COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 28 mar /Agerpres/ - Hocheiul pe iarbă a pătruns în ţara noastră în anul 1927, când, prin intermediul unor studenţi români, întorşi de la studii din Anglia şi Franţa, se aduc crose şi mingi, ceea ce permite introducerea acestui joc, în cadrul Institutului Naţional de Educaţie Fizică (INEF).

În perioada 1927-1928, câteva echipe studenţeşti practicau hocheiul pe iarbă. Iniţiatorii sunt însă nevoiţi să abandoneze acţiunea începută, din cauza greutăţilor întâmpinate şi a lipsei totale de sprijin.

În a doua etapă, din perioada 1953-1962, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor care a fost organizat la Bucureşti, se trezesc vechile pasiuni sub impresia puternică a maiestriei echipelor participante la turneul de hochei pe iarbă şi în special a formaţiilor naţionale din India şi Pakistan.

Au loc câteva demonstraţii relevante, iar în anul 1954 se organizează un curs care pregăteşte prima promoţie de antrenori şi arbitri pentru jocul de hochei pe iarbă.

Se organizează acum primele competiţii oficiale, Cupa Oraşului Bucureşti, în 1954, şi Cupa Oraşelor, în 1955.

Tot în anul 1955 are loc primul concurs republican organizat la Oradea, cu 8 echipe din Bucureşti, Cluj, Oradea, Miercurea Ciuc şi Gheorgheni, concurs câştigat de Ştiinţa ICF.

În anul 1956, pe lângă numeroasele activităţi competiţionale şi demonstraţii, se organizează primul campionat republican, titlul fiind cucerit de echipa Progresul Gheorgheni. Are loc şi primul joc internaţional între selecţionatele din Bucureşti şi Praga.

Începe şi activitatea echipelor feminine, prin organizarea unor jocuri bilaterale şi a primei competiţii oficiale Cupa Oraşelor, la care participa cinci echipe, câştigătoarea turneului fiind echipa clubului Dinamo Bucureşti.

În anul 1957, Progresul Gheorgheni intră din nou în posesia titlului de campioană naţională, iar unele echipe de club susţin jocuri în Cehoslovacia şi în ţară cu echipe din Ungaria şi Polonia.

Anul 1958 marchează şi organizarea Campionatului Republican feminin, cu patru echipe, titlul fiind câştigat de Voinţa Gheorgheni.

În etapa 1953-1958, hocheiul pe iarbă a făcut parte din Comisia Centrală de Hochei şi Patinaj, iar în intervalul 1958-1962 din Federaţia Română de Hochei şi Patinaj.

La 12 februarie 1990 este constituită Federaţia Română de Hochei pe Iarbă - FRHI.

În prezent în România sunt afiliate la forul naţional un număr de 15 cluburi din 7 judeţe şi Bucureşti.

De la constituirea federaţiei şi până acum au avut loc competiţii naţionale la toate categoriile de vârstă, atât pe teren mare, cât şi în sală.

Pe plan internaţional, România a participat cu selecţionate la Campionate Europene, Campionate Balcanice, turnee internaţionale.

Tot pe plan internaţional menţionam activitatea în cadrul Federaţiei Europene, acolo unde Lazăr Enciu este membru al Comitetului Indoor, Dan Codreanu, membru al Comitetului de Dezvoltare, iar doctorul Dumitru Iliescu, membru în Comisia Medicală.

Din 1990 şi până în prezent la conducerea FRHI s-au succedat Mihai Tomescu, Radu Câmpeanu, Valentin Samungi, Iolanda Balaş Soter (preşedinte de onoare), Lazăr Anghel şi Sanda Toma Urecheanu.

În 1998, FRHI organizează la Bucureşti şedinţa Comitetului Indoor al EHF, iar în 1999 la Bucureşti are loc primul Campionat Balcanic de juniori, pe teren mare, masculin şi feminin.

În 2000, la Odorheiul Secuiesc are loc primul Campionat Balcanic de juniori în sală, masculin şi feminin.

În ultimii ani, inclusiv în 2016, a avut loc la Bucureşti, singura competiţie de seniori la hochei pe iarbă cuprinsă în programul anual oficial al federaţiei, Trofeul ''Leonid Dulimof'', pe terenul Voinicelul din Bucureşti.
AGERPRES (autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Ţenea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.