COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 apr /Agerpres/ - Preşedintele Federaţiei Române de Baseball şi Softball, Andrei Mirescu, a declarat pentru AGERPRES că forul pe care îl conduce intenţionează să desfăşoare mai multe campanii de promovare a acestui sport, unele chiar prin participarea unor foşti jucători din Major League Baseball.

Preşedintele FRBS caută parteneri pentru a dezvolta infrastructura şi în primul rând terenurile, pentru că nu exista în prezent. De asemenea vor demara campanii simbolice, baseball-ul va fi promovat la nivelul şcolilor şi universităţilor, etc.

FRBS caută sprijin şi la MTS, la autorităţile locale şi încearcă încheierea unei colaborări cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, după ce baseball-ul şi softball-ul au fost incluse în programul olimpic pentru JO 2020.

World Baseball and Softball Confederation (WBSC) şi Confederation of European Baseball (CEB) sprijină forul naţional cu fonduri în vederea amenajării primului teren din România şi s-au făcut demersuri la MTS şi Primăria Bucureştiului pentru găsirea unei soluţii.

Andrei Mirescu a precizat că sunt echipe străine care vor să activeze în cadrul competiţiei Cupa României în acest an, a amintit de selecţionarea lui Eduard Pîrvu în Europei şi consideră că naturalizarea unor sportivi străini este oricând o soluţie.

Preşedintele FRBS a menţionat că sunt mulţi români care practică baseball la nivel ridicat în UE şi SUA şi atragerea lor în echipa naţională, de exemplu, este o soluţie luată în calcul.

AGERPRES: Câţi sportivi aveţi legitimaţi la sportul dumneavoastră?
Andrei Mirescu: Baseball-ul este un sport tânăr în România şi un sport pentru cei mai tineri. A apărut doar de câţiva ani la noi (practic, din anii 2000 s-au făcut consolidări adevărate). În aceşti ani, circa 6.000 de tineri au practicat, în ultimii ani, acest sport la noi. În prezent, avem activi peste 600 de tineri care activează în cluburile din România. Sperăm că acest număr să crească, în perioada viitoare.

AGERPRES: Sunt mai mulţi sau mai puţini ca în trecut?
Andrei Mirescu: Acest sport a început să se promoveze, cu adevărat, doar de un an de zile şi abia anul acesta avem în vedere acţiuni publice de mare vizibilitate. Prin urmare, ritmul a fost mai degrabă oscilant. A fost şi un moment de vârf, la finalul anilor 90 şi începutul anilor 2000, când tineri din generaţia mea au aflat de acest sport şi au început să îl practice. Acum, acei tineri au ajuns la maturitate şi ne bazăm pe ei să preia un rol activ în promovarea baseball-ului şi pentru noile generaţii.

AGERPRES: Ce măsuri luaţi pentru dezvoltarea acestui sport?
Andrei Mirescu: Sunt multe măsuri, pe mai multe planuri. Vrem să găsim parteneri pentru a dezvolta infrastructura. Mă refer aici la terenuri, pentru că nu exista în prezent. Apoi, noi cluburi, noi antrenori, noi soluţii de echipament. Dorim să extindem reţeaua de susţinere, nu doar în zona sportivă, dar şi în cea antreprenorială, a societăţii civile şi a partenerilor externi, în special din Statele Unite ale Americii şi Italia. Vrem să avem o abordare mai largă în ce priveşte comunicarea, prin campanii simbolice, prin parteneriate speciale, prin mecanisme noi şi moderne de promovare. Sunt, sigur, multe de făcut, iar generaţia care se întoarce acum spre baseball, după ce l-a practicat în anii 90 şi acum este la maturitate, ne ajută cu resursele şi competenţele pe care le-au acumulat. Ea poate avea un rol foarte mare în extinderea acestui sport.

AGERPRES: Cu ce atrageţi copiii, tinerii către acest sport?
Andrei Mirescu: Încercăm campanii de promovare la nivelul şcolilor şi universităţilor, de unde putem atrage atât practicanţi de baseball şi softball, cât şi viitori antrenori, profesori pe care să avem posibilitatea să-i instruim, apoi constituirea unei unei ligi în Bucureşti. Un rol determinant în aceste campanii de promovare îl vor avea voluntarii din rândul actualilor şi foştilor sportivi.

AGERPRES: Ce măsuri întreprindeţi pentru promovarea acestui sport?
Andrei Mirescu: Noi parteneriate cu ambasadele unor state străine, cu firme din mediul privat, cu media etc. Avem noi proiecte speciale, folosirea noilor canale de comunicare - social-media, influenceri din alte domenii -, folosirea unei relaţii speciale cu jurnaliştii de sport, luarea în calcul a unor turnee demonstrative etc. Nu avem bani, este un sport foarte sărac în Romania, însă avem idei şi entuziasm. Şi veţi vedea, în scurt timp, primele rezultate. Proiectul "Jackie Robinson Day", în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, va fi începutul unui parteneriat şi al unei campanii de dezvoltare unice în istoria federaţiei noastre. Avem surprize de pregătit.

AGERPRES: Cum se prezintă baza materială a federaţiei (terenuri, echipament etc)?
Andrei Mirescu: Săraca, aşa cum este de aşteptat la un sport tânăr. Avem peste 20 de cluburi, avem echipament pentru desfăşurarea competiţiei, dar nu avem terenuri speciale. Suntem singura ţară din Uniunea Europeana fără un teren specific şi nici sprijin extins din partea mediului privat. Însă, suntem creativi şi căutam soluţii - fonduri europene, sprijin de la CIO prin COSR, MTS, sprijin de la alţi parteneri cu care vom încheia acorduri pe anumite acţiuni.

AGERPRES: Cum caracterizaţi calendarul competiţional?
Andrei Mirescu: Cred ca este un calendar interesant, variat, deschis pentru toate vârstele şi tipurile de implicare. Încercăm şi la acest capitol să ţinem pasul cu noile tendinţe în domeniu.

AGERPRES: Cum stă federaţia din punct de vedere al corpului tehnic (antrenori, arbitri etc)?
Andrei Mirescu: Aici putem face mai mult şi încercăm să ne asociem cu parteneri externi pentru a îmbunătăţi baza actuala cu noi pregătiri şi noi traininguri pentru antrenori şi arbitri. În perioada 17-19 martie au fost trei arbitri trimişi la cursuri în Vilnius, la Clinic for Umpires. Sportul este complicat pentru un om din afară, de aceea pregătirea este mai lungă. Însă există şi aici dorinţa de implicare din partea unu număr mare de oameni.

AGERPRES: S-a încercat încheierea de parteneriate/colaborări cu alte federaţii, ministere, organizaţii internaţionale care să sprijine dezvoltarea acestui sport şi dacă da care sunt rezultatele?
Andrei Mirescu: Tot timpul încercăm încheierea de parteneriate/asocieri cu diverse instituţii şi companii pentru desfăşurarea în cât mai bune condiţii a competiţiilor naţionale şi internaţionale. MTS este principalul partener al FRBS şi odată cu reintroducerea baseball/softball la Jocurile Olimpice încercăm încheierea unei colaborări cu COSR. Pe de altă parte, atât World Baseball and Softball Confederation (WBSC), cât şi Confederation of European Baseball (CEB) ne sprijină cu fonduri în vederea amenajării primului teren din România. Până până atunci, trebuie identificată o suprafaţă unde să putem realiza acest lucru. În acest sens, facem demersuri la MTS şi Primăria Bucureştiului să găsim o soluţie.

AGERPRES: Aţi căutat/găsit sprijin la autorităţile locale?
Andrei Mirescu: Autorităţile locale care au răspuns solicitărilor noastre vor să ajute cluburile actuale, dar trebuie găsite pârghiile necesare.

AGERPRES: Invitarea unor echipe străine, a unor sportivi străini de marcă ar putea da un impuls dezvoltării acestui sport în România. S-a încercat acest lucru?
Andrei Mirescu: Sunt echipe străine care vor să activeze în cadrul competiţiei Cupa României în acest an şi speram ca, pe viitor, să avem străini pricepuţi care vor veni în România să ajute. Sportivi de marcă vor fi aduşi pentru festivaluri de promovare a sportului, chiar foşti jucători din Major League Baseball. Jucătorii români sunt promovaţi în echipa Europei, cum este Eduard Pîrvu. Apoi, WBSC ne-a trimis antrenorul echipei naţionale de seniori, Andrea DAuria.

AGERPRES: Naturalizarea unor sportivi străini este o soluţie pentru dezvoltarea acestui sport?
Andrei Mirescu: Oricând este o soluţie. Însă ne bazăm şi pe românii din ţară şi, de ce nu, şi din străinatate. Sunt mulţi români care practică baseball la nivel ridicat în UE şi SUA şi atragerea lor în echipa naţională, de exemplu, este o soluţie luată în calcul. Mulţi nu ştiu că exista baseball în România, iar acum încercăm un program de informare şi aducere a lor spre echipa naţională. Suntem convinşi că, atunci când vor afla, vor susţine România. Cu sprijinul unor jucători din afară, putem fi şi noi competitivi. Să nu uităm că, deşi avem o bază scăzută de selecţie, în trecut am obţinut, la juniori şi cadeţi, medalii la campionatele europene - un argint şi un bronz, la finalul anilor 90.
AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Ţenea)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.