COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

O echipă de cercetători australieni a reconstituit fosila unui peşte straniu, cu un bot lung, asemănător ornitorincului, care înota pe fundul apei asemenea unei pisici de mare, informează miercuri DPA.

Fosila cu o vechime de 400 de milioane de ani, denumită Brindabellaspis după lanţul muntos Brindabella din apropierea capitalei australiene Canberra, face parte dintr-un grup de peşti preistorici acoperiţi cu plăci osoase, denumiţi placodermi.

A fost identificată în anul 1980, în zona lacului Burrinjuck din New South Wales, la nord de munţii Brindabella, o zonă unde au mai fost descoperite şi alte exemplare ale faunei de recif.

Paleontologi de la Universitatea Flinders şi Universitatea Naţională Australiană au reconstituit două dintre fosile scoţând la iveală un peşte de o formă ciudată, cu ochi în partea superioară a capului, nări în colţurile orbitelor şi un bot ascuţit cu fălci prelungite spre vârf.

''Este un peşte cu un aspect ciudat'', spune Benedict King, autorul studiului, cercetător la Universitatea Flinders.

Fosilele au fost datate ca aparţinând devonianului timpuriu, cu 175 de milioane de ani înaintea apariţia primilor dinozauri, potrivit descoperirilor publicate miercuri în Royal Society Open Science.

''Credem că acest animal trăieşte şi se hrăneşte pe fundul apelor'', spune John Long, coautor al studiului, de la Universitatea Flinders.

''Credem că îşi folosea botul pentru a căuta prada, asemănător unui ornitorinc, în timp ce ochii poziţionaţi deasupra capului îl ajutau să se ferească de pericol'', mai spune cercetătorul.

Descoperirea fosilelor a fost făcută într-o zonă care rivalizează, din punctul de vedere al biodiversităţii, cu Marea Barieră de Corali de astăzi.

''Este un loc în care se află multe fosile'', spune paleobiologul Gavin Young, de la Universitatea Naţională Australiană, care a petrecut peste 50 de ani studiind fosile de peşte din zona lacului Burrinjuck.

''Au fost identificate peste 70 de specii de peşti în ecosistemul acestui străvechi recif de corali, iar cea mai recentă descoperire demonstrează diversitatea formelor şi mărimilor'', a adăugat cercetătorul.

Fosila mai are o caracteristică surprinzătoare: un sistem senzorial unic plasat pe bot, care s-a dovedit a fi o variantă modificată a sistemului de senzori pentru determinarea presiunii identificat la o altă specie de peşti.

''Are un craniu într-o formă ciudată şi surprinzătoare, cu un bot lung şi dotat probabil cu capacitatea de a folosi electrorecepţia pentru a localiza animalele în noroiul moale de pe fundul apei'', mai spune cercetătorul.

''Când am văzut astfel de canale senzoriale la nivelul botului, ne-am gândit imediat la ornitorinc''.

Ornitorincul, cu botul său în forma ciocului de raţă, este un mamifer veninos semiacvatic, care depune ouă şi trăieşte doar în estul Australiei şi Tasmaniei.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: dailymediaspot.com

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.