COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Un mormânt regal saxon descoperit în marginea unui drum din comitatul Essex, la nord-est de Londra, între un bar şi un supermarket, a fost prezentat joi de cercetători ca fiind ''echivalentul britanic al mormântului lui Tutankhamon'', informează AFP.
 


Necropola a fost descoperită cu prilejul lucrărilor de lărgire a unui tronson din drumul care duce la Prittlewell, în apropiere de Southend-on-Sea, în 2003.

După mai bine de 15 ani de cercetare, experţii sunt de părere că ar putea fi mormântul lui Seaxa, fratele lui Saeberht, regele saxonilor din est la începutul secolului al VII-lea.

Sophie Jackson, directoare de cercetare în cadrul Mola (muzeul de arheologie din Londra), a precizat joi că este vorba despre cel mai vechi mormânt princiar creştin saxon din ţară.

"Cred că este echivalentul nostru al mormântului lui Tutankhamon", a declarat aceasta.

Arheologii estimează că a fost nevoie de 113 zile de muncă pentru construirea camerei funerare, care conţinea în jur de 40 de obiecte, multe provenind din diverse părţi ale lumii.

Printre obiectele descoperite, se află o liră (instrument muzical cu coarde), o cutie din lemn pictată cu o vechime de 1.400 de ani, singurul exemplar de acest fel existent în Marea Britanie, şi o carafă care ar putea proveni din Siria.

Au mai fost dezgropate un vas din argint acoperit cu aur al unui recipient din lemn utilizat pentru vin şi pocale din sticlă decorativă.

"Lucrul cu adevărat straniu este că situl nu promitea multe lucruri" pentru cercetători, a comentat Jackson, ''fiind situat între o porţiune de cale ferată şi un drum închis''.

Experţii au crezut la început că ar putea fi vorba despre mormântul regelui Saeberht, decedat în anul 616 d.Hr., dar datarea cu carbon a scos la iveală că bărbatul îngropat aici a decedat între anii 575 şi 605.

Mărimea sicriului şi dispunerea obiectelor din interior sugerează că acesta avea o înălţime de 1,73 metri.

Potrivit lui Sophie Jackson, deşi cercetătorii nu sunt siguri, ''ipoteza cea mai probabilă'' este că ar fi vorba despre Seaxa, fratele regelui.

Prezenţa obiectelor provenind din alte regate sugerează un anumit grad de bogăţie, a mai precizat aceasta.

Evocând epoca din care datează mormântul, cercetătoarea a precizat că este vorba probabil de perioada imediat ''anterioară momentului când (călugărul) Augustin, primul episcop de Canterbury, porneşte în misiune în Marea Britanie pentru a converti ţara la creştinism''.

O parte dintre obiectele descoperite vor fi expuse la Muzeul Central din Southend, începând cu data de 11 mai. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: news.sky.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.