COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer şi Parkinson, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Canada, citat de Science Daily şi Metro.co.uk.

''Consumul de cafea pare să prezinte o anumită corelaţie cu o scădere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer şi Parkinson'', a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute.

''Am dorit, însă, să investigăm de ce se întâmplă acest lucru, ce compuşi sunt implicaţi şi care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat vârstei'', a adăugat cercetătorul.

Echipa de oameni de ştiinţă a analizat trei tipuri de cafea: prăjită uşor, intens prăjită şi cea decafeinizată şi prăjită intens.

Cercetătorii au identificat un grup de compuşi cunoscuţi sub numele de fenilindane, care rezultă în urma procesului de prăjire a boabelor de cafea. Aceşti compuşi pot preveni - sau mai degrabă pot inhiba - aglomerarea a două fragmente de proteine (beta-amiloide şi tau), comune în caz de Alzheimer şi Parkinson.

Oamenii de ştiinţă au observat un efect protector mai mare în cazul cafelei prăjite intens în comparaţie cu sortimentul de cafea prăjită uşor.

''Este pentru prima oară când cineva investighează modul în care fenilindanele interacţioează cu proteinele responsabile de Alzheimer şi Parkinson'', a subliniat dr. Ross Mancini, cercetător implicat în acest studiu.

''Următorul pas va fi acela de a investiga cât de benefici sunt aceşti compuşi şi dacă deţin capacitatea de a pătrunde în fluxul de sânge sau de a traversa bariera hemato-encefalică'', a precizat specialistul.

Mancini a recunoscut însă că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea transpune beneficiile în opţiunile terapeutice. ''Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care încearcă să le rafineze pentru a demonstra că în cafea există într-adevăr componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv'', a adăugat Mancini.

''Este interesant, dar sugerăm că ar fi cafeaua un remediu? În niciun caz'', a precizat el. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.