COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cercetători israelieni au dezvoltat o bacterie care se hrăneşte doar cu dioxid de carbon, a anunţat miercuri Weismann Institute for Science (WIS) din Rehovot, un oraş din partea centrală a Israelului, informează Xinhua.

Aceste bacterii, care îşi dezvoltă întreaga masă corporală din carbonul existent în aer, ar putea contribui la conceperea unor tehnologii viitoare pentru a reduce acumulările de gaze cu efect de seră în atmosfera terestră şi pentru a lupta astfel împotriva încălzirii globale.

Potrivit noului studiu, publicat în revista Cell, bacteriile create de cercetătorii israelieni au renunţat complet la consumul de glucide, după un proces evolutiv ce a durat aproape un deceniu.

Experţii israelieni au reuşit astfel "să reprogrameze" bacteria E.coli, care consumă zaharuri şi eliberează în aer dioxid de carbon, pentru ca ele să folosească dioxidul de carbon din mediul înconjurător pentru a produce glucidele de care au nevoie pentru dezvoltarea propriilor celule.

Oamenii de ştiinţă au identificat genele care sunt esenţiale în cadrul acestui proces şi au adăugat unele dintre ele în genomul bacteriei în timpul unor experimente de laborator.

În plus, cercetătorii au inserat în aceste bacterii o genă care le permite acestora să primească energie de la o substanţă denumită "formiat" (sare a acidului formic, n.r.).

Acest fapt nu a fost suficient pentru a determina bacteriile să îşi modifice dieta, fiind nevoie de o serie de "procese evolutive de laborator" pentru ca bacteriile să renunţe gradual la consumul de glucide.

În fiecare etapă a procesului, bacteriile de cultură au primit cantităţi tot mai mici de glucide şi, în acelaşi timp, au primit cantităţi tot mai mari de dioxid de carbon şi de formiat.

Urmaşii bacteriilor iniţiale au renunţat astfel gradual la dependenţa de glucide, până când, după aproximativ şase luni de ajustare la noua lor dietă, unele dintre ele au realizat acea transformare nutriţională completă.

Oamenii de ştiinţă consideră că obiceiurile "sănătoase" ale acelor bacterii s-ar putea dovedi a fi unele dintre cele mai benefice pentru Terra.

De exemplu, companiile de biotehnologii care folosesc culturi cu celule de drojdii sau bacterii pentru a fabrica produse chimice de uz curent ar putea să obţină de acum înainte acele produse folosind celule ce consumă dioxid de carbon, în loc să utilizeze cantităţi mari de sirop de porumb, aşa cum se procedează în prezent.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: weizmann.ac.il

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.