Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Un potenţial vaccin candidat în curs de a fi dezvoltat în Danemarca s-a dovedit, în testele iniţiale pe animale, eficient împotriva unei mutaţii a noului coronavirus descoperite la nurci în această ţară, a afirmat joi un cercetător care lucrează la acest vaccin, transmite Reuters.

Autorităţile daneze au început săptămâna trecută sacrificarea a 17 milioane de nurci, avertizând că o tulpină recent depistată la aceste animale din crescătorii şi la oameni ar putea face ineficiente viitoare vaccinuri anti-COVID.

Primele studii despre tulpina mutantă, denumită Cluster 5, au arătat o senzitivitate redusă a virusului la anticorpi, ceea ce ar putea compromite eficacitatea unor viitoare vaccinuri, au afirmat autorităţile săptămâna trecută.

Însă anticorpi de la iepuri trataţi cu un vaccin pe cale de a fi dezvoltat de Institutul naţional danez al serului (SSI) au învins cu succes tulpina Cluster 5, potrivit lui Anders Fomsgaard, cercetător principal la SSI.

'Nu am rezistat să nu testăm anticorpii de iepure pe care îi avem împotriva Cluster 5 şi a funcţionat', a afirmat Fomsgaard la postul de radio DR joi.

Vaccinul experimental danez, aflat în stadii timpurii de dezvoltare, urmează să intre în prima fază de testare pe oameni, în care nu este sigur dacă va avea acelaşi efect.

'Dacă aceasta se va aplica şi la alte vaccinuri şi dacă se va aplica la anticorpi umani nu ştim', a indicat Fomsgaard.

Centrul European de Prevenţie şi Control al Bolilor (ECDC) a atenţionat joi, într-o evaluare de risc, că există 'în prezent o incertitudine ridicată' cu privire la ameninţarea potenţială reprezentată de răspândirea virusului la nurci, mutaţiile acestuia şi transmiterea sa ulterioară din nou la oameni. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Florin Ştefan, editor online: Simona Aruştei, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.