COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 21 Intre 21:00 si 00:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Capsula adusă pe Pământ de sonda spaţială Hayabusa2 conţinea peste 5,4 grame de eşantioane de sol prelevate de pe un asteroid îndepărtat, depăşind obiectivul iniţial de 100 de miligrame, a anunţat vineri agenţia spaţială japoneză JAXA, relatează Kyodo.

Mostrele de sol de pe asteroidul Ryugu se aflau în trei camere ale unui recipient de stocare aflat în capsula care a fost adusă înapoi pe Pământ la începutul acestei luni, a declarat agenţia japoneză de explorare aerospaţială, adăugând că mai mult material a fost găsit în afara acestor camere.

JAXA a calculat cantitatea comparând greutatea containerului înainte şi după ce Hayabusa2 a fost lansată în spaţiu, în decembrie 2014, cu destinaţia Ryugu, asteroid aflat la o distanţă de peste 300 de milioane de kilometri de planeta noastră.

Sonda spaţială a eliberat cu succes capsula deasupra unui deşert australian, la data de 6 decembrie.

 

Foto: (c) JAXA HANDOUT EPA 


Sonda a ajuns la Ryugu în iunie 2018 şi a asolizat de două ori, anul trecut, prelevând în premieră eşantioane de pe un asteroid.

JAXA a anunţat marţi că a deschis o cameră unde a fost colectat materialul strâns în timpul primei asolizări a sondei pe asteroid, în februarie 2019, şi au fost găsite în interior particule negre.

Agenţia intenţionează să deschidă în jurul lunii ianuarie încă o cameră care ar conţine mostre recoltate în timpul celei de-a doua coborâri pe asteroid, în iulie 2019, în timpul căreia s-a încercat colectarea unor eşantioane din straturile subterane, mai puţin expuse vânturilor solare.

 

Foto: (c) JAXA HANDOUT EPA 


Oamenii de ştiinţă speră că analiza acestor materiale îi va ajuta să descifreze originile vieţii şi ale formării Universului în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Jumătate din cantitatea prelevată va fi împărţită între JAXA, NASA şi organizaţii internaţionale, iar cealaltă jumătate va fi conservată pentru studii viitoare, ce vor fi realizate odată cu progresele înregistrate de tehnologia analitică.

După ce a livrat pe Terra încărcătura ei preţioasă, sonda Hayabusa2 ("Şoim pelerin" în limba japoneză, n.r.) a pornit într-o nouă misiune pe o orbită a Soarelui, pentru a înregistra date ştiinţifice despre praful din spaţiul interstelar şi pentru a observa mai multe exoplanete. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Bîgu, editor online: Gabriela Badea) 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.