

Un instrument promiţător pentru accelerarea cercetării ştiinţifice, dezvoltarea inteligenţei artificiale presupune şi ''riscuri'', dacă nu este utilizată aşa cum trebuie, a estimat vineri Demis Hassabis, directorul companiei DeepMind, filială a Google, creatoarea super-programului informatic AlphaGo, informează AFP.
Posibilitatea apariţiei unei forme de inteligenţă artificială incontrolabilă sau ostilă este o problemă strâns legată de dezvoltarea acestei tehnologii, care va juca un rol esenţial în deceniile viitoare.
Subiectul a fost abordat vineri seara, la University College din Londra, cu ocazia unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri după proiecţia unui documentar despre AlphaGo, programul care a făcut senzaţie în 2016, după ce l-a învins pe Lee Se-Dol, marele maestru sud-coreean al jocului de go.
''Există o serie întreagă de întrebări filozofice interesante şi dificile (...) la care trebuie să răspundem'', a declarat patronul şi fondatorul DeepMind, filială a Google, specializată în inteligenţa artificială (AI).
Inteligenţa artificială, a adăugat Demis Hassabis, poate fi ''un instrument incredibil pentru accelerarea cercetării ştiinţifice'' şi constituie una dintre tehnologiile cele mai ''profitabile'' din istoria umanităţii.
Dar, ca orice tip de tehnologie, ''există şi riscuri'', subliniat acesta. ''Aceasta depinde de maniera în care noi, ca societate, decidem să o utilizăm'', a completat Hassabis.
''Cred în ingeniozitatea umană atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor tehnice (legate de AI) (...) Dar o provocare mai importantă va fi de a rezolva problemele etice'', a insistat acesta.
Demis Hassabis a dat asigurări că această problematică se află pe lista de priorităţi în cadrul companiei DeepMind, care a stabilit soluţii concrete pentru a o aborda.
Cuvintele patronului DeepMind vin în continuarea celor ale celebrului astrofozician britanic Stephen Hawking, potrivit căruia, inteligenţa artificială va fi ''cel mai bun sau cel mai rău lucru din istoria umanităţii''. AGERPRES/(AS-editor: Simona Tatu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa foto: thefuturesagency.com
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.