

COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată
China va oferi "curând" lumii descoperirile sale despre faţa ascunsă a Lunii pe care le realizează cu ajutorul sondei Chang'e 4, un proiect care avansează în mod pozitiv, potrivit creatorilor programului, Wu Weiren citat de EFE.
Sonda se află "în condiţii bune şi funcţionează la parametrii normali după o lung perioadă de latenţă la suprafaţa Lunii", a asigurat proiectantul şef al programului chinez de explorare selenară, în declaraţii acordate luni ziarului China Daily.
După ce vor fi procesate suficiente informaţii ale sondei, acestea vor fi puse la dispoziţie în mod gratuit oricărei persoane care vrea să aibă acces la ele.
"Misiunea Chang'e 4 a colectat o mare cantitate de date ştiinţifice care curând vor fi disponibile pentru întreaga lume", a declarat Wu. Misiunea a încheiat deja o investigaţie topografică a zonei sale de aterizare, iar modulul său explorator Yutu 2 se îndreaptă acum spre nord-vest spre un teren accidentat pentru a-şi continua activităţile de cercetare.
Sonda a fost lansată la 8 decembrie, s-a plasat pe orbita Lunii după patru zile şi a realizat o aselenizare la 3 ianuarie la ora 10:26 a Chinei (02:26 GMT).
Programul Chang'e a început cu lansarea primei sonde în 2007, iar de atunci au fost lansate alte patru dispozitive pe satelitul natural al Pământului. Obiectivul final al programului este trimiterea unei misiuni cu echipaj pe Lună, a cărei dată încă nu a fost stabilită, dar pe care experţii o estimează în jurul anului 2036.
Cercetătorul chinez a reamintit că ţara sa plănuieşte să lanseze prima sondă pe Marte în 2020, o sondă fără echipaj care este configurată pentru a orbita în jurul Planetei Roşii şi de a se aşeza apoi pe suprafaţa acesteia.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.