Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Arad, 26 sep /Agerpres/ - Memoria pionierului judo-ului şi ju-jitsu-ului în România, Mihai Botez, va fi omagiată de Clubul Sportiv Seishi Budo Arad, la şase ani de la trecerea sa în nefiinţă, prin amplasarea unui bust în inima oraşului de pe Mureş, informează Shihan Pavel Milovan, preşedintele clubului.

Potrivit sursei citate, bustul va fi amplasat în Parcul Pădurice, în imediata apropiere a Casei de Cultură a Sindicatelor, locul unde timp de mai mulţi ani, Sensei Mihai Botez a avut sala de antrenament.

''Monumentul va fi dezvelit în data de 8 octombrie, la ora 9,30, la eveniment confirmând participarea invitaţi de marcă din lumea artelor marţiale, din ţări precum Nepal, Rusia, Ucraina, SUA, Ungaria, Bosnia-Herţegovina, ş.a.m.d.. În aceeaşi zi, în sala de sport a Universităţii 'Aurel Vlaicu' din Complexul M, va fi dezvelită o placă comemorativă în memoria maestrului, sala urmând să se numească, oficial, 'Soke Mihai Botez'', a declarat marţi, Shihan Pavel Milovan.

În continuare, acesta a spus că bustul a fost realizat din bronz, încă din 2013, de cunoscutul sculptor arădean Dumitru Paina, însă autorităţile locale au avut nevoie de patru ani pentru a aproba proiectul amplasării bustului, care nu aparţine municipalităţii şi nici nu este finanţat din bugetul local.

''Am considerat amplasarea bustului maestrului Mihai Botez ca pe o datorie morală din partea mea faţă de acesta, ca succesor marţial al său. Bustul, a cărui executare şi amplasare a fost finanţată de Clubul Sportiv Seishi Budo, va fi donat Primăriei municipiului Arad şi oraşului Arad'', a precizat Pavel Milovan.

Preşedintele Clubului Sportiv Seishi Budo, Pavel Milovan (9 dan ju-jitsu & kobudo), este moştenitorul prin 'testament marţial' al maestrului Mihai Botez, cel care a adus în România cele două sporturi, judo şi ju-jitsu, în anul 1946, el fiind de altfel, întemeietorul primului club de arte marţiale din România. Clubul Sheishi Budo îşi desfăşoară activitatea în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, având peste 80 de membri practicanţi legitimaţi.

Mihai Botez, căruia apropiaţii îi spuneau Mişa Bacsi, s-a născut pe 31 mai 1922 la Oradea. El a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume. A încetat din viaţă pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai Botez a ajuns în cele din urmă, ca prizonier al americanilor, într-un lagăr lângă Chalon, în Franţa. La un moment dat, el a vrut să participe la cursurile sportive, dar iniţial nu a fost acceptat. Ca să impresioneze cu pregătirea şi cu calităţile sale, tânărul Mihai Botez a făcut un pariu pe o ladă de ciocolată, efectuând un salt peste un camion militar. Trei ofiţeri, un german, un italian şi un japonez, au înţeles potenţialul său şi l-au luat discipol în artele marţiale.

După război, Mihai Botez s-a mutat la Arad. În 1948 a devenit campion naţional absolut la gimnastică, iar în 1952 s-a clasat între primii 10 gimnaşti ai lumii la Jocurile Olimpice din Finlanda. Însă gimnastica era doar o etapă către desăvârşirea ca judoka.

În 1957 a reuşit să înfiinţeze prima secţie de judo din ţară, Astra Arad, chiar dacă comuniştii nu priveau cu ochi buni acest sport venit din afară, preferând luptele şi sporturile considerate tradiţionale.

În 1974 a devenit primul antrenor emerit de judo din România, iar la vârsta de 86 de ani (în anul 2008), a fost campion mondial de judo între veterani. A obţinut două centuri negre, 8 Dan în judo şi 8 Dan în ju-jitsu.

În anul 2006, Mihai Botez a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Aradului. AGERPRES /(AS -autor: Ioan Weisl; editor: Mihai Ţenea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.