COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Agenţia spaţială britanică a anunţat marţi că a lansat în colaborare cu grupul Rolls-Royce un studiu despre posibila utilizare a propulsiei nucleare în domeniul explorării spaţiale, informează AFP.

Această tehnologie ar putea fi mult mai eficientă decât motoarele utilizate la ora actuală şi ar putea să permită viitoarelor vehicule spaţiale să ajungă pe planeta Marte în trei sau patru luni, de două ori mai repede decât cele cu propulsie chimică, potrivit unui comunicat.

Deocamdată, proiectul vizează doar cercetări ştiinţifice, nu o fază industrială, şi are obiectivul de a transforma explorarea spaţială în deceniile viitoare.

Agenţia spaţială britanică estimează că propulsia nucleară poate "să revoluţioneze" călătoriile spaţiale şi că studiile ce vizează atomul, precum cel de hidrogen, ar trebui să permită accelerarea propulsoarelor.

"Energia nucleară oferă posibilităţi pentru a transforma explorarea spaţială şi acest studiu inovator realizat cu Rolls-Royce ar putea să ne ajute să transportăm viitoarea generaţie de astronauţi mai departe în spaţiu şi pentru un timp mai îndelungat, într-o manieră care ne va îmbunătăţi cunoştinţele despre Univers", a declarat secretarul de stat pentru Ştiinţă, Amanda Solloway.

Rolls-Royce produce motoare de avioane folosite de aviaţia şi marina britanică şi are experienţă în domeniul reactoarelor nucleare, pe care le dezvoltă pentru submarine militare.

În plus, acelaşi grup coordonează un proiect de 16 mini-centrale nucleare în Marea Britanie pentru a produce electricitate.

Energia nucleară ar permite petrecerea unui timp mai îndelungat în spaţiu, mai ales în zone foarte îndepărtate de Soare, unde panourile solare, de exemplu, nu furnizează o cantitate suficientă de energie.

Agenţia spaţială britanică reaminteşte că propulsia nucleară reprezintă un concept care există deja din anii 1950, când Statele Unite au încercat să dezvolte o rachetă propulsată cu ajutorul unor mini-bombe atomice. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.