Istoricul jocului de baseball în România

 •  Sport
398 afişări

Istoria baseball-ului în România începe în anul 1990, când pe fondul experienței îndelungate a practicării oinei - considerat sportul nostru național - erau create premise pentru introducerea acestui joc sportiv cu o largă răspândire în lume.

288acb1d-237b-4f1a-a211-791a2a0942d3

Un grup de inițiativă, alcătuit între alții și din fostul secretar general al Federației Române de Oină, Cristian Costescu, și o parte dintre instructorii, arbitrii și jucătorii de oină, adepți ai baseball-ului, din Botoșani, Suceava, Neamț, București, Călărași și Teleorman, au realizat această acțiune. Astfel, data de 4 februarie 1990 consfințește momentul înființării Federației Române de Baseball.

Ambasada Statelor Unite ale Americii din București a acordat primul sprijin material noii federații. Tot cu sprijinul ambasadei SUA s-a realizat vizita în Romania a presedintelui Federației Internaționale de Baseball, care, în perioada de 26-28 aprilie 1990, a asistat la primele demonstrații organizate la București. Acesta s-a angajat în dotarea cu materiale și a asigurat conducerii federației o vizita de documentare în SUA.

De asemenea, președintele Confederației Europene de Baseball, Aldo Notari, a organizat participarea unor tehnicieni romani la un curs de specializare in Italia, astfel că, încă din anul 1990, un număr de 15 antrenori români au fost atestați de federația internațională.

Federația Română de Baseball și Softball a început organizarea calendarului intern de competiții.

Echipele de baseball care au câștigat primele titluri de campioane naționale la seniori au fost Liceul cu Program Sportiv — Clubul Sportiv Școlar (LPS — CSS) Roman (1993-1996), CSȘ nr. 6 București (1998-1999), CS Dinamo București (2000-2007), CS Atletico Alexandria (2008).

Au mai fost organizate Campionate Naționale pentru juniori I și II în 1991, pentru cadeți, în 1992, și pentru copii în 1995.

Pe plan internațional, echipele de baseball ale României au obținut în 1992, la prima participare internațională oficială, locul 4 la Europenele pentru cadeți de la Agen (Franța), locul trei în 1993 la Campionatul European (grupa B) de juniori I (Barcelona) și locul 11 la CE de juniori II (Livorno), locul șapte la CE juniori I (Ucraina, 1994), iar prima medalie pentru baseball-ul romanesc a venit la Campionatul European din 1995, de la Praga, unde reprezentativa de juniori a Romaniei a cucerit titlul de vicecampioană europeană, clasându-se după echipa Italiei.

În 1995, echipa de cadeți se clasează pe locul 6 la CE de la Livorno, ca și în 1996 (Polonia) și 1997 (Italia). În 1998, cadeții obțin locul cinci la Europeanul din Elveția, iar în 1999, în Cehia, cadeții au cucerit medalia de bronz. În 2000, în Spania, echipa României se clasează pe locul șapte la Campionatul European, iar 2008 echipa de seniori a Romaniei s-a clasat pe locul al doilea în Grupa B la Campionatul European.

Conducerea Federației Române de Baseball și Softball (FRBS) a fost asigurată de președinții Aurică Stoian (1990-1997), Marian Ciocârlan (1997-2001), conf. dr. Vaile Molan (2001-2009), Valer Toma (2009-2012), Andrei Mirescu (2012—până în prezent).

Funcția de secretar general a fost îndeplinită de Cristian Costescu (1990-2004) și Gabriel Adumitrăchioaie (2004-în prezent).

Cu toate greutățile întâmpinate în aceasta perioadă scurtă, de când se practică aceste ramuri de sport în România, trebuie menționate eforturile și contribuția secțiilor din județele Neamț, Botoșani, Brăila, Iași, Suceava, Teleorman, Călărași, Cluj și Municipiul București, a profesorilor și antrenorilor Sandu Pop, Mihai Blaj, Ioan Asoltanei, Dinu Stoianof, Ioan Braicu, Liviu Buhăianu, Ioan Popa, Dan Romașcanu, Alexandru Vasilache și Ion Bălan, precum și a arbitrilor Vasile Comșa (Călărași) și Cristian Manea (București).

Activitatea a continuat din ce în ce mai intens, până în prezent, când Adunarea Generală a federației de la începutul acestui an a aprobat un calendar competițional național cu 24 de întreceri pe diferite categorii de vârstă.

Este de remarcat că pe 15 aprilie are loc o partida demonstrativă între selecționata țării noastre și selecționată a militarilor americani din România. Este debutul sezonului evenimentul intitulat ''Jackie Robinson Trophy'', ce va avea loc pe Stadionul Portul din Constanța, intrarea fiind liberă.

World Baseball and Softball Confederation (WBSC) a publicat clasamentul mondial pentru baseball, iar România se situează pe poziția 45, cu 90 puncte, înaintea Greciei și Bulgariei.

Baseball-ul românesc își menține poziția din 2016, însă un lucru demn de luat în calcul este saltul de nouă poziții făcut față de 2015.

AGERPRES (AS/autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea, editor online: Gabriela Badea)

Citește și:

* INTERVIU Andrei Mirescu: Sportivi de marcă vor fi aduși pentru promovare, chiar din Major League Baseball

* Regulamentul jocului de baseball

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sport

Cele mai citite din Sport

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe