Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 apr /Agerpres/ - Istoria baseball-ului în România începe în anul 1990, când pe fondul experienţei îndelungate a practicării oinei - considerat sportul nostru naţional - erau create premise pentru introducerea acestui joc sportiv cu o largă răspândire în lume.

Un grup de iniţiativă, alcătuit între alţii şi din fostul secretar general al Federaţiei Române de Oină, Cristian Costescu, şi o parte dintre instructorii, arbitrii şi jucătorii de oină, adepţi ai baseball-ului, din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bucureşti, Călăraşi şi Teleorman, au realizat această acţiune. Astfel, data de 4 februarie 1990 consfinţeşte momentul înfiinţării Federaţiei Române de Baseball.

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bucureşti a acordat primul sprijin material noii federaţii. Tot cu sprijinul ambasadei SUA s-a realizat vizita în Romania a presedintelui Federaţiei Internaţionale de Baseball, care, în perioada de 26-28 aprilie 1990, a asistat la primele demonstraţii organizate la Bucureşti. Acesta s-a angajat în dotarea cu materiale şi a asigurat conducerii federaţiei o vizita de documentare în SUA.

De asemenea, preşedintele Confederaţiei Europene de Baseball, Aldo Notari, a organizat participarea unor tehnicieni romani la un curs de specializare in Italia, astfel că, încă din anul 1990, un număr de 15 antrenori români au fost atestaţi de federaţia internaţională.

Federaţia Română de Baseball şi Softball a început organizarea calendarului intern de competiţii.

Echipele de baseball care au câştigat primele titluri de campioane naţionale la seniori au fost Liceul cu Program Sportiv - Clubul Sportiv Şcolar (LPS - CSS) Roman (1993-1996), CSŞ nr. 6 Bucureşti (1998-1999), CS Dinamo Bucureşti (2000-2007), CS Atletico Alexandria (2008).

Au mai fost organizate Campionate Naţionale pentru juniori I şi II în 1991, pentru cadeţi, în 1992, şi pentru copii în 1995.

Pe plan internaţional, echipele de baseball ale României au obţinut în 1992, la prima participare internaţională oficială, locul 4 la Europenele pentru cadeţi de la Agen (Franţa), locul trei în 1993 la Campionatul European (grupa B) de juniori I (Barcelona) şi locul 11 la CE de juniori II (Livorno), locul şapte la CE juniori I (Ucraina, 1994), iar prima medalie pentru baseball-ul romanesc a venit la Campionatul European din 1995, de la Praga, unde reprezentativa de juniori a Romaniei a cucerit titlul de vicecampioană europeană, clasându-se după echipa Italiei.

În 1995, echipa de cadeţi se clasează pe locul 6 la CE de la Livorno, ca şi în 1996 (Polonia) şi 1997 (Italia). În 1998, cadeţii obţin locul cinci la Europeanul din Elveţia, iar în 1999, în Cehia, cadeţii au cucerit medalia de bronz. În 2000, în Spania, echipa României se clasează pe locul şapte la Campionatul European, iar 2008 echipa de seniori a Romaniei s-a clasat pe locul al doilea în Grupa B la Campionatul European.

Conducerea Federaţiei Române de Baseball şi Softball (FRBS) a fost asigurată de preşedinţii Aurică Stoian (1990-1997), Marian Ciocârlan (1997-2001), conf. dr. Vaile Molan (2001-2009), Valer Toma (2009-2012), Andrei Mirescu (2012- până în prezent).

Funcţia de secretar general a fost îndeplinită de Cristian Costescu (1990-2004) şi Gabriel Adumitrăchioaie (2004-în prezent).

Cu toate greutăţile întâmpinate în aceasta perioadă scurtă, de când se practică aceste ramuri de sport în România, trebuie menţionate eforturile şi contribuţia secţiilor din judeţele Neamţ, Botoşani, Brăila, Iaşi, Suceava, Teleorman, Călăraşi, Cluj şi Municipiul Bucureşti, a profesorilor şi antrenorilor Sandu Pop, Mihai Blaj, Ioan Asoltanei, Dinu Stoianof, Ioan Braicu, Liviu Buhăianu, Ioan Popa, Dan Romaşcanu, Alexandru Vasilache şi Ion Bălan, precum şi a arbitrilor Vasile Comşa (Călăraşi) şi Cristian Manea (Bucureşti).

Activitatea a continuat din ce în ce mai intens, până în prezent, când Adunarea Generală a federaţiei de la începutul acestui an a aprobat un calendar competiţional naţional cu 24 de întreceri pe diferite categorii de vârstă.

Este de remarcat că pe 15 aprilie are loc o partida demonstrativă între selecţionata ţării noastre şi selecţionată a militarilor americani din România. Este debutul sezonului evenimentul intitulat ''Jackie Robinson Trophy'', ce va avea loc pe Stadionul Portul din Constanţa, intrarea fiind liberă.

World Baseball and Softball Confederation (WBSC) a publicat clasamentul mondial pentru baseball, iar România se situează pe poziţia 45, cu 90 puncte, înaintea Greciei şi Bulgariei.

Baseball-ul românesc îşi menţine poziţia din 2016, însă un lucru demn de luat în calcul este saltul de nouă poziţii făcut faţă de 2015.
AGERPRES (AS/autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Ţenea)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.