mediul înconjurător, conform constatărilor unui studiu publicat miercuri, citat de AFP şi BBC.

La om, poluarea fonică poate afecta performanţele intelectuale, cum s-a demonstrat în cazul elevilor care învăţau în apropierea aeroporturilor, aminteşte acest studiu ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society.

În cazul animalelor, însă, puţine cercetări au fost efectuate pe această temă, cu toate că zgomotul antropogen - generat de activităţile umane - este omniprezent în natură, subliniază studiul menţionat.

 

Foto: (c) ATEF SAFADI / EPA


 

Aceste neplăceri ar afecta în special păsările cântătoare, cu creiere foarte dezvoltate şi ale căror capacităţi cognitive sunt esenţiale pentru orientare.

O echipă de cercetători de la Pacific University din Oregon, Statele Unite, a folosit mai multe exemplare de cinteză australiană zebrată (Taeniopygia guttata) într-o serie de teste în cadrul cărora a fost reprodus zgomotul produs de traficul rutier.

Originare din Australia, aceste mici păsări cântătoare cu cioc roşu sunt utilizate pe scară largă în studii din cauza uimitoarelor lor abilităţi cognitive.

Păsările (masculi şi femele) au fost supuse la diferite încercări, cum ar fi identificarea drumului corect pentru a ajunge la hrană sau ridicarea unui ''capac'' de hârtie, asemănător unei frunze, pentru a găsi o recompensă ascunsă. De asemenea, cercetătorii au efectuat teste de ''socializare'', în cursul cărora păsările au învăţat observând alte exemplare care trăgeau de un şnur pentru a obţine recompensa.

În cadrul grupului de control, care nu a fost expus la zgomot, ''am măsurat viteza cu care păsările au reuşit să dobândească noi abilităţi, să înveţe să asocieze diferite culori cu recompensele sau să îşi amintească diferite locaţii...'', a declarat Christopher Templeton, unul dintre autorii studiului.

 

Foto: (c) Yang Wenbi / Xinhua


 

Prin comparaţie, în cazul exemplarelor expuse la zgomot, capacitatea de învăţare a fost ''redusă dramatic'', a precizat biologul. Aceste păsări au avut nevoie de o perioadă de timp aproape dublă pentru a rezolva o problemă (18 tentative de a-şi aminti locaţia unei recompense ascunse, comparativ cu nouă pentru exemplarele care nu au fost supuse la zgomot).

''Acesta este, după cunoştinţele noastre, primul studiu care examinează impactul zgomotului produs de trafic asupra abilităţilor cognitive ale animalelor'', a comentat cercetătorul.

Acest efect se adaugă lungii liste de consecinţe deja cunoscute ale poluării fonice asupra vieţuitoarelor sălbatice, cum ar fi perturbarea capacităţilor de comunicare şi de evitare a prădătorilor sau determinarea nevoii de schimbare a habitatului.

''Numeroase păsări cântătoare îşi folosesc creierul pentru a rezolva diferite probleme şi pentru a învăţa din lumea din jur. Afectarea capacităţilor lor cognitive ar putea, prin urmare, să aibă un impact semnificativ asupra adaptării lor la mediul înconjurător'', în condiţiile în care traficul rutier se intensifică, a menţionat Christopher Templeton.

''Cred că rezultatele pot fi aplicabile şi altor specii'', a declarat cercetătorul, citat de BBC.

Într-un alt studiu, publicat recent, cercetătorii au demonstrat impactul zgomotului produs de traficul rutier asupra greierilor. Potrivit constatărilor, sunetele emise de autovehicule afectează capacitatea acestor insecte de a face diferenţa între potenţiali parteneri pe baza cântecelor specifice. Adam Bent, zoolog la Universitatea Cambridge, a declarat pentru BBC News că zgomotul produs de traficul rutier ''provoacă o perturbare majoră a sistemelor de alegere a partenerilor de împerechere, care funcţionează de sute de mii de ani. El afectează modul în care speciile evoluează, se dezvoltă şi se adaptează în timp".

 


Foto: (c) NARENDRA SHRESTHA / EPA


 


''Este destul de trist'', a comentat Templeton. ''Devine din ce în ce mai dificil de găsit medii total liniştite, neatinse de zgomotul uman. (...) Cred însă că există un excelent spaţiu de manevră pentru a încerca să reducem zgomotul - trebuie doar să ne utilizăm cu inteligenţă ingineria", a adăugat el.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Bîgu, editor online: Anda Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.