COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 13 Intre 13:45 si 15:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 30...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. În zona avertizată în ultima oră s-au acumulat cantități de 15...25 l/mp. in Județul Vrancea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Unii strămoşi ai crocodililor moderni nu se deplasau pe patru membre, ci pe cele două membre posterioare, motiv pentru care mersul lor era asemănător cu cel al unor dinozauri precum pterozaurul, potrivit unui studiu publicat joi, citat de AFP şi DPA.

O echipă formată din cercetători din China, Australia şi Statele Unite a analizat amprente din cretacicul inferior, găsite în timpul săpăturilor la situl arheologic Sacheon Jahye-ri, din apropiere de oraşul Sacheon din Coreea de Sud, unde au fost descoperite specii antice de şopârle, păianjeni şi răpitoare mici, cu o vechime de 120 de milioane de ani.

Cercetările, publicate în jurnalul Nature Scientific Reports, sugerează că aceste amprente au fost lăsate de un strămoş al crocodilului modern, numit Batrachopus grandis. Acesta mergea ''precum un crocodil care se balansează pe o frânghie'', a declarat Kyung Soo Kim de la Universitatea Naţională de Educaţie din Chinju, Coreea de Sud. Modul de deplasare era similar ''cu cel al dinozaurilor, însă urmele nu provin de la dinozauri'', a adăugat cercetătorul.

Cercetătorii au atribuit iniţial aceste urme unui pterozaur, un dinozaur înaripat, strămoş al păsărilor moderne, care se deplasa pe pământ pe două membre pentru a-şi proteja aripile.

Amprentele, între 18 şi 24 de centimetri, au fost produse de membrele posterioare, aşa cum demonstrează absenţa urmelor de coadă şi zonele înguste de la spate. Acestea denotă o lungime corporală de până la trei metri, cu membrele de aceeaşi dimensiune ca cele ale unui om, potrivit lui Anthony Romilio, paleontolog la Universitatea din Queensland, unul dintre autorii studiului.

Forma amprentelor demonstrează că Batrachopus grandis călca probabil pe toată talpa, împingând călcâiul în pământ, la fel ca oamenii, conform acestui studiu care subliniază necesitatea reexaminării altor exemplare similare din punct morfologic din această perioadă. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Bîgu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Sursa foto: www.nature.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.