Monogamia s-a manifestat timp de milenii la speciile animale datorită unei formule genetice universale care afectează funcţionarea creierului, potrivit unui studiu publicat luni de revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences şi citată de EFE.
O echipă a Universităţii Texas a analizat zece specii de animale vertebrate şi a determinat că "un tip de formulă genetică universală" ar fi transformat animalele non-monogame în monogame "stopând unele activităţi ale creierului şi activând altele".
"Studiul nostru cuprinde 450 de milioane de evoluţie, care este perioada de timp în care toate aceste specii au împărtăşit un strămoş comun", a declarat Rebecca Young, cercetătoare asociată la Departamentul de Biologie Integrativă a Universităţii Texas din Austin, şi principală autoare a studiului.
Cercetătorii au definit monogamia la animale ca existenţa unei relaţii de cuplu cu un partener timp de cel puţin un sezon sau perioadă de împerechere în care cei doi au împărtăşit activitatea de creştere a puilor şi de apărare a celor tineri de prădători sau de alte pericole.
Oamenii de ştiinţă au studiat cinci perechi de specii strâns legate şi reprezentative pentru fiecare fază de evoluţie a vertebratelor: patru mamifere, două păsări, două broaşte şi doi peşti, fiecare cu câte un membru monogam şi altul non-monogam.
Au comparat apoi amprenta genetică a creierelor masculilor tuturor animalelor pentru a vedea ce schimbări au survenit în fiecare fază a evoluţiei între cei care au întreţinut sau nu relaţii sociale strânse.
În pofida complexităţii monogamiei ca şi comportament, notează studiul, ei au descoperit că au intervenit mereu aceleaşi schimbări şi în aceaşi mod ordonat pentru a determina comportamente sociale complexe.
"Nu ne-am fi aşteptat ca timp de 450 de milioane de ani tranziţia la comportamente atât de complexe - precum monogamia - să intervină în acelaşi fel de fiecare dată", a explicat Young.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.