COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 feb /Agerpres/ - Attila Szasz, 15 ani, este marea speranţă a României pentru o medalie la Erzurum (Turcia), gazda Festivalului Olimpic al Tineretului European 2017, în proba de patinaj viteză short-track, chiar dacă pregătirea sa a fost afectată de o viroză care l-a împiedicat să se antreneze timp de o săptămână.

''Eu simt că am şanse şi mă duc să încerc să câştig o medalie. Pentru medalie mă voi bate cu olandezii şi cu letonii. Probele mele favorite sunt 1.500 şi 500 m şi în astea am şanse. Din păcate toată săptămâna trecută am fost răcit, acum vom vedea cum va fi. FOTE 2017 înseamnă o şansă mare pentru mine, la o competiţie foarte mare. Se poate mai mult în acest sport, dar este nevoie şi de mai multă susţinere. Federaţia nu ne ajută şi ar fi bine dacă am avea o federaţie mai bună. Noi ne antrenăm pe pista de hochei din Miercurea Cuc, care e bună pentru hochei nu pentru patinaj'', a declarat Attila Szasz la complexul olimpic de la Izvorani.

Maria Bogyo, antrenoarea lui Szasz, este optimistă şi crede că răceala elevului său nu îl va împiedica să lupte pentru medalie.

''Eu cred că o sa ia o medalie, trebuie să ia neapărat o medalie, pentru că acolo e valoarea lui. Pun presiune pe el, dar ştie şi el, este foarte ambiţios şi realizează că are calitatea pentru podium la 500 şi 1.500 m. Avem acolo 3 zile de antrenament şi pe 15 februarie va începe concursul şi vom vedea cum se recuperează. Nu e nimic dacă a făcut o pauză. Am fost la Cupa Mondială de juniori, am participat la alte 6 concursuri, am făcut cantonament şi acasă cu 2 antrenamente pe zi, a lucrat mult. Dacă a făcut o pauză o săptămână cred că i-a venit bine. Adversarii lui la podium sunt din Letonia, Polonia, Olanda, Franţa'', a declarat Maria Bogyo.

Pregătirea sportivilor de la patinaj viteză short-track suferă în continuare din lisa infrastructurii adecvate.

''Avem o gheaţă foarte proastă la Miercurea Ciuc. Se antrenează multe echipe şi calitatea este proastă. Pentru noi e nevoie de o gheaţă mai moale şi acolo e foarte tare. În ţară, cea mai bună pistă e la Braşov, calitatea gheţii e mai bună, la fel ca la Cîrţa, dar şi acolo e plin de hochei. Dacă vrem să ne calificăm la JO 2018 de la Pyongchang, atunci trebuie să mergem afară undeva. Avem 3 băieţi şi 2 fete care au început calificările pentru JO 2018. Sunt nominalizaţi în lotul olimpic, dar trebuie să facem cantonamente de 3-4 luni undeva afară cu ajutorul COSR. Federaţia nu există la noi. După FOTE 2015, cluburile şi COSR ne-au finanţat'', a adăugat Maria Bogyo.

La patinaj artistic, România este reprezentată la simplu fete de Amanda Winona Stan. Ea se antrenează în Canada, la Toronto, alături de Andrei Alexandrovici Berezinţev, care a colaborat şi cu francezul Brian Joubert, multiplu campion european, şi are ca modele patinatoarele Evghenia Medvedeva (Rusia), campioană europeană şi mondială en titre, şi italianca Caroline Kostner, bronz la JO 2014, cvintuplă campioană europeană.

''Mi-am propus în programul scurt peste 50 puncte, ca să mă pregătesc pentru calificarea la JO 2018. Iar în programul lung voi face toate săriturile triplu Lutz şi punctajul sper să fie peste 90 puncte. Dacă reuşesc mă văd în primele 10, iar dacă obţin un punctaj mai bun pot urca şi mai sus. Am 7 combinaţii de triple în programul lung şi 3 în programul scurt. Eu cred că programul meu este dificil, dar acum sunt mai puternică la sărituri şi am mai mult nerv. Eu nu am încă în program combinaţii triplu-triplu, fac la antrenamente, dar acum am triplu-dublu. Visul meu e să merg la olimpiada din 2018. E un sport dificil, cere sacrificii, trebuie să mă antrenez foarte mult. Am un program specific care îmi permite să mă antrenez şi să fac şcoală fără probleme. Am concurat pentru Canada un timp, dar m-am decis să aleg România pentru că ambii părinţi sunt de aici'', a declarat la Izvorani Amanda Stan, elevă în clasa a X-a la Toronto şi care pictează în timpul liber. Ea se antrenează 6 zile pe săptămână, câte 5 ore pe zi. Trei ore pe gheaţă, 2 ore în afara gheţii.

Pentru a ajunge la JO 2018, Amanda Stan trebuie să obţină un anumit punctaj la următoarele concursuri internaţionale de seniori din primăvară.
AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Adrian Drăguţ)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.