COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 05:35 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Vorombe titan, o specie din Madagascar, dispărută în urmă cu multe secole, a primit din partea oamenilor de ştiinţă din Londra titulatura oficială de "cea mai mare pasăre care a trăit vreodată pe Terra", informează PA.

Denumirea ştiinţifică a acestei specii înseamnă "pasăre mare" în malgaşă şi greacă. Cu o înălţime de aproape trei metri, această pasăre-elefant, asemănătoare struţului, avea o greutate cu puţin mai mică de o tonă (800 de kilograme).

Experţii au petrecut decenii întregi analizând dovezi contradictorii şi polemizând în privinţa celei mai mari păsări care a trăit vreodată pe Pământ.

Un nou studiu dedicat păsărilor gigantice din Madagascar a încheiat această dezbatere academică şi a atribuit "titlul" în cauză speciei Vorombe titan, au anunţat cercetătorii de la Zoological Society of London (ZSL).

Anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că fosilele analizate, aparţinând unui exemplar dintr-o specie descrisă din 1894, proveneau pur şi simplu de la pasăre neobişnuit de mare ce făcea parte dintr-o specie mai mică - Aepyornis maximus.

Însă noul studiu a descoperit că Vorombe titan este o specie distinctă, suficient de diferită de alte păsări-elefant pentru a justifica plasarea sa în propriul gen sau familie de animale. "Vorombe" este numele genului animal din care face parte acea specie.

Vorombe titan este cea de-a 16-a specie recunoscută de păsări-elefant, care au fost împărţite până acum în trei genuri.

Păsările-elefant au dispărut de pe Terra în urmă cu aproximativ 1.000 de ani, după ce au coexistat multă vreme cu primele aşezări umane din Madagascar.

În pofida picioarelor puternice şi a ghearelor lor fioroase, aceste păsări erau vieţuitoare paşnice, vegetariene, hrănindu-se în principal cu fructe. O teorie încă neconfirmată afirmă că exemplarele de Vorombe titan au fost vânate până la extincţie de către oameni. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: phys.org

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.