COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Naveta SpaceShipTwo a companiei americane de turism spaţial Virgin Galactic a depăşit încă o dată frontiera cu spaţiul definită de SUA, adică peste 80 de kilometri altitudine, în timpul unui zbor de încercare realizat vineri în California, a anunţat societatea miliardarului britanic Richard Branson, transmit France Presse şi Reuters.

Vehiculul spaţial, condus de doi piloţi, a ajuns la o înălţime de 89,9 km, conform companiei. El a depăşit prima dată limita arbitrară de 80 km în decembrie (82,7 km), Richard Branson anunţând cu fanfară atunci că este prima dată de la oprirea zborurilor navetelor spaţiale ale NASA în 2011 când un aparat de zbor american a dus oameni în spaţiu.

Convenţia internaţională stabileşte, totuşi, graniţa cu spaţiul cosmic la 100 km deasupra nivelului mării, la "linia Karman".

"SpaceShipTwo, bine ai venit înapoi în spaţiu", a scris Virgin Galactic pe Twitter despre zbor, fără să difuzeze imagini în direct. Naveta a atins o viteză de 3 Mach în timpul ascensiunii sale (aproximativ 1.000 de metri pe secundă). A aterizat apoi în condiţii de siguranţă pe aeroportul din deşertul Mojave.

SpaceShipTwo este proiectat pentru a transporta şase pasageri turişti, dar testele sunt cu mult timp în întârziere, mai ales din cauza accidentului survenit în plin zbor, care a ucis un copilot în 2014.

Richard Branson a declarat pentru AFP la 7 februarie că speră că testele vor fi destul de avansate în luna iulie astfel încât el însuşi să urce la bord.

Înainte de a transporta turişti, compania Virgin Galactic vrea să aibă siguranţa că aparatul, unic în felul lui, este sigur.

Pentru prima dată, o pasageră a luat loc vineri în cabină: Beth Moses, responsabilă în cadrul Virgin Galactic pentru instruirea viitorilor clienţi, scrie AFP.

Vehiculul spaţial construit de Virgin Galactic este eliberat de un avion purtător, apoi îşi porneşte propriul motor cu reacţie şi se îndreaptă vertical spre cer, atingând o altitudine de la care curbura Pământului este vizibilă. Apoi, vehiculul coboară natural, în planare, spre aeroportul din Mojave, în California, care reprezintă şi punctul său de decolare.

Principalul concurent este Blue Origin, o companie fondată de patronul miliardar al Amazon, Jeff Bezos. Acesta din urmă a subliniat săptămâna aceasta, la un forum din New York, că zborurile de la bordul aparatelor companiei Virgin Galactic ar avea întotdeauna un "asterisc" pentru că nu ajung la linia Karman.

Racheta New Shepard a Blue Origin a urcat deja la peste 100 km, dar niciodată cu oameni la bord. Jeff Bezos a susţinut că acest lucru se va întâmpla probabil în acest an.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.