

Cercetători din Crimeea analizează o serie de oseminte de animale, cu o vechime de jumătate de milion de ani, provenind dintr-un sistem ramificat de peşteri descoperite de muncitorii care lucrau la construcţia unei autostrăzi, potrivit Reuters.
Lucrările la autostradă au fost sistate temporar pentru ca oamenii de ştiinţă să studieze interiorul grotei unde au fost găsite oseminte de rinoceri, ale unor creaturi asemănătoare elefantului şi de hiene.
Dmitri Starţev, de la Muzeul de Zoologie al Universităţii de Stat din Crimeea, a spus că situl este o descoperire unică pentru Crimeea şi că nu există un lucru asemănător nici în Rusia.
Cercetătorul a spus că în zonă au trăit diverse specii de animale precum mastodontul, un strămoş al elefantului, care era acoperit cu o blană lăţoasă şi avea colţi lungi, curbaţi.
''Dacă a fost, aşa cum credem, bârlogul unei hiene, atunci este cel mai bine conservat asemenea loc de mari dimensiuni'', a spus Starţev.
Oasele poartă urme de dinţi, ceea ce ar putea însemna că animalele de pradă au adus vânatul înapoi în grotă, a adăugat acesta.
''Este o grotă intactă situată la locul unde aceşti prădători se hrăneau. Sunt speranţe că am putea găsi, de asemenea, urme umane. Dar deocamdată, acestea sunt doar ipoteze'', a mai spus omul de ştiinţă.
Descoperirea a fost făcută la aproximativ 10 kilometri de Sevastopol, pe şantierul unui drum aflat în construcţie, care se va întinde din vestul peninsulei până la Kerci, în estul Crimeii. Peninsula a fost conectată anul acesta de Rusia printr-un pod nou-construit.
Peninsula Crimeea este recunoscută internaţional ca teritoriu aparţinând Ucrainei, deşi a fost în cea mai mare parte integrată Rusiei după ce Moscova a anexat teritoriul în 2014.
Gennady Samokhin, preşedintele uniunii speologilor din Rusia, a spus că lucrările la construcţia autostrăzii au fost sistate temporar.
''Am luat decizia ca, până evaluăm valoarea ştiinţifică, până vedem cât de mare sau de mic este sistemul de grote de sub drum, orice lucrare de construcţie va fi sistată temporar'', a mai spus acesta.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: themoscowtimes.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.