COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă COD GALBEN: 26-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m, Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O echipă de oameni de ştiinţă australieni a reuşit o performanţă importantă în lupta contra virusului Zika, relatează miercuri agenţia Xinhua.

Organizaţia de Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a anunţat miercuri că a reuşit să obţină ţânţari modificaţi genetic rezistenţi la virusul Zika.

Virusul, al cărui nume a fost inspirat de pădurea Zika din Uganda, este transmis de ţânţarii Aeges aegypti, activi în timpul zilei.

Acest virus a provocat peste 4.000 de cazuri de malformaţii congenitale consemnate în mai multe zone în 2015 şi reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii a milioane de persoane.

Oamenii de ştiinţă de la CSIRO şi din cadrul Universităţii San Diego din California au descoperit că prin injectarea unei gene sintetice anti-Zika în embrionii ţânţarilor se poate evita transmiterea virusului periculos de către exemplarele ajunse la maturitate.

''Studiul nostru a descoperit că ţânţarii cu gena anti-Zika nu au mai putut contracta Zika în timpul hrănirii, devenind astfel incapabili de a răspândi virusul altor persoane'', a explicat într-un comunicat Prasad Paradkar, cercetător şef la CSIRO şi coautor al studiului.

''Într-o bună zi, în urma mai multor studii, acest ţânţar ar putea ajunge să înlocuiască populaţiile de Aedes aegypti din sălbăticie, (o măsură) în plus în arsenalul de strategii de control luate împotriva acestui ţânţar pentru a stopa răspândirea virusului în întreaga lume'', a adăugat cercetătorul.

Zika nu s-a răspândit în Australia, însă invazivul Aedes aegypti s-a stabilit în zonele tropicale din nordul continentului, notează Xinhua.

''Infectatea în timpul sarcinii poate provoca complicaţii ce pot pune în pericol viaţa unui fetus sau a unui nou-născut, printre acestea numărându-se malformaţii congenitale precum microcefalia'', a precizat Paradkar. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Bîgu, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: www.csiro.au 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.